Ti-a placut acest articol?
Distribuie-l pe Facebook sau trimite-l pe WhatsApp altor parinti sau profesori!
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
de Portal Invatamant la 11 Mar. 2021 |
0 comentarii Fii primul care comenteaza |
Parintii pot contribui foarte mult la pregatirea si evaluarea copiilor, astfel incat elevii sa fie bine pregatiti si sa obtina performante cat mai bune la scoala. In prezent, exista multe metode prin care pot fi testate competentele scolare ale unui copil, rezultatele fiind obiective si clare, astfel incat elevul sa stie cat de bine se descurca la o materie si ce subiecte trebuie sa mai aprofundeze.
Prezentam in acest articol cateva metode simple si foarte eficiente prin care parintii pot ajuta la evaluarea competentelor pe care le copiii lor le-au dobandit la scoala.
Daca un elev isi testeaza cunostintele imediat dupa ce a parcurs o lectie, atunci cu siguranta va obtine rezultate destul de bune. Ulterior insa, este posibil sa uite in mare parte ce-a invatat. De aceea, cea mai buna metoda de testare este verificarea competentelor dupa mai mult timp de la parcurgerea materiei: dupa cateva saptamani, spre exemplu.
Aceasta testare trebuie sa aiba loc regulat si este foarte importanta, pentru ca arata cat de bine au fost intelese si asimilate cunostintele pe termen lung. Practic, acestea sunt informatiile cu care va ramane elevul. In acest scop, parintele poate folosi o platforma de testare online, care este foarte usor de utilizat si ofera rezultate obiective. Acest sistem de teste online este recomandat si pentru a monitoriza evolutia elevului, cu ajutorul unor testari repetate.
Multi elevi cad in capcana invatarii mecanice, care presupune memorarea unor informatii fara ca acestea sa fie si intelese. In acest caz, copilul nu va putea folosi propriile cuvinte ca sa raspunda la teste, ci va utiliza doar termenii memorati din manual. Parintele trebuie sa-i explice elevului ca in acest fel nu va acumula competente, pentru ca materia care nu este inteleasa va fi imediat uitata.
Pentru performante pe termen lung, este esential ca elevul sa inteleaga fiecare lectie predata, de aceea trebuie incurajat sa redea informatia folosind cuvintele sale, nu pe cele din carte sau dictate de profesor. Un elev care poate raspunde la o lectie fara sa reproduca frazele din manual a reusit sa inteleaga si sa asimileze corect materia.
O alta metoda foarte eficienta inclusiv pentru pregatirea psihologica a elevului este simularea unor teste in conditii de examen. In acest fel, copilul se va invata cu evaluarea contra timp si nu va mai fi la fel de stresat cand va ajunge sa dea un examen.
Solutia este si foarte usor de aplicat: parintele trebuie sa-i dea elevului un anumit numar de subiecte pe care acesta sa le rezolve intr-un anumit interval de timp, fara sa aiba voie sa se ridice de la birou pana la terminarea testului. In acest fel, elevul isi da seama si daca poate rezolva subiectele suficient de repede, pentru ca si acest aspect este important la un examen.
In concluzie, parintele poate fi un ajutor pretios pentru copilul sau, daca se implica activ in verificarea cunostintelor, prin metode practice si eficiente de testare a competentelor scolare.