Federatiei Parintilor si Apartinatorilor Legali a protestat, luni, la Ministerul Educatiei, in legatura cu diferite probleme nerezolvate inca in invatamant. Desi nu au obtinut solutii pentru acestea, reprezentantii parintilor declara ca au primit promisiunea ca "nu va mai fi luata o vacanta fortata, fara a preciza insa alte masuri aditionale pentru stabilizarea si accesibilizarea invatarii online".
"Ref: Sorcova elevilor si parintilor, fara rezultate concrete!
Asociatia Elevilor din Constanta (AEC), Asociatia Elevilor din Bacau (AEBc), Asociatia Valceana a Elevilor (AVE), Asociatia Elevilor din Bucuresti si Ilfov(AEBI), Asociatia Elevilor din Maramures (AEM), Federatia Parintilor si Apartinatorilor Legali (Fepal) si Grupul Civic "Parintii cer schimbare" solicita luarea unor masuri ferme pentru redresarea Educatiei si critica discursul populist al reprezentantilor Ministerului.
Luni, 3 ianuarie, reprezentantii elevilor si parintilor au fost prezenti in fata Ministerului Educatiei cu sorcove din crengi de brad, impodobite cu mesaje referitoare la problemele arzatoare din Educatie. Acestia au fost intampinati de secretarii de stat ai Ministerului si unul dintre consilierii Ministrului, cu care au purtat un dialog in incinta institutiei.
Pe durata convorbirii, Ministerul nu si-a asumat masuri concrete, precizand referitor la multiplele probleme semnalate ca acestea pot fi rezolvate doar in timp, in ciuda faptului ca ele au fost in mod repetat aduse in atentia autoritatilor de reprezentantii societatii civile in ultimii doi ani. Spre exemplu, problema planurilor cadru persista inca din anul 2016, cand tot Sorin Cimpeanu era Ministru.
De asemenea, la nivelul problemei transportului elevilor raspunsul autoritatilor a fost unul sumar, domnul secretar de stat Sorin Ion precizand ca trebuie sa discute intai cu Directia economica, in ciuda faptului ca au fost anterior trimise numeroase adrese cu referire la subiect, fara a primi insa vreun raspuns.
Referitor la scoala online, Ministerul a promis ca, in contextul valului 5, nu va mai fi luata o vacanta fortata, fara a preciza insa alte masuri aditionale pentru stabilizarea si accesibilizarea invatarii online. Scuza invocata de functionari a fost faptul ca astfel de probleme "nu pot fi rezolvate peste noapte". Avand in vedere faptul ca aceasta situatie persista de 2 ani, este de neinteles raspunsul oficialilor.
Apreciem deschiderea Ministerului catre abordarea acestor subiecte, insa consideram necesara purtarea unui dialog constructiv, asumat politic, fara remarci populiste. Consideram discutia de astazi ca fiind inutila, in lipsa asumarii unor cai de actiune coerente si eficiente.
Solicitam asadar Ministerului Educatiei luarea unor masuri concrete si urgente pentru stabilizarea scolii online, asigurarea de la bugetul de stat a transportului gratuit al elevilor si inceperea fara intarziere a demersurilor necesare in vederea eficientizarii testarii elevilor.
Societatea civila isi exprima intentia de a urmari cu atentie sporita activitatea Ministerului Educatiei in 2022, in interesul superior al copilului", este transmis prin comunicatul de presa.
La finalul anului trecut, copiii de gradinita si elevii au intrat intr-o vacanta fortata incepand din 25 octombrie si pana in 5 noiembrie, conform unei decizii luate de guvern, in contextul cresterii numarului de cazuri COVID-19. Consiliul National al Elevilor a afirmat atunci ca decizia vine dintr-o "atitudine iresponsabila” si ca exista o "vadita discriminare", in ceea ce priveste impunerea vacantei de doua saptamani pentru toti elevii din Romania, mai ales ca in unele localitati rata de infectare era scazuta. Vacanta fotata de atunci a decalat vacanta de iarna, iar scoala a inceput mai devreme, pe 3 ianuarie, in loc de 10 ianuarie.