Va prezentam referirile la Educatie din proiectul Guvernului privind masurile din starea de alerta care va fi instituita in Romania:
"Sectiunea 5 – Educatie si cercetare
Articolul 33 (1) Pe durata starii de alerta, activitatile didactice ce impun prezenta fizica a anteprescolarilor, prescolarilor, elevilor si studentilor in unitatile si institutiile de invatamant se pot suspenda, la propunerea CNSSU, prin ordin comun al ministrului Educatiei si Cercetarii si al ministrului Sanatatii.
(2) Durata suspendarii prevazuta la alineatul (1) poate depasi durata starii de alerta, in functie de perioada ramasa din anul scolar si de stadiul procesului de invatamant.
Articolul 34. (1) Incepand cu data intrarii in vigoare a prezentei legi si pana la eliminarea restrictiilor privind adunarile publice de catre autoritatile de resort, unitatile de invatamant preuniversitar organizez activitati din planurile de invatamant si in mediul online.
(2) In situatia in care activitatile nu pot fi desfasurate conform prevederilor alineatul 1, pentru a asigura accesul egal la educatie, inspectoratele scolare si unitatile de invatamant preuniversitar au obligatia sa asigure resursele educationale pentru elevi care nu au acces la tehnologie, in conformitate cu instructiunile ministrului educatiei si cercetarii.
(3) Derularea activitatilor prevazute la alineatul (2), precum si modul de recuperare a continuturilor din programele scolare care nu pot fi parcurse in aceasta perioada sa stabilesc de catre Ministerul Educatiei si Cercetarii.
Articolul 35 (1) Pe perioada starii de alerta, precum si pe tot parcursul anului universitar 2019 – 2020, institutiile de invatamant superior din sistemul national de invatamant, in baza autonomiei universitare cu respectarea calitatii actului didactic, pot utiliza metode didactice alternative predare – invatare – evaluare, in format on-line, in conformitate cu Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.58/2020 privind luarea unor masuri pentru buna functionare a sistemului de invatamant. De asemenea, se pot desfasura online si examenele de finalizare a studiilor de licenta, de masterat sau a programelor de studii postuniversitare, sustinerea tezelor de doctorat, sustinerea tezelor de abilitare.
(2) Activitatile didactice si de cercetare prevazute la art. 287 din legea educatiei nationale nr 1/2011, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si examenele de finalizare a semestre lor si a studiilor de licenta si masterat, sustinerea referatelor si a tezelor de doctorat desfasurate online in anul universitar 2019 – 2020, precum si pe toata perioada starii de urgenta, necesitate sau alerta, in cadrul formelor de invatamant cu frecventa si cu frecventa redusa, la distanta se circumscriu prevederilor art 139 litera a-c din Legea educatiei nationale nr 1/2011 cu modificarile si completarile ulterioare, si sunt recunoscute
(3) Participarea studentilor si studentilor doctoranzi, care pe perioada starii de urgenta, necesitate sau alerta au urmat activitati de invatare si predare prin metode didactice alternative de comunicare, in format online, la examenele prevazute de art. 143 si de art. 144 din legea educatiei nationale, de studenti si studenti doctoranzi, se realizeaza potrivit metodologiilor aprobate de institutiile de invatamant universitar.
(4) In situatia desfasurarii activitatilor prevazute la art 287 in sistem online, norma didactica se stabileste cu respectarea art 287 alineatul (4) din legea educatiei nationale.
Articolul 36. Cu avizul CNSSU, prin ordin comun al ministrului Educatiei si Cercetarii si ministrului sanatatii, se stabilesc masuri pentru desfasurarea activitatilor in unitatile si institutiile de invatamant, in conditii de siguranta sanitara pentru finalizarea anului scolar aflat in curs la data instituirii starii de alerta, precum si pentru pregatirea inceperii anului scolar urmator.
Articolul 37 (1) In unitatile de invatamant preuniversitar, cu avizul CNSSU, prin ordin comun al ministrului Educatiei si Cercetarii si ministrului sanatatii, se stabilesc masuri pentru desfasurarea activitatilor de pregatire in vederea sustinerii examenelor nationale si de certificare a competentelor profesionale, care presupune interactiunea fata in fata, in conditii de protectie sanitara.
(2) Sustinerea examenelor nationale si de certificare a competentelor profesionale, care presupune interactiunea fata in fata se organizeaza in conditiile prevazute la alineatul (1)
(3) Ministerul Educatiei si Cercetarii, prin inspectoratele scolare judetene si al municipiului Bucuresti are obligatia de a asigura elevilor si personalului didactic si nedidactic implicat, pe toata durata activitatilor prevazute la alin.(1) si (2), numarul necesar de masti de protectie ce vor fi purtate obligatoriu in spatiile inchise din incinta unitatilor de invatamant", prevede documentul.
Starea de alerta se instituie de Guvern prin hotarare, la propunerea ministrului Afacerilor Interne si nu poate depasi 30 de zile. Ea poate fi prelungita pentru cel mult 30 de zile. Starea de alerta se instituie pe intreg teritoriul tarii sau doar in anumite judete.