Educatieprivata.ro scrie ca mai multi parintii nemultumiti au initiat o petitie in care cer conducerii Scolii Gimnaziale Nicolae Titulescu din Capitala sa respecte programul normal de cursuri.
Potrivit sursei citate, conducerea scolii i-a anuntat pe elevi si pe parinti ca, din 7 noiembrie, va trece la ceea ce numeste ”programul de iarna”. Unitatea de invatamant devine, astfel, prima scoala din Capitala care face public un astfel de anunt, insa, din informatiile Educatie Privata, decizii similare urmeaza sa fie aplicate si in alte scoli.
Un calcul simplu arata ca "programul de iarna" ar reduce durata cursurilor cu cel putin 30 de minute pe zi (la un curs de scoala primara, de exemplu), ceea ce se ridica la 10 ore de curs pierdute pe luna.
* 30 de minute pe zi x 5 zile pe saptamana =150 de minute pe saptamana
* 150 minute pe saptamana x 4 saptamani =600 minute pe luna, sau 10 ore.
Conducerea scolii nu a oferit nicio explicatie pentru schimbarea programului elevilor atunci cand a fost contactata de jurnalisti.
Ce prevede ROFUIP cu privire la programul scolii si durata orelor de curs
Iata ce prevede Regulamentul-cadru de organizare si functionare a unitatilor de invatamant preuniversitar cu privire la durata orelor de curs:
Extras din ROFUIP 2022, Art.11, alin 5-8
(5) In invatamantul primar, ora de curs este de 45 de minute, cu o pauza de 15 minute dupa fiecare ora si o pauza de 20 de minute dupa cea de-a doua ora de curs. La clasa pregatitoare si la clasa I, activitatile de predare-invatare-evaluare acopera 30-35 de minute, restul de timp fiind destinat activitatilor liber alese, recreative.
(6) In situatiile in care clasele din invatamantul primar functioneaza impreuna cu alte clase din nivelurile superioare de invatamant, ora de curs este de 50 de minute, iar in ultimele cinci minute se organizeaza activitati de tip recreativ.
(7) Pentru clasele din invatamantul gimnazial, liceal, profesional si din invatamantul postliceal, ora de curs este de 50 de minute, cu o pauza de 10 minute dupa fiecare ora; dupa a treia ora de curs se poate stabili o pauza de 15-20 de minute.
Ministerul Educatiei: "Orice minut de scoala conteaza"
Ministerul Educatiei a trimis deja inspectoratelor scolare o adresa prin care a solicitat ca scolile sa fie sustinute sa-si pastreze programul prevazut in lege.
"Ministerul Educatiei nu incurajeaza modificarea programului scolar, reducerea duratei orelor de curs si a pauzelor, pentru motive ce tin de apropierea calendaristica a iernii, in afara situatiilor exceptionale prevazute la art. 11 alin. (8) din Regulamentul-cadru de organizare si functionare a unitatilor de invatamant preuniversitar, aprobat prin OME nr, 4183 din 4 iulie 2022:
(8) In situatii speciale, cum ar fi epidemii, intemperii, calamitati, alte situatii exceptionale, pe o perioada determinata, durata orelor de curs si a pauzelor poate fi modificata, la propunerea motivata a directorului, in baza hotararii consiliului de administratie al unitatii de invatamant, cu informarea inspectoratului scolar.
Precizim faptul ca un astfel de demers trebuie fundamentat pe conditii meteorologice justificate si/sau pe avertizari publice comunicate de institutiile abilitate si nu pe interpretarea discretionara sau cutumiara a cadrului legal. Dat fiind pierderile in invatare generate de perioada pandemiei, consideram ca este un act de responsabilitate 5i respect fata de beneficiarii educatiei sa fie valorificat fiecare minut din programul scolar. Va adresim rugamintea de a transmite prezenta circulara tuturor unitatilor de invatamant din judet si sa ne informati cu privire la situatiile de modificare a programului scolar aparute la nivelul judetului dumneavoastra", a transmis Ministerul Educatiei.