Concediu odihna cadre didactice. Profesorii si directorii, obligati sa-si ia concediul in vacantele elevilor

De Gavrila Cristina
la 07 Feb. 2019
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Concediu odihna cadre didactice. Profesorii si directorii, obligati sa-si ia concediul in vacantele elevilor07Feb.2019

Profesorii, directorii scolilor si inspectorii din Romania vor fi obligati sa isi planifice concediile din timp si sa le efectueze in timpul vacantelor scolare. Mai mult, directorilor li se taie din perioada concediului, potrivit unui ordin al ministrului Educatiei pus miercuri in dezbatere publica.

In ordinul aflat in prezent in dezbatere publica scrie ca, in fiecare unitate de invatamant, consiliul de administratie se va asigura ca profesorii si directorii isi vor efectua concediul de odihna in perioada vacantelor scolare. Totusi, consiliul de administratie trebuie sa se asigure ca exista suficient personal pentru examenele nationale.
 
Ordinul arata ca efectuarea concediului de odihna se va realiza in baza unei programari colective sau individuale stabilite de angajator cu consultarea sindicatului. Aceasta programare se face pana la sfarsitul anului calendaristic pentru anul scolar urmator.
 
Mai mult, reprezentantii profesorilor spun ca ordinul pus in dezbatere publica reduce de fapt concediul de odihna al directorilor de scoala numiti prin concurs. Ei nu vor mai avea concediu de 62 de zile asa cum prevedea legea educatiei, ci numai 25 de zile conform Codului Muncii.
 
 
Va prezentam integral Ordinul ministrului Educatiei:
 
O R D I N 
 
pentru modificarea si completarea Normelor metodologice privind efectuarea concediului 
de odihna al personalului didactic din invatamant, aprobate prin Ordinul ministrului 
educatiei, cercetarii, tineretului si sportului nr. 5559/2011 
 
in temeiul prevederilor art. 94 alin. (2) lit. n), 267 si 270 din Legea educatiei nationale nr. 1/2011 cu modificarile si completarile ulterioare, 
 
in conformitate cu art. 1 alin. (2) si art. 144-151din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, 
 
in baza art. 12 alin. (3) din Hotararea Guvernului nr. 26/2017 privind organizarea si functionarea Ministerului Educatiei Nationale, cu modificarile si completarile ulterioare,
 
 Ministrul Educatiei Nationale 
 
emite prezentul ordin: 
 
Art. I Normele metodologice privind efectuarea concediului de odihna al personalului didactic din invatamant, aprobate prin Ordinul ministrului educatiei, cercetarii, tineretului si sportului nr. 5.559/2011, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 723 din 13 octombrie 2011, cu modificarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza: 
 
1. La articolul 1, alineatul (7), se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„(7) Personalul de conducere, de indrumare si de control din inspectoratele scolare si casele corpului didactic, directorii si directorii adjuncti din unitatile de invatamant preuniversitar si centrele judetene/al municipiului Bucuresti de resurse si asistenta psihopedagogica beneficiaza de concediu de odihna conform Legii nr. 53/2003 - Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.” 
 
2. La articolul 11, dupa alineatul (3) se introduc sase alineate, alineatele (4), (5), (6), (7), (8), si (9) cu urmatorul cuprins:
 
 „(4) Efectuarea concediului de odihna se realizeaza in baza unei programari colective sau individuale stabilite de angajator cu consultarea sindicatului sau, dupa caz, a reprezentantilor salariatilor, pentru programarile colective, ori cu consultarea salariatului, pentru programarile individuale. Programarea se face pana la sfarsitul anului calendaristic pentru anul urmator; 
 
(5) Consiliul de administratie al fiecarei unitati de invatamant va intreprinde masurile necesare ca intregul personal de predare si de conducere din cadrul unitatii de invatamant sa efectueze concediul de odihna in perioada vacantelor scolare, cu asigurarea personalului didactic necesar pentru desfasurarea examenelor nationale.
 
(6) Salariatul este obligat sa efectueze in natura concediul de odihna in perioada in care a fost programat, cu exceptia situatiilor expres prevazute de lege sau atunci cand, din motive obiective, concediul nu poate fi efectuat; 
 
(7) Rechemarea din concediul de odihna se face in scris, in caz de forta majora sau pentru interese urgente care impun prezenta salariatului la locul de munca, de catre:
a) director pentru personalul didactic din unitatile de invatamant preuniversitar de stat si CJRAE/CMBRAE; 
b) inspectorul scolar general pentru directori/directori adjuncti din unitatile de invatamant preuniversitar de stat, CJRAE/CMBRAE si inspectori scolari; 
c) ministrul educatiei nationale pentru inspectori scolari generali/inspectori scolari generali adjuncti/directori ai caselor corpului didactic.
 
(8) La nivelul unitatilor de invatamant se intocmesc evidente distincte ale tuturor rechemarilor din concediul de odihna, avand obligatia transmiterii acestora lunar la inspectoratul scolar, cu analiza cauzelor care au generat intreruperea concediului.
 
(9) Inspectoratul scolar, prin compartimentul audit, are obligatia verificarii anuale a tuturor rechemarilor din concediul de odihna si a concediilor neefectuate, urmand ca in termen de cel mult 60 de zile de la finalizarea verificarilor sa transmita rezultatele verificarii la Ministerul Educatiei Nationale, Compartimentul Audit Intern.”
 
Art. II Directia Generala Management Strategic si Politici Publice, Directia Generala invatamant Secundar Superior si Educatie Permanenta, Directia Generala Educatie Timpurie, invatamant Primar si Gimnazial, Directia Generala Economica, Compartimentul Audit Intern din cadrul Ministerului Educatiei Nationale inspectoratele scolare, unitatile de invatamant preuniversitar si CJRAE/CMBRAE duc la indeplinire prevederile prezentului ordin. 
 
Art. III Prezentul ordin se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I. 
 
 
MINISTRU, 
 
ECATERINA ANDRONESCU 

Sfaturi pentru Nota 10 - Titularizare si Definitivat

TITULARIZARE - Consiliere psihopedagogica


NOU! Va anuntam aparitia editoriala a celei mai recente lucrari specializate pentru pregatirea examenului de Titularizare la catedra de Consiliere Psihopedagogica.

20 de Teste REZOLVATE pentru pregatirea de nota 10

Realizata:
  •  in perfecta concordanta cu programa de examen elaborata de Ministerul Educatiei;
  •  dupa modelul testelor formulate de minister.
Pregatiti corect examenul de titularizare pentru ca efortul dvs. sa fie incununat de succes!

...Vezi AICI lista completa <<


Ti-a placut acest articol?
Distribuie-l pe Facebook sau trimite-l pe WhatsApp altor parinti sau profesori!

0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Urmareste-ne pe Google News
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:

concediu cadre didacticeconcediu profesoriconcediu directori scoala


x

Lasa un raspuns
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a

Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.

Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
eNews Portal INVATAMANT
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a
Iti oferim GRATUIT Raportul Special

Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a
 
Citeste GRATUIT toate informatiile despre invatamantul primar, gimnazial si liceal.

Adauga mai jos adresa ta de email si primesti Raportul GratuitTeste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a


Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.

Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, doresc să descarc GRATUIT cadoul si să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton
Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a
Iti oferim GRATUIT Raportul Special

Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a

 
Citeste GRATUIT toate informatiile despre CE, CAND si CUM sa inveti. Program si Sfaturi din invatamantul primar, gimnazial si liceal.

Adauga mai jos adresa ta de email si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Atentie: veti primi in fiecare zi un newsletter gratuit cu ultimele noutati din invatamantul gimnazial si liceal!
x
//