Programul „Masa sanatoasa” se desfasoara pe perioada cursurilor anului scolar si are ca scop sprijinirea accesului la educatie al tuturor copiilor, prin oferirea unei alimentatii sanatoase care sa sustina invatarea.
Potrivit documentului, indicatorii de eficienta evalueaza masura in care calitatea produselor, a serviciilor alimentare si gradul de satisfactie a beneficiarilor programului au fost atinse, cu resursele alocate. Acestia sunt:
a) Calitatea zilnica a suportului alimentar: aportul caloric adecvat varstei, conform etichetei nutritionale;
b) Calitatea zilnica a suportului alimentar: diversitatea produselor alimentare servite beneficiarilor;
c) Calitatea zilnica a suportului alimentar: echilibrul nutritional al produselor alimentare servite beneficiarilor;
d) Conditiile de pastrare a produselor inainte de servire;
e) Intervalul de timp de la livrare pana la servirea mesei;
f) Calitatea conditiilor de servire a mesei;
g) Disponibilitatea resurselor umane: necesitatea suplimentarii personalului necesar derularii PNMS, prin
detasare, delegare sau angajare;
h) Managementul resturilor alimentare;
i) Risipa alimentara;
j) Gradul de satisfactie al elevilor;
k) Gradul de satisfactie al parintilor/reprezentantilor legali.
Indicatorii de impact se refera la evaluarea pe termen mediu si lung a beneficiilor implementarii Programului national „Masa sanatoasa”. Acestia sunt:
a) Participarea scolara;
b) Calitatea educatiei, apreciata prin rezultatele scolare obtinute de prescolari/elevi si, respectiv, prin procentul de cadre didactice necalificate din numarul total de cadre didactice, raportat la anul scolar in curs.
In scopul monitorizarii si evaluarii Programului National „Masa sanatoasa”, inspectoratele scolare judetene/ISMB desemneaza un inspector responsabil cu monitorizarea si evaluarea implementarii programului in unitatea/unitatile de invatamant din judet/municipiu si cu elaborarea rapoartelor semestriale privind implementarea PNMS, pe baza informatiilor furnizate de unitatile de invatamant.
Rapoartele elaborate de inspectoratele scolare judetene/ISMB vor fi publicate pe site-ul propriu si vor fi transmise catre Ministerul Educatiei.
[Proiect] Indicatori de eficienta si de impact ai Programului National „Masa sanatoasa”
Art. 1.
(1) Programul National „Masa sanatoasa” (PNMS) se desfasoara pe perioada cursurilor anului scolar, pentru beneficiarii directi din invatamantul preuniversitar, avand ca scop sprijinirea accesului la educatie al tuturor copiilor, prin crearea motivatiei pentru studiu, mentinerea echilibrului socio emotional, intarirea starii de bine si dezvoltarea igienei muncii intelectuale a prescolarilor si elevilor, precum si prin oferirea unei alimentatii sanatoase care sa sustina invatarea.
(2) Implementarea Programului National „Masa sanatoasa” contribuie la formarea unor obiceiuri alimentare sanatoase, precum adoptarea unei diete diversificate, echilibrate si sanatoase, respectiv sustenabile - precum reducerea risipei alimentare, reducerea cantitatii de deseuri, colectarea si valorificarea deseurilor alimentare.
Art. 2
Pentru monitorizarea si evaluarea implementarii Programului National „Masa sanatoasa”, precum si pentru stabilirea masurilor necesare pentru remedierea deficientelor aparute in derularea acestuia, Ministerul Educatiei stabileste indicatori de eficienta si de impact.
Art. 3
(1) Indicatorii de eficienta evalueaza masura in care calitatea produselor, a serviciilor alimentare si gradul de satisfactie a beneficiarilor programului au fost atinse, cu resursele alocate.
(2) Indicatorii de eficienta sunt:
a) Calitatea zilnica a suportului alimentar: aportul caloric adecvat varstei, conform etichetei nutritionale;
b) Calitatea zilnica a suportului alimentar: diversitatea produselor alimentare servite beneficiarilor;
c) Calitatea zilnica a suportului alimentar: echilibrul nutritional al produselor alimentare servite beneficiarilor;
d) Conditiile de pastrare a produselor inainte de servire;
e) Intervalul de timp de la livrare pana la servirea mesei;
f) Calitatea conditiilor de servire a mesei;
g) Disponibilitatea resurselor umane: necesitatea suplimentarii personalului necesar derularii PNMS, prin detasare, delegare sau angajare;
h) Managementul resturilor alimentare;
i) Risipa alimentara;
j) Gradul de satisfactie al elevilor;
k) Gradul de satisfactie al parintilor/reprezentantilor legali.
(3) Indicatorii de eficienta sunt apreciati, prin intermediul unei scale de la 1 la 3, cifrele reprezentand:
1- nesatisfacator;
2 - bine;
3 - foarte bine;
(4) Calitatea produselor si a serviciilor oferite pentru implementarea Programului National „Masa sanatoasa” este apreciata pe baza unui set de instrumente, alcatuit din:
a) Grila de monitorizare a calitatii produselor si a serviciilor oferite lanivelul unitatii de invatamant;
b) Chestionar de satisfactie cu privire la calitatea produselor si a serviciilor - pentru elevi;
c) Chestionar de satisfactie cu privire la calitatea produselor si a serviciilor - pentru parinti/reprezentanti legali.
(5) Setul de instrumente pentru aprecierea calitatii produselor si a serviciilor oferite in cadrul Programului National „Masa sanatoasa” este prevazut in Anexa nr. 2.
Art. 4
(1) Indicatorii de impact se refera la evaluarea pe termen mediu si lung a beneficiilor implementarii Programului National „Masa sanatoasa”.
(2) Indicatorii de impact sunt:
a) Participarea scolara;
b) Calitatea educatiei, apreciata prin rezultatele scolare obtinute de prescolari/elevi si, respectiv, prin procentul de cadre didactice necalificate din numarul total de cadre didactice, raportat la anul scolar in curs.
(3) Participarea scolara este raportata la anul scolar anterior celui in care se face selectia si este analizata in functie de nivelul de invatamant, astfel:
- pentru nivelul de invatamant prescolar: rata de participare a prescolarilor cu varste intre 4 si 6 ani la programul zilnic de activitati;
- pentru nivelul de invatamant primar: rata de abandon scolar calculata, pe cohorta, ca diferenta dintre numarul elevilor inscrisi la debutul scolaritatii in clasa pregatitoare si cel al elevilor care au finalizat invatamantul primar in anul scolar, exprimata ca raport procentual fata de numarul elevilor inscrisi la debutul scolaritatii;
- pentru nivelul de invatamant gimnazial: rata de abandon scolar calculata, pe cohorta, ca diferenta dintre numarul elevilor inscrisi la debutul invatamantului gimnazial in clasa a V-a si cel al elevilor care au finalizat invatamantul gimnazial in anul scolar, exprimata ca raport procentual fata de numarul elevilor inscrisi la debutul invatamantului gimnazial;
- pentru nivelul de invatamant liceal: rata de abandon scolar calculata, pe cohorta, ca diferenta dintre numarul elevilor inscrisi la debutul invatamantului liceal in clasa a IX-a si cel al elevilor care au finalizat invatamantul liceal in anul scolar, exprimata ca raport procentual fata de numarul elevilor inscrisi la debutul invatamantului liceal;
(4) Calitatea educatiei este apreciata prin rezultatele scolare obtinute de prescolari/elevi, in functie de nivelul de invatamant, obtinute in anul scolar anterior celui in care se face selectia, astfel:
- pentru nivelul de invatamant prescolar: procent de prescolari din grupa mare, cu varsta de 5 - 6 ani, care au mai mult de 50% dintre comportamentele mentionate in Fisa pentru aprecierea progresului individual al copilului inainte de intrarea in invatamantul primar cu mentiunea Necesita sprijin;
- pentru nivelul de invatamant primar: procent de elevi in clasa a IV-a cu rezultate sub media nationala la evaluarea nationala la finalul clasei a IV-a;
- pentru nivelul de invatamant gimnazial: procent de elevi care au obtinut note sub 5 la evaluarea nationala pentru absolventii clasei a VIII-a;
- pentru nivelul de invatamant liceal: procent de elevi care au obtinut note sub 6 la examenul national de bacalaureat.
(5) Calitatea educatiei este apreciata si prin procentul de cadre didactice necalificate din numarul total de cadre didactice, raportat la anul scolar in curs.
Art. 5
(1) La nivelul unitatilor de invatamant preuniversitar, conducerea desemneaza un coordonator local al PNMS care poate fi din categoria personal didactic, didactic-auxiliar sau nedidactic, cu exceptia personalului de ingrijire si de intretinere. In unitatile de invatamant care functioneaza cu structuri scolare arondate se desemneaza cate un responsabil la nivelul fiecarei structuri. Responsabilul completeaza Grila de monitorizare a calitatii produselor si serviciilor la nivelul unitatii de invatamant.
(2) La nivelul unitatii de invatamant se completeaza semestrial Grila de monitorizare a calitatii produselor si a serviciilor oferite la nivelul unitatii de invatamant (la finalul lunii iunie si la finalul lunii decembrie) si sunt aplicate si colectate chestionarele de satisfactie cu privire la calitatea produselor si a serviciilor pentru elevi si, respectiv, pentru parinti/reprezentanti legali, mentionate la art.3 alin.(4), lit. a –c).
(3) Informatiile/sugestiile furnizate de elevi si de parinti/reprezentati legali, prin completarea chestionarelor de satisfactie cu privire la calitatea produselor si a serviciilor sunt mentionate in rapoartele intocmite semestrial la nivelul unitatii de invatamant preuniversitar, conform modelului prevazut in Anexa 2 si sunt analizate in vederea imbunatatirii implementarii programului.
(4) Evaluarea pe termen mediu si lung a beneficiilor implementarii Programului National „Masa sanatoasa” se realizeaza pe baza unei grile de evaluare si se completeaza doar in raportul ultimei luni de implementare a programului din anul scolar in curs.
Art. 6
(1) In scopul monitorizarii si evaluarii Programului National „Masa sanatoasa”, inspectoratele scolare judetene/ISMB desemneaza un inspector responsabil cu monitorizarea si evaluarea implementarii programului in unitatea/unitatile de invatamant din judet/municipiu si cu elaborarea rapoartelor semestriale privind implementarea PNMS, pe baza informatiilor furnizate de unitatile de invatamant, potrivit modelului prevazut in Anexa 2.
(2) Rapoartele elaborate de inspectoratele scolare judetene/ISMB vor fi publicate pe site-ul propriu si vor fi transmise catre Ministerul Educatiei.
(3) Monitorizarea si evaluarea implementarii Programului National „Masa sanatoasa”, la nivel national, este asigurata de catre Ministerul Educatiei care elaboreaza raportul anual, conform modelului prevazut in Anexa 2, care se publica pe site-ul institutiei.
Model de raport semestrial elaborat de unitatea de invatamant