Anunt pentru profesori de la Ministerul Educatiei: "Certificatul de integritate comportamentala devine obligatoriu pentru profesorii cu contract de munca nou"

De Laura Galescu
la 09 Sep. 2019
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Anunt pentru profesori de la Ministerul Educatiei: "Certificatul de integritate comportamentala devine obligatoriu pentru profesorii cu contract de munca nou"09Sep.2019

Legea registrului agresorilor sexuali a fost promulgata inca din luna iunie, iar dascalii cu contract nou de munca sunt obligati sa aduca la scoala un certificat de integritate comportamentala, care atesta ca nu reprezinta un pericol pentru copiii cu care lucreaza.

Diferenta dintre certificat si cazierul juridiciar este ca din cazier faptele unui violator se sterg dupa ce a fost la inchisoare si s-a reabilitat. In registru, insa, vor ramane mai mult.
 
Va prezentam mai jos anuntul intregral trimis de catre Ministerul Educatiei cu privire la certificatul de integritate comportamentala:
 
CATRE
TOATE UNITATILE DE INVATAMANT DE STAT SI INVATAMANT PARTICULAR DIN JUDETUL ILFOV
 
NOTA DE INFORMARE
 
Incepand cu data de 1 septembrie 2019, Certificatul de integritate comportamentala devine obligatoriu pentru profesorii care incheie contract individual de munca nou incepand cu anul scolar 2019-2020.
 
In conformitate cu prevederile art. 23 din Legea nr. 118/2019 privind Registrul national automatizat cu privire la persoanele care au comis infractiuni sexuale, de exploatare a unor persoane sau asupra minorilor, precum si pentru completarea Legit nr. 76/2008 privind organizarea si functionarea Sistemului National de Date Genetice Judiciare:
 
"Pana la operationalizarea Registrului potrivit art. 22, structurile de cazier judiciar pot elibera, la cererea persoanelor fizice interesate sau a entitatilor prevazute la art. 17 si 18, adeverinte din care sa rezulte daca persoana verificaté a savargsit vreuna dintre infractiunile prevazute la art. 2 alin. (1)."

Comunicarea datelor specifice pana la operationalizarea Registrului

Adeverintele prevazute la art. 23 din Lege se elibereaz4 la nivelul inspectoratelor de politie judetene.
 
Cererea institutiilor se inregistreaz4 si se transmite la locul de nastere al persoanei verificate.

Incepand cu 25.07.2019 in baza cererilor se elibereaza "ADEVERINTE".
 
Persoana fizica poate depune cererea la sediul IPJ - SCJSEO in aceleasi conditii ca pentru obtinerea certificatului de cazier judiciar;
 
Documente:
 
- cererea-tip cu datele complete de stare civila si motivata, se depune de catre persoana fizica personal, DOAR la ghiseul de cazier de la IPJ -Serviciul Cazier Judiciar, Statistica si Evidente Operative;

-un act de identitate aflat in termen de valabilitate;

Cand cererea se depune prin imputerniciti, aceasta va fi insotita de procura autentificata in condifiile legii (original si copie);

Termene:
 
Cererea pentru persoanele fizice necunoscute in evidente se solutioneaza in termen de 3 zile lucratoare de la depunere, indiferent de locul de nastere;
 
Cererea pentru persoanele fizice cunoscute in evidente se solutioneaza itn 3 zile lucratoare daca se depune la locul de nastere al persoanei verificate sau in 30 de zile lucratoare, daca cererea se depune la locul de domiciliu (si este diferit de locul de nastere);
 
Eliberarea adeverintelor se face in ziua inscrisd pe bonul de inregistrare, in partea a doua a zilei;
 
Solutionarea cererilor entitatilor prevazute la art. 17 al. (2), art. 18 al. (1) si (3):
 
Entitatile prevazute la art. 17 si 18 din lege depun cererile la locul de nastere al persoanei verificate, pe baza de adresa.
 
Art. 17.- (1) Organele de urmarire penala sau instantele de judecata, precum si institutiile din sistemul de aparare, ordine publica, siguranta nationala si justitie pot obtine o copie de pe Registru in aceleasi conditii in care pot obtine, potrivit Legii nr. 290/2004, republicata, cu
modificarile si completarile ulterioare, o copie de pe cazierul judiciar al persoanei in cauza.
(2) Institutiile publice si organele de specialitate ale administratiei publice, centrale si locale, pot obtine o copie de pe Registru in aceleasi conditii in care pot obtine, potrivit Legii nr. 290/2004, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, extrasul de pe cazierul judiciar.
 
Art. 18. - (1) Institutiile din sistemul de invatamant, sanatate sau protectie sociala, precum si orice entitate publica sau privata a carei activitate presupune contactul direct cu copii, persoane in varsta, persoane cu dizabilitati sau alte categorii de persoane vulnerabile ori care presupune examinarea fizica sau evaluarea psihologica a unei persoane au obligatia de a solicita persoanelor cu care incheie raporturi de munca, contracte de voluntariat sau alte asemenea raporturi prezentarea certificatului de integritate comportamentala.

(3) Cu acordul persoanei verificate, entitatile prevazute la alin. (1) pot solicita o copie de pe Registru in aceleasi conditii in care se poate obtine, potrivit Legii nr. 290/2004, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, extrasul de pe cazierul judiciar.

Cererea trebuie sa fie insotita de acordul expres al persoanei verificate. Acordul persoanei se prezuma a fi luat:
 
-daca la adresa se anexeaza un document scris de persoana verificata prin care isi exprima acordul;
 
-daca entitatea solicitanta precizeazi in cuprinsul adresei ca a obtinut acordul persoanei verificate pentru prelucrarea datelor cu caracter personal si obtinerea adeverintei.
 
Adresele primite de la entitatile prevazute in art. 18 se restituie daca in cuprinsul acestora nu se mentioneaza temeiul legal in baza caruia efectueaza verificarile.
 
ATENTIE!!!
 
Art. 25 In termen de 6 luni de la data intrarii in vigoare a prezentei legi, ministerele de resort, organele administratiei publice centrale si locale au obligatia de a evalua cadrul legal din domeniul de competenta si, dupa caz, de a demara demersurile necesare de natura legislativa
si/sau administrativa pentru a se asigura ca unei persoane inscrise in Registru i se interzice, temporar sau permanent, sa desfasoare activitati profesionale, activitati de voluntariat sau orice alt tip de activitati care presupun:
a)contactul direct cu copiii;
b) contactul direct cu persoane in varsta, persoane cu dizabilitati sau alte categorii de persoane vulnerabile;
c) examinarea fizic sau evaluarea psihologica a unei persoane.

Termenul de valabilitate a adeverintelor este de 6 luni de la data eliberarii si numai in scopul pentru care a fost eliberat.
 
Consilier Juridic,
 
Roxana Buzea
 
 
Romania are, din iunie, o lege care ii obliga pe toti cei care lucreaza cu copiii sa obtina un certificat de integritate comportamentala, care sa ateste ca nu sunt agresori sexuali. Cei vizati au atentionat, insa, ca nu stiau unde sa ceara certificatul si ca in unele localitati autoritatile nu stiu cum sa il elibereze.

Sfaturi pentru Nota 10 - Raspunsuri si Explicatii

Ati inceput antrenamentul pentru Evaluarea Nationala la clasa a VIII-a?


Va doriti o pregatire eficienta si SUCCES deplin pentru copilul dvs. la Evaluarea Nationala?

Oferiti-i copilului dvs. suportul unei pregatiri conforme programei scolare in vigoare!

Culegerile ajuta acum elevul:

-> sa recapituleze/asimileze/lamureasca/fixeze notiunile de examen;
-> sa exerseze rezolvari similare celor de la examen;
-> sa capete incredere in fortele proprii;
-> sa atinga performante cu efect benefic pentru evolutia ulterioara.

...Vezi AICI detaliile complete <<


Ti-a placut acest articol?
Distribuie-l pe Facebook sau trimite-l pe WhatsApp altor parinti sau profesori!

0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Urmareste-ne pe Google News
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:

certificat de integritate comportamentalaregistru agresori sexualilege agresori sexuali


x

Lasa un raspuns
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a

Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.

Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
eNews Portal INVATAMANT
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a
Iti oferim GRATUIT Raportul Special

Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a
 
Citeste GRATUIT toate informatiile despre invatamantul primar, gimnazial si liceal.

Adauga mai jos adresa ta de email si primesti Raportul GratuitTeste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a


Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.

Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, doresc să descarc GRATUIT cadoul si să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton
Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a
Iti oferim GRATUIT Raportul Special

Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a

 
Citeste GRATUIT toate informatiile despre CE, CAND si CUM sa inveti. Program si Sfaturi din invatamantul primar, gimnazial si liceal.

Adauga mai jos adresa ta de email si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Atentie: veti primi in fiecare zi un newsletter gratuit cu ultimele noutati din invatamantul gimnazial si liceal!
x
//