Bonuri valorice de 200 lei/an pentru elevii care isi fac ochelari de vedere. Cine se incadreaza

De Portal Invatamant
la 19 Oct. 2022
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Bonuri valorice de 200 lei/an pentru elevii care isi fac ochelari de vedere. Cine se incadreaza19Oct.2022

Copiii din invatamantul preuniversitar ar putea primi anual vouchere in valoare de 200 de lei pentru control oftalmologic si achizitionarea de ochelari de vedere. Proiectul de lege a fost adoptat de Senat si se afla in prezent la Camera Deputatilor, for decizional.

UPDATE: Proiectul de lege reglementeaza cadrul de acordare a bonurilor de valoare pentru control oftalmologie si achizitionare ochelari de vedere, in conditiile si cu exceptiile prevazute de Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal.
 
Initial, proiectul viza doar elevii din invatamantul primar. Dupa modificarile din Senat, initiativa legislativa vine in beneficiul tuturor elevilor in stare de vulnerabilitate materiala, din invatamantul preuniversitar, astfel:
- elevi incadrati in grad de handicap grav, accentuat sau mediu, care fac parte din familii ale caror venituri lunare realizate pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 1.500 de lei.
- elevi care fac parte din familii din care unul dintre membri este incadrat in grad de handicap grav, accentuat sau mediu, si ale caror venituri lunare realizate pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 1.500 de lei.
- elevi care fac parte dintr-o familie cu cel putin 2 copii in intretinere ale caror venituri lunare realizate pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 1.500 de lei
- elevi care fac parte dintr-o familie monoparentala ale carei venituri lunare realizate pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 1.500 de lei
- elevi care fac parte din familiile care au stabilit dreptul la ajutorul social, in conditiile Legii nr416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificarile si completarile ulterioare.
- elevi care beneficiaza de masura plasamentului in conditiile Legii 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
 
Elevii care se incadreaza in mai multe categorii dintre cele prevazute mai sus beneficiaza de sprijinul aferent unei singure categorii din care fac parte la data acordarii acestuia.
 
Potrivit proiectului, statul finanteaza de la bugetul asigurarilor sociale de stat contravaloarea voucherelor pentru control oftalmologic pentru elevii in stare de vulnerabilitate materiala din invatamantul preuniversitar, printr-un tichet in valoare de 0,4 ISR, anual/copil. Tichetul are scop exclusiv pentru efectuarea controlului oftalmologic si achizitionarea de ochelari de vedere pe baza de reteta, este netransferabil altor beneficiari, iar scolile sunt cele care deconteaza serviciul.
 
Parintele/reprezentantul legal opteaza pentru acest tichet, in scris, individual pentru fiecare copil, la sfarsitul fiecarui an scolar sau la momentul inscrierii copilului la scoala.
 
Fiecare bon pentru control oftalmologic si achizitionare de ochelari de vedere, pe suport hartie este valabil numai daca are inscris numarul sub care a fost inseriat de catre unitatea emitenta si cuprinde cel putin urmatoarele mentiuni, cu respectarea GDPR:
 
a) numele si adresa emitentului;
 
b) valoarea nominala a bonului;
 
c) perioada de valabilitate a utilizarii bonului;
 
d) spatiu pentru inscrierea numelui, prenumelui, codului numeric personal ale beneficiarului care este in drept sa utilizeze bonul;
 
e) interdictia de a fi utilizat pentru achizitionarea de alte bunuri/servicii decat pentru control oftalmologic si achizitionarea de ochelari.

 
Stirea initiala

Proiectul de lege reglementeaza cadrul de acordare, in beneficiul elevilor din invatamantul primar, a bonurilor de valoare pentru control oftalmologie si achizitionare ochelari de vedere, in conditiile si cu exceptiile prevazute de Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal.
 
Potrivit proiectului, "statul finanteaza, prin Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS), de la Bugetul asigurarilor sociale de stat, contravaloarea voucherelor pentru control oftalmologie pentru elevii din invatamantul primar, printr-un tichet in valoare de 0,4 ISR, anual/copil".
 
 

Parintii vor opta pentru bonurile valorice la sfarsitul fiecarui an scolar sau la momentul inscrierii copilului la scoala
 

"Tichetul are scop exclusiv pentru efectuarea controlului oftalmologic si achizitionarea de ochelari de vedere pe baza de reteta, este netransferabil altor beneficiari, iar scolile sunt cele care deconteaza serviciul. Parintele/reprezentantul legal opteaza pentru acest tichet, in scris, individual pentru fiecare copil, la sfarsitul fiecarui an scolar sau la momentul inscrierii copilului la scoala. Valoarea tichetului va fi actualizata si indexata anual, prin hotarare a Guvernului, cu rata inflatiei. Bonurile de valoare se acorda elevilor, care au calitate de asigurat conform legii, prin decontarea sumelor aferente din Bugetul asigurarilor sociale de stat", prevede proiectul.
 
In vederea asigurarii bugetului necesar bonurilor de valoare, vor fi accesate si surse de finantare externe, fara a se limita la programe europene de finantare nerambursabila.
 
"Bonurile pentru control oftalmologic si achizitionare de ochelari de vedere sunt bonuri de valoare acordate anual elevilor din invatamantul primar, pentru achitarea contravalorii urmatoarelor bunuri si servicii oftalmologice: a) control oftalmologie periodic sau la nevoie; b) achitarea contravalorii ochelarilor de vedere; c) interventii medicale sau tratamente oftalmologice", mai prevede actul normativ.
 

Bonurile valorice vor fi valabile 12 luni

 
Bonurile vor fi utilizate de titulari pentru achizitii de la orice operator economic de bunuri sau servicii din domeniu. Ele sunt valabile 12 (douasprezece) luni de la data emiterii.
 
In termen de 90 de zile de la intrarea in vigoare a prezentei legi, Ministerul Educatiei, cu avizul Ministerului Sanatatii, elaboreaza Programul national de acordare al bonurilor de valoare pentru control oftalmologie si achizitionare de ochelari de vedere pentru elevi din invatamantul primar si asigura buna implementare a acestuia, incepand cu anul calendaristic urmator.
 
Institutiile administratiei publice locale si judetene pot elabora si implementa, dupa intrarea in vigoare a prezentei legi, in baza unei hotarari de consiliu local sau consiliu judetean, in concomitent cu Programul national, un Program local sau judetean de acordare al bonurilor de valoare pentru control oftalmologie si achizitionare de ochelari de vedere destinate elevilor din invatamantul primar, pentru elevii din raza de competenta a unitatii administrativ teritoriale, mai prevede proiectul.
 
"Prin prezenta initiativa legislativa incercam, pe de o parte, sa educam copiii sa mearga regulat la un control medical si, pe de alta parte, sa oferim acces nediscriminatoriu al elevilor la control de specialitate si la achizitia de ochelari sau alte dispozitive necesare. Propunem ca valoarea voucherelor pentru controlul oftalmologic sa fie in jur de 200 de lei pe an, pentru fiecare copil. Parintii sau apartinatorii legali sa opteze la scoala pentru a putea beneficia de aceste bonuri valorice, iar finantarea sa vina integral de la bugetul de stat", a precizat, in expunerea de motive, deputatul PNL Christine Thellemann, initiator al proiectului.
 

Sfaturi pentru Nota 10 - Raspunsuri si Explicatii

Ce MODIFICARI avem la Romana si Matematica pentru clasele V-VIII?


Clasele V-VIII din viata copilului necesita un efort de adaptare si de invatare constanta.

Programa scolara este destul de greoaie. Nu pierdeti din vedere:
  • Rezumatele textelor studiate
  • Teste rezolvate de matematica
  • Gramatica - Fise de lucru rezolvate

...Vezi AICI noile Teste rezolvate <<


Ti-a placut acest articol?
Distribuie-l pe Facebook sau trimite-l pe WhatsApp altor parinti sau profesori!

0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Urmareste-ne pe Google News
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:

ochelari de vedereproiect de legevoucher copiibonuri valorice


x

Lasa un raspuns




Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a

Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.

Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
eNews Portal INVATAMANT
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a
Iti oferim GRATUIT Raportul Special

Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a
 
Citeste GRATUIT toate informatiile despre invatamantul primar, gimnazial si liceal.

Adauga mai jos adresa ta de email si primesti Raportul Gratuit



Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a


Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.

Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, doresc să descarc GRATUIT cadoul si să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton
Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a
Iti oferim GRATUIT Raportul Special

Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a

 
Citeste GRATUIT toate informatiile despre CE, CAND si CUM sa inveti. Program si Sfaturi din invatamantul primar, gimnazial si liceal.

Adauga mai jos adresa ta de email si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Atentie: veti primi in fiecare zi un newsletter gratuit cu ultimele noutati din invatamantul gimnazial si liceal!
x
//