O noua Bursa pentru elevi din Semestrul II: se acorda Bursa de ajutor social pentru elevii crescuti de un singur parinte (elevi din familii monoparentale)

De Portal Invatamant
la 19 Ian. 2022 Exclusiv
6 comentarii
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

O noua Bursa pentru elevi din Semestrul II: se acorda Bursa de ajutor social pentru elevii crescuti de un singur parinte (elevi din familii monoparentale)19Ian.2022

Elevii care sunt crescuti de un singur parinte, altfel spus elevi din familii monoparentale, pot beneficia si ei de Bursa sociala incepand cu Semestrul II al acestui an scolar. Practic este vorba (si) despre elevii ai caror parinti sunt divortati. Puteti citi mai jos Criteriile de acordare a acestei burse. Din pacate legea este putin neclara, de aceea va trebui sa discutati direct cu scoala unde depuneti cererea pentru a afla daca va incadrati sau nu.

Elevii crescuti de un singur parinte (elevi din familii monoparentale) in urma unui divort ori a altor situatii aparute, care nu sunt insa orfani (altfel spus unul dintre parinti nu a decedat insa nu face parte din familie), pot primi si ei Bursa sociala incepand cu Semestrul II al acestui an scolar.
 
Noutatea a aparut in "Ordinul nr. 5.870 din 22 decembrie 2021 privind aprobarea Criteriilor generale de acordare a burselor elevilor din invatamantul preuniversitar de stat", ordin emis de catre Ministerul Educatiei. 
 
Ordinul nr. 5.870 a fost publicat in  MONITORUL OFICIAL nr. 8 din 4 ianuarie 2022. Acesta contine si Anexa care detaliaza "Criteriile generale de acordare a burselor elevilor din invatamantul preuniversitar de stat" (vezi mai jos) si precizeaza in mod expres faptul ca "prevederile prezentului ordin intra in vigoare incepand cu semestru II al anului scolar 2021-2022".
 
Diferanta majora fata de precedentele criterii de acordare a Bursei sociale este faptul ca aceasta nu sa mai acorda exclusiv "elevilor orfani" ci elevilor "orfani sau crescuti de un singur parinte sau elevi abandonati de parinti asupra carora a fost instituita o masura de protectie sociala".
 
Astfel, teoretic, elevii ai caror parinti au divortat si sunt crescuti de un singur parinte pot depune cerere pentru a beneficia de aceasta Bursa sociala. (Din aceeasi categorie pot face parte si alte cazuri specifice, precum copiii recunoscuti de unul dintre parinti chiar daca nu a existat casatorie si mai apoi divort etc samd)
 
Din pacate, insa, criteriile din lege, pe care le puteti citi mai jos, sunt putin neclare. In unele scoli nu se stie exact daca respectiva bursa pentru elevii "crescuti de un singur parinte", stipulata la punctul "b", depinde sau nu de criteriul financiar de la punctul "a" (venit mediu lunar pe mebru de familie mai mic de 50% din salariul net pe economie - care este 1524 lei de la 1 ianuarie 2022). Astfel, exista scoli care cer acte financiare doveditoare si pentru aceasta noua bursa. Alte scoli cer dovada ca existe custodie exclusiva sau ca nu se primeste pensie alimentara (ori o declaratie notariala pe propria raspundere ca nu se primeste).
 
Daca doriti sa beneficiati de "Bursa de ajutor social pentru elevii crescuti de un singur parinte" va sfatuim sa va adresati scolii pentru a afla exact ce tip de cerere trebuie sa depuneti si care sunt criteriile dupa care acestia acorda bursa.
 
ATENTIE: termenul limita pentru depunerea cereri de bursa pe Semestrul al II-lea expira in curand, la finalul lunii ianuarie!
 
Aveti mai jos Criteriile de acordare a Bursei de ajutor social asa cum se regasesc ele in Anexa ce parte parte din Ordinul nr. 5.870 din 22 decembrie 2021 (publicat in  MONITORUL OFICIAL nr. 8 din 4 ianuarie 2022)

Bursa ajutor social elevi crescuti de un singur parinte (elevi din familii monoparentale) - extras din Ordinul 5.780
 
Articolul 12
 
Bursele de ajutor social se acorda elevilor, la cerere, in functie de situatia materiala a familiei sau a sustinatorilor legali.
 
Articolul 13
 
(1) Bursele de ajutor social se stabilesc la inceputul anului scolar, fiind revizuite semestrial, in functie de modificarile intervenite in veniturile nete lunare ale familiei.
 
(2) Elevii care acumuleaza 10 absente nemotivate intr-o luna nu primesc bursa de ajutor social pentru luna respectiva.
 
Articolul 14
 
(1) Bursele de ajutor social se acorda urmatoarelor categorii de elevi inscrisi la cursurile cu frecventa, inclusiv cei scolarizati la domiciliu sau care urmeaza cursurile in scoala de spital, din invatamantul preuniversitar de stat:
 
a) elevi proveniti din familii care nu realizeaza un venit mediu net lunar, pe ultimele 12 luni, pe membru de familie, mai mare de 50% din salariul minim net pe economie. La stabilirea venitului mediu net lunar pe membru de familie se iau in calcul toate veniturile cu caracter permanent realizate de membrii familiei, inclusiv alocatia complementara pentru copii;
 
b) elevi orfani sau crescuti de un singur parinte sau elevi abandonati de parinti asupra carora a fost instituita o masura de protectie sociala;
 
c) elevi care au deficiente/afectari functionale produse de boli, tulburari sau afectiuni ale structurilor si functiilor organismului, structurate tipologic conform Ordinului ministrului sanatatii si al ministrului muncii, protectiei sociale si persoanelor varstnice nr. 1.306/1.883/2016 pentru aprobarea criteriilor biopsihosociale de incadrare a copiilor cu dizabilitati in grad de handicap si a modalitatilor de aplicare a acestora, cu modificarile si completarile ulterioare, astfel:
 
I. boli si tulburari ale sistemului nervos si ale functiilor mentale globale;
II. boli ale structurilor si functiilor senzoriale;
III. boli ale structurii laringelui si functiilor sale;
IV. boli ale structurii sistemului cardiovascular si ale functiilor sale;
V. boli ale structurii aparatului respirator si ale functiilor sale;
VI. boli ale structurii sistemului imunitar si ale functiilor sale;
VII. boli ale structurii si functiilor sistemelor digestiv, metabolic si endocrin;
VIII. boli ale structurii functiilor aparatului urinar cu sau fara insuficienta renala cronica (IRC), indiferent de cauza;
IX. boli ale structurii si functiilor aparatului locomotor si corespunzatoare miscarii;
X. boli ale structurii pielii, anexelor si functiilor tegumentului;
XI. boala canceroasa (indiferent de localizare, inclusiv recidivele si metastazele);
XII. boli genetice;
XIII. transplantul de organe, tesuturi si celule, starile posttransplant;
XIV. orice alta boala, tulburare sau afectiune, de exemplu, cronica/genetica/care necesita tratament indelungat pentru cel putin 6 luni sau servicii de abilitare si reabilitare pentru cel putin 6 luni sau ingrijiri paliative si care se inscrie in vreuna dintre categoriile enumerate la pct. I-XIII este luata in considerare;
 
d) elevi din mediul rural, care sunt scolarizati intr-o alta localitate, intrucat nu au posibilitatea sa studieze intr-o unitate de invatamant din localitatea de domiciliu.
 
(2) Acordarea burselor sociale pentru motive medicale se face pe baza certificatului eliberat de medicul specialist (tip A5) si avizat de medicul de familie/medicul de la cabinetul scolar, respectiv a certificatului de incadrare in grad de handicap, fara a fi conditionata de venitul net lunar al familiei.
 
Articolul 15
 
Pentru obtinerea bursei de ajutor social, elevii majori sau parintii/tutorii legal instituiti/reprezentantii legali ai elevilor minori depun la comisia de atribuire a burselor din unitatea de invatamant o cerere insotita de acte care dovedesc dreptul de acordare a bursei de ajutor social, in primele 10 zile lucratoare ale fiecarui semestru.
 
Articolul 16
 
(1) Bursa de ajutor social se poate acorda ocazional, o data pe an, si elevilor de la cursurile cu frecventa din invatamantul preuniversitar de stat, ale caror venituri nete lunare pe membru de familie nu depasesc 75% din salariul minim net pe economie.
 
(2) Acordarea bursei de ajutor social ocazional se face pe baza documentelor doveditoare ale veniturilor, prevazute la art. 14 si 15.
 
(3) Cuantumul bursei de ajutor social ocazional trebuie sa fie cel putin egal cu cuantumul lunar al bursei de ajutor social.
 
Capitolul III Dispozitii finale
 
Articolul 17
 
(1) Bursa de ajutor social se poate cumula cu bursa de performanta, cu bursa de merit sau cu bursa de studiu.
 
(2) Elevii care au dreptul sa primeasca atat bursa de performanta, cat si bursa de merit sau bursa de studiu trebuie sa opteze pentru una din acestea, putand sa o aleaga pe cea cu valoare mai mare sau acordata pentru o perioada de timp mai mare.
 
(3) Elevii cu cerinte educationale speciale pot obtine bursa de studiu/merit/performanta/ajutor social, indiferent daca beneficiaza si de o masura de protectie sociala.
 
Articolul 18
 
Bursele de ajutor social se acorda si pe perioada vacantelor scolare pentru elevii prevazuti la art. 13, in urmatoarele situatii:
 
a) elevilor care au promovat anul scolar sau celor care la sfarsitul anului scolar sunt corigenti la o singura disciplina de invatamant si au acumulat cel mult 10 absente nemotivate/ semestru;
 
b) absolventilor invatamantului gimnazial care fac dovada ca au fost admisi in liceu/invatamant profesional, cursuri cu frecventa, intr-o unitate de invatamant preuniversitar de stat;
 
c) elevilor care repeta anul din motive medicale, dovedite prin documente medicale.
 
Articolul 19
 
Nu pot constitui criterii de acordare/neacordare a burselor: religia, rasa, etnia, sexul, apartenenta politica a elevului sau a familiei acestuia, apartenenta la organizatii legal constituite, studiile efectuate in strainatate, precum si accesul la burse din alte surse sau oricare alte criterii discriminatorii.


Ti-a placut acest articol?
Distribuie-l pe Facebook sau trimite-l pe WhatsApp altor parinti sau profesori!

Urmareste-ne pe Google News
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:

bursa ajutor social 2022bursa sociala 2022bursa sociala elevibursa elevi monoparentaliordinul 5870 criterii burse sociale 2022


x
Lasa un raspunsComentarii [6 comentarii]Adauga comentariul tau
15Iul.2022

Alina 15 Iul. 2022 10:15:07

Cele sociale sunt parca facute tot pentru asistati.
31Ian.2022

Manca? Margareta 31 Ian. 2022 22:16:01

Bun? seara.
Sunt profesor ?i as vrea sa ?tiu dac? un elev beneficiar al busei Bani de liceu poate depune dosarul pt burs? social? lit b, orfan sau an grija unui sg parinte sau an plasament!
Mul?umesc
27Ian.2022

Madalina 27 Ian. 2022 12:38:06

Buna ziua! Ati putea sa mi spuneti daca bursa de familie monoparentala se aplica si pentru copiii care sunt la o scoala privata? Mentionez ca tatal plateste cursurile ,nu mama careia ii este incredintat copilul. Multumesc!
23Ian.2022

Busu Adriana 23 Ian. 2022 12:49:13

Ne-a?i terminat cu actele voastre,din moment ce este bursa,la ce mai trebuiesc atatea acte ,avem de umblat de nu face dandanaua cat ocaua,pt o burs? de studiu,ne trebuiesc acelea?i acte ca la o burs? social?? Declara?ii,semnaturi,b?nci, institu?ii,notari publici,ditamai dosarul pt o burs? de studiu care se poate aloca elevului ca ?i o aloca?ie temporara,de care ?coala poate ?ine cont an func?ie de medii semestriale.Chiar va bate?i joc ??i mai e?ti anun?at ?i tarziu cand nu mai este timp s? po?i face atatea amar de acte.In mediul universitar se dau burse ?i nu mai plimba studentul pt birocra?ie, va bate?i jos de elevi?nu toat? lumea locuie?te an mediul urban sa fie tot la discre?ie,an mediul rural ai de umblat nene nu gluma.Dau guvernan?ii teoretic desi dau pu?in ,c? practic birocra?ia te omoar? ?i nu mai ajungi sa faci un dosar de burs?, mul?i p?rin?i renun??!
23Ian.2022

Mihaela Damian 23 Ian. 2022 08:36:44

Nu inteleg de ce copilul nu poate lua si bursa de merit si bursa de studiu, atata timp cat are media 9,88 si la conditiile de venituri se incadreaza in lege. Si asa sunt putini asa bani, in ce fel incurajeaza si ajuta statul pe elevii buni ? Trebuie sa opteze pentru una din ele, nu cumva sa se imbogateasca ????
21Ian.2022

Szocs Andras 21 Ian. 2022 09:16:34

Pai dar ce lege e acea pe care fiecare scoala intelege cum vrea sau cum poate!!
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a

Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.

Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
eNews Portal INVATAMANT
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a
Iti oferim GRATUIT Raportul Special

Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a
 
Citeste GRATUIT toate informatiile despre invatamantul primar, gimnazial si liceal.

Adauga mai jos adresa ta de email si primesti Raportul GratuitTeste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a


Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.

Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, doresc să descarc GRATUIT cadoul si să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton
Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a
Iti oferim GRATUIT Raportul Special

Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a

 
Citeste GRATUIT toate informatiile despre CE, CAND si CUM sa inveti. Program si Sfaturi din invatamantul primar, gimnazial si liceal.

Adauga mai jos adresa ta de email si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Atentie: veti primi in fiecare zi un newsletter gratuit cu ultimele noutati din invatamantul gimnazial si liceal!
x
//