Potrivit adresei Ministerului Educatiei, materialele pot fi utilizate ca baza in dezbateri cu elevii in cadrul unor activitati de educatie rutiera, ori in timpul Programelor "Saptamana verde” si "
Scoala Altfel", ca o forma de incurajare a micromobilitatii sustenabile si responsabile fata de mediu si oameni.
Mersul pe trotineta electrica si legislatia
Trotinetele electrice sunt un mod accesibil, sustenabil si convenabil de a te deplasa prin oras. Cu toate acestea, este extrem de important sa ramai in siguranta si sa respecti legea (Hotararea Guvernului nr. 1.075 din 4 octombrie 2021)
Te rugam sa respecti urmatoarele reguli atunci cand te deplasezi cu trotineta electrica:
1. Nu te urca pe trotineta cand conditiile meteo sunt nefavorabile
Conducerea trotinetei este interzisa atunci cand conditiile meteo iti pot pune viata in pericol. Verifica starea carosabilului inainte de a utiliza trotineta.
2. O trotineta, un pasager
Trotinetele electrice sunt construite pentru a transporta un singur pasager. Mersul in tandem este atat ilegal, cat si nesigur.
3. Respecta regulile de circulatie
Respecta toate semnele de circulatie in timp ce te deplasezi cu trotineta. Respecta-i pe ceilalti participanti la trafic in timp ce se deplaseaza prin oras.
4. Reguli de deplasare pe drum/banda de biciclete
Deplaseaza-te intotdeauna pe aceeasi parte cu fluxul de trafic.
5. Semaforul
Exact ca in cazul conducerii altor vehicule, trebuie sa te opresti la lumina rosie a semaforului.
ABC-ul mersului pe trotineta electrica
Daca nu stii sa mergi cu trotineta electrica, iti recomandam sa inveti pe o suprafata plana, cu trafic minim. Majoritatea accidentelor au loc in timpul primelor 3 curse cu trotineta, deci exerseaza mai intai intr-un mediu sigur.
Iata cateva lucruri esentiale de retinut, inainte de a te urca pe trotineta:
1. Verificarea de siguranta
Efectueaza o verificare minutioasa a trotinetei inainte de inceperea fiecarei curse. Te rugam sa te asiguri ca:
- Cauciucurile sunt in stare buna si au presiune suficienta;
- Franele functioneaza corespunzator;
- Acceleratia functioneaza;
- Ai suficienta baterie pentru a finaliza cursa;
- Daca inchiriezi, trotineta nu are deteriorari evidente si nu scoate sunete ciudate la plecare.
2. Poarta casca
Poarta intotdeauna casca, indiferent de lungimea cursei. Peste 90 % dintre accidente sunt raniri in zona capului. Purtarea castii este o modalitate usoara de a preveni ranirea grava.
3. Accelerarea
Pentru a porni, fa-ti avant impingand cu piciorul pentru a activa motorul trotinetei si apasa simultan pe acceleratia situata pe maner. Apasarea acceleratiei va creste viteza treptat. Tine ghidonul cu ambele maini pentru a-ti pastra echilibrul.
4. Frana
Pentru a opri trotineta, apasa pe frana localizata pe ghidon. Franeaza usor pentru a evita opririle bruste si periculoase, precum si a eventuala ranire.
5. Soneria
Doteaza-ti trotineta cu o sonerie. In cazul trotinetelor inchiriate, aceasta este amplasata pe manerul stang. Foloseste soneria daca vrei sa alertezi un alt participant la trafic ca te apropii.
Curse inteligente, curse sigure
Pe langa respectarea legislatiei specifice fiecarei tari si insusirea elementelor de baza, mersul pe trotineta electrica in conditii de siguranta presupune mentinerea atentiei la imprejurimi pe toata durata deplasdrii.
Un lucru care trebuie avut in vedere este ca in orase exista de obicei trei zone desemnate, fiecare cu propriile reguli de deplasare cu trotineta. Acestea sunt semnalate in aplicatiile de inchiriat, iar daca te deplasezi pe trotineta personala, iata cum le poti identifica usor:
Zone lente — acestea sunt de obicei locatii turistice e sau istorice, cu o densitate ridicata a populatiei. Limiteaza viteza maxima a trotinetei tale in aceste zone pentru a te asigura ca toats lumea poate folosi acelasi spatiu in siguranta.
Zone interzise — acestea sunt zone in care mersul pe trotineta este complet interzis. Ele sunt semnalate in unele aplicatii, dar le poti identifica urmarind semnele de circulatie.
Zone de parcare — acestea sunt zonele in care ai voie sa parchezi. Te rugam sa parchezi
trotineta in aceste zone, pentru a te asigura ca totul ramane in ordine.
Verifica unde in orasul tau se afla aceste zone specifice si asigurd-te ca stii intotdeauna pe unde poti sa circuli si pe unde nu.
Arta parcarii
Parcarea corecta a unei trotinete intr-un loc corespunzator mentine siguranta ta pe si a celor din jurul tau.
Daca este parcata incorect, trotineta poate fi un pericol pentru ceilalti sau poate bloca rute de acces importante.
lata cateva indrumari pentru o parcare corecta si sigura:
1. Foloseste o zona de parcare desemnata sau rastelurile de biciclete disponibile.
2. Coboara cricul pentru a mentine trotineta in pozitie verticala si pentru a o impiedica sa cada;
3. Daca inchiriezi, lasa trotineta intr-un loc in care urmatorul pasager poate ajunge cu usurinta. Fii atent la imprejurimi si da dovada de bun simt. Gaseste un loc care sa nu obstructioneze accesul si sa nu incomodeze pietonii;
4. Parcheaza pe o suprafata plana.
5. De asemenea, daca observi o trotineta cazuta, te rugam sa o ridici si sa o asezi in pozitie verticala. Vei contribui astfel la siguranta pietonilor din jur.
Iata o serie de greseli de parcare comune pe care sa le eviti:
- Blocarea unei cai de acces - acest lucru creeaza un obstacol pentru pietoni si poate reprezenta un pericol pentru persoanele cu mobilitate redusa;
- Iesiri de urgenta — parcarea in aceste locuri poate avea implicatii foarte serioase pentru siguranta publica;
- Proprietatea privata — la fel cum tu nu ai incalca proprietatea privata a unei persoane, nici trotineta electrica nu ar trebui sa o faca
- Lasarea trotinetei intinsa pe pamant - trotinetele Iasate in plan orizontal nu numai ca blocheaza caile de acces, ci si ingreuneaza inceperea in siguranta a unei noi calatorii.
- Statiile de autobuz — chiar daca trotinetele, personale sau inchiriate, sunt parte din reteaua mai larga de transport urban, ele nu ar trebui sa blocheze accesul la transportul public;