"Raspund in calitate de profesor de Limba romana, nu in calitate de ministru: nu am fost adepta niciodata a memorarii comentariilor, ci intotdeauna mi-am dorit ca elevii mei sa-si dezvolte gandirea critica, ei sa realizeze acele comentarii de text, eu nici macar nu le spun comentarii, pentru ca vorbim despre o interpretare a unui text literar. (..)
Acum va raspund in calitate de ministru, voi solicita colegilor mei sa inceteze sa le mai ceara copiilor sa memoreze acele comentarii, dar raspunsul colegilor profesori de limba romana va fi ca trebuie sa invete pentru examenul de
Bacalaureat sau pentru Evaluarea Nationala niste comentarii.
Nu, pentru Evaluarea Nationala chiar nu trebuie sa invete niste comentarii, ci trebuie sa realizeze pe un text la prima vedere o compunere si rolul profesorului la clasa este acela de a crea competenta de a dezvolta o idee pe un text la prima vedere, iar, in ceea ce priveste examenul de Bacalaureat, la subiectul al III-lea avem un reper important pe care trebuie sa-l dezvolte si anume particularitatile de constructie ale unui text", a explicat ministrul, conform
Adevarul.
Ministrul a precizat ca profesorul de Romana trebuie sa creeze competente de interpretare de text si sa-i invete pe elevi sa inteleaga un text literar si nu sa ii puna sa reproduca acele comentarii.
Monica Anisie a facut o paralela intre rezultatele la testarea PISA si Evaluarea Nationala: "Ceea ce ne spune, de fapt, si rezultatul de la testarea PISA pe lectura putem aplica si pentru ceea ce se intampla in sistem astazi la Limba si literatura romana, dar poate ne trage si un semnal de alarma acest rezultat pentru constructia subiectelor pentru evaluarile nationale. (...) Poate pentru anul viitor ne gandim mai mult la modul in care construim subiectele si ce competenta urmareste sa dezvolte copilului", a mai spus Anisie, cu privire la rezultatele slabe pe care le-au obtinut elevii romani la testele PISA.
Elevii romani obtin rezultate tot mai slabe la testele PISA. Scorul obtinut in 2018 e in scadere fata de anii 2012 si 2015 la toate cele trei domenii examinate: citire, matematica si stiinte, in timp ce procentul de analfabetism functional este de 44%.
Testele PISA 2018 au implicat examinarea a aproximativ 600.000 de elevi din 79 de tari membre OCDE sau partenere. In Romania, au participat aproximativ 5.000 de elevi din 170 de scoli, acestia sustinand teste la capitolul lectura, matematica si stiinte. Un al patrulea capitol nu a fost inclus in testarea elevilor romani - este vorba de cel al competentelor globale, prin care se urmareste capacitatea elevilor a analiza probleme globale si de a avea relatii cu persoane din alte culturi.