Autoritatile irlandeze sunt decise sa redeschida scolile: "Pur si simplu nu exista un inlocuitor pentru invatatul in scoli, in prezenta colegilor si a profesorilor“, afirma premierul Irlandei, conform
rte.ie.
Noul guvern de coalitie irlandez si-a pus in joc reputatia pe subiectul redeschiderii in timp util si cu succes a scolilor.
Planul prevede, de asemenea, alocarea a 52 de milioane de euro pentru masuri de curatenie si igiena. Pauzele de pranz si orele de incepere a cursurilor ar putea fi esalonate, dar purtarea mastilor nu va fi obligatorie in timpul cursurilor.
Copiii cu varste mai reduse nu vor trebui sa respecte distantarea fizica, iar clasele elevilor din scolile primare vor functiona sub forma unor "bule", grupandu-se in asa fel incat sa vina cat mai putin in contact cu restul claselor.
In scolile secundare, se recomanda, in masura posibilului, mentinerea unei distante de doi metri intre banci sau intre elevi si profesori. Scolile secundare vor incerca, de asemenea, sa limiteze deplasarile elevilor, profesorii urmand sa treaca de la o clasa la alta pentru a sustine cursurile.
Totodata, vor fi mobilizati si psihologi. Referindu-se la un "nivel crescut de anxietate" din cauza pandemiei, premierul irlandez a declarat: "intelegem pe deplin ca nu putem afirma pur si simplu ca scolile se redeschid si sa ne prefacem ca nu s-a intamplat nimic", potrivit AFP.
Irlanda planuieste, pana la sfarsitul lunii august, aplicarea de masuri care vizeaza relaxarea restrictiilor impuse din cauza pandemiei de COVID-19.
In Romania se vorbeste despre un model de invatare hibrid in anul scolar 2020-2021, in care unii elevi vor merge la scoala, iar altii vor face ore online, urmand sa faca rocada. Deciziile cu privire la deschiderea scolilor vor fi luate spre sfarsitul verii, a anuntat anterior Ministrul Sanatatii, Nelu Tataru. In functie de rezultatele evaluarilor referitoare la pandemie, autoritatile vor stabili ce masuri trebuie sa ia in septembrie, scenariile fiind "de la cele mai sumbre pana la cele mai adaptate".