Admitere Facultatea de Jurnalism 2015:

de Ana-Maria Tudor la 09 Iul. 2015 Exclusiv
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Admitere Facultatea de Jurnalism 2015:09Iul.2015

Facultatea de Jurnalism si Stiintele Comunicarii (FJSC) din cadrul Universitatii din Bucuresti organizeaza concurs de admitere pentru anul universitar 2015-2016 pentru nivelul licenta.

Candidatii la admitere FJSC 2015 pot opta pentru una dintre urmatoarele trei specializari: Jurnalism (examen scris 20 iulie), Comunicare si Relatii Publice (examen scris 19 iulie) sau Publicitate (examen scris 18 iulie).

Acte necesare pentru inscriere la admitere FJSC 2015:

1.  Fisa de inscriere tip;

2.  Declaratia pe proprie raspundere privind actele depuse la dosarul de inscriere;

3.  Diploma de bacalaureat sau diploma echivalenta cu aceasta sau Adeverinta

4. Cetatenii straini au obligatia sa prezinte un Certificat de competenta lingvistica pentru limba romana, eliberat de catre institutiile abilitate de MECS;

5.  Certificatul de nastere, in copie legalizata;

6.  Certificatul de casatorie, in copie legalizata (daca este cazul);

7.  Adeverinta medicala - tip, eliberata de cabinetele medicale (scolare sau teritoriale) sau de medicul de familie, din care sa rezulte ca solicitantul este apt pentru a urma cursurile Facultatii de Jurnalism si Stiintele Comunicarii – in original;

8.  Trei (3) fotografii tip C.I. (3/4) completate pe verso cu numele, initiala tatalui si prenumele candidatului;

9.  B.I. sau C.I., in copie;

10. Adeverinta din care sa rezulte statutul de student (pentru studentii care urmeaza un al doilea program de studii) cu urmatoarele mentiuni: perioada scolarizarii si forma de finantare pentru fiecare an de studii;

11. Adeverinta din care sa rezulte statutul de student exmatriculat (pentru studentii care au urmat un al doilea program de studii si care, din diverse motive, au renuntat la studii) cu urmatoarele mentiuni: perioada scolarizarii si forma de finantare pentru fiecare an de studii;

12. Diploma de licenta sau diploma echivalenta cu aceasta (in copie legalizata), pentru absolventii invatamantului superior de licenta care doresc sa urmeze un al doilea program de studii precum si o Adeverinta din care sa rezulte perioada de scolarizare si forma de finantare pentru fiecare an de studii;

13. Candidatii de etnie rroma care doresc sa participe la concursul de admitere pe locuri distincte, alocate facultatilor pentru cetatenii de etnie rroma, vor depune la Rectoratul Universitatii – Directia Generala Secretariat, in perioada inscrierilor, o cerere de intentie  si, in aceeasi zi, dosarul de concurs la Facultatea de Jurnalism si Stiintele Comunicarii. Dosarul va cuprinde, pe langa actele de inscriere, cererea de intentie aprobata precum si o recomandare din partea unei organizatii legal constituite a rromilor, din care sa reiasa faptul ca respectivul candidat face parte din etnia rroma;

14.  Chitanta de plata a taxei de inscriere la concursul de admitere - in original si in copie (chitanta trebuie sa contina numele candidatului, semnatura si stampila bancii emitente); in cazul candidatilor care solicita scutirea de la plata taxei de admitere: cerere tip insotita de documentele doveditoare;

15. Dosar plic alb (necompletat de catre candidati);

Locuri disponibile la taxa si la buget
Taxa de inscriere

Candidatii se pot inscrie la toate cele trei programe de studii, taxa de inscriere fiind de 150 de lei pentru un singur program de studii, la care se adauga 100 de lei pentru al doilea program de studii si inca 100 de lei pentru al treilea program de studii.

Admitere la specializarea JURNALISM - sesiunea iulie 2015


Examenul de admitere, cu durata de 3 ore, consta intr-o proba scrisa cu trei subiecte:
- limba romana
- naratiune
- argumentare

Subiectul de limba romana pune accentul pe recunoasterea si corectarea unor greseli de morfologie, sintaxa, lexic si semantica in enunturile unui text.
La nivel sintactic, sunt vizate problemele de acord si de regim.
La nivel morfologic, accentul se pune pe conjugari verbale, declinari substantivale (forme de genitiv, folosirea pluralului), folosirea pronumelui personal si a celui reflexiv.
La nivel lexical sunt vizate probleme de sinonimie, antonimie, omonimie, registre stilistice, familii lexicale (derivare, prefixare).
La nivel semantic, se urmareste intelegerea corecta a mesajului, inclusiv a unor expresii, corectarea unor erori provocate de pleonasm, tautologie, confuzia paronimica.
Bibliografie: Valeria Gutu Romalo, Corectitudine si greseala: limba romana de azi (ed. a 3-a, rev.), Editura Humanitas, Bucuresti, 2008.


Admitere la specializarea COMUNICARE SI RELATII PUBLICE - sesiunea iulie 2015


Examenul de admitere, cu durata de 3 ore, consta intr-o proba scrisa cu trei subiecte:
- limba romana
- argumentare
- creativitate

Subiectul de limba romana isi propune sa verifice cunostiintele candidatilor referitoare la:
1. Stapanirea lexicului limbii romane, in special in probleme de sinonimie, antonimie, omonimie, registre stilistice (regional, arhaic, neologic, popular), campuri lexicale, familii lexicale (derivare, prefixare).
2. Cunoasterea semanticii, prin verificarea intelegerii corecte a unor expresii, prin capacitatea de a corecta erori provocate de tipul: pleonasm, tautologie, confuzia paronimica.
3. Cunosterea unor aspecte ale morfologiei, in mod special conjugari verbale, declinari substantivale (forme de genitiv, folosirea pluralului), grade de comparatie adjectivale si forme invariabile ale acestora, respectarea regulilor acordului verbal, pronominal si adjectival.
4. Cunoasterea si aplicarea regulilor punctuatiei si ale ortografiei - respectarea regulilor de scriere corecta, recunoasterea greselilor de punctuatie.
Subiectele de gramatica pot lua forma unor teste grila sau a unor exercitii in care se va cere corectarea unor greseli din anumite enunturi.
Bibliografie: Valeria Gutu Romalo, Corectitudine si greseala: limba romana de azi (ed. a 3-a, rev.), Editura Humanitas, Bucuresti, 2008.

Admitere la specializarea PUBLICITATE - sesiunea iulie 2015


Examenul de admitere, cu durata de 3 ore, consta intr-o proba scrisa cu trei subiecte:
- limba romana
- creativitate
- argumentare

1) Subiectul de limba romana nu cuprinde elemente de sintaxa a propozitiei sau a frazei (de gramatica), ci cuprinde elemente de lexic, morfologie (care vizeaza vorbirea corecta), semantica, fonetica, ortografie si punctuatie.
Formula probei este a unui examen cu itemi de tip grila. Principalele cerinte in formularea subiectelor se pot organiza dupa nivelele de analiza astfel:
1. La nivel lexical sunt vizate probleme de sinonimie, antonimie, omonimie, campuri lexicale, familii lexicale (derivare, prefixare). .
2. La nivel morfologic accentul se va pune pe conjugari verbale, declinari substantivale (forme de genitiv, folosirea pluralului), grade de comparatie adjectivale si forme invariabile ale acestora. De asemenea, prezinta interes si respectarea regulilor acordului verbal, pronominal si adjectival.
3. La nivel semantic, accentul se pune pe intelegerea corecta a mesajului, inclusiv a unor expresii, si pe corectarea unor erori provocate de: pleonasm, tautologie, anacolut, confuzia paronimica. Aceste exercitii vor avea in vedere si corectura de greseli in enunturi date.
4. La nivel fonetic accentul se va pune asupra despartirii corecte in silabe (prin respectarea regulilor din DOOM 2) si a recunoasterii unor greseli de tipul cacofoniei.
5. La nivelul punctuatiei si al ortografiei intereseaza respectarea regulilor de scriere corecta, recunoasterea greselilor de punctuatie.

Bibliografie:
1. Dictionarul ortografic, ortoepic si morfologic al limbii romane (DOOM 2), editia a 2-a revizuita si adaugita, 2005, Bucuresti: Academia Romana, Institutul de Lingvistica “Iorgu Iordan-Al. Rosetti ”;
2. Manualele scolare clasele a IX-a, a X-a, a XI-a, a XII-a, oricare dintre cele avizate si aprobate de Ministerul Educatiei si Cercetarii Stiintifice indiferent de editura si/ sau anul aparitiei, dar nu inainte de 2007, conform listei manualelor publicata de minister pe www. edu.ro (din manual se vor considera parte a bibliografiei doar probleme legate de aplicarea normelor ortografice, ortoepice si de punctuatie, precum si elemente referitoare la nivelurile limbii: fonetic, lexical, semantic, morfologic);
3. Dictionarul explicativ al limbii romane, editat de Academia Romana, Institutul de Lingvistica “Iorgu Iordan-Al. Rosetti” editia a 2-a revizuita, 2009 Bucuresti: Ed. Univers Enciclopedic Gold;
4. Marcu, Florin, Dictionar de neologisme, editia a X-a revizuita, 2008 (sau editii ulterioare), Ed. Saeculum;
5. Bulgar, Gheorghe, Dictionar de sinonime, 2000 (sau editii ulterioare), Bucuresti: Palmyra;
6. Bulgar, Gheorghe, Dictionar de omonime, 2006 (sau editii ulterioare), Bucuresti: Lucman.

2) Subiectul de creativitate presupune redactarea unui text narativ pe baza unui suport, a unui stimul dat, ca de exemplu: o imagine, o situatie data, un final, un inceput, un proverb etc.
Textul narativ redactat vizeaza in construirea lui urmatoarele aspecte:
- Respectarea momentelor subiectului;
- Realizarea unor portrete ale personajelor;
- Incadrarea actiunii intr-un anumit context spatio-temporal;
- Prezenta unor aspecte descriptive ale cadrului si ale atmosferei in care se deruleaza actiunea;
- Folosirea unor tehnici narative adecvate subiectului;
- Raportarea explicita la suportul narativ oferit;
- Coerenta si verosimilul evenimentelor.

3) Subiectul de argumentare presupune construirea unui text argumentativ in care candidatii sa-si exprime opinia (pro sau contra) asupra unei probleme/chestiuni/ situatii actuale care genereaza dezbateri si controverse.. Structura de baza a textului argumentativ presupune:
- prezentarea intr-o fraza a tezei expuse in cerinta;
- prezentarea opiniei autorului intr-un paragraf;
- enumerarea argumentelor corelate cu eventualele contraargumente;
- concluzia, care trebuie sa fie intotdeauna in favoarea tezei autorului.
- concluzia nu trebuie prezentata direct, ci printr-o constructie sugestiva si expresiva care sa invedereze faptul ca l-ati convins pe potentialul partener de argumentarea dumneavoastra.


Atentie! Admiterea se face pe baza de concurs, organizat pentru absolventii de liceu cu diploma de bacalaureat.

Criteriile de departajare in cazul mediilor egale
In cazul in care sunt mai multi candidati cu aceeasi nota pe ultima pozitie la locurile finantate de la buget, sau pe locurile de la taxa, conform cifrei de scolarizare, se vor aplica urmatoarele criterii de departajare.
1. Nota de la naratiune/ creativitate.
2. Nota de la argumentare.
3. Media generala de la bacalaureat.

Mai multe detalii pe site-ul FJSC.

Sfaturi pentru Nota 10 - Raspunsuri si Explicatii

Ce NOUTATI sunt la Evaluarea Nationala in 2022?


Atentie la modificarile de la Evaluarea Nationala pentru clasa a II-a, a IV-a, a VI-a sau in clasa a VIII-a!

Important: Notele, Evaluarea Nationala, Mediile, Tezele si Testele NU vor disparea

TREBUIE sa ii ajutam sa nu uite si sa continue. Este obligatia noastra. Culegerile de Teste la Limba Romana si Matematica vin in ajutorul celor mici.

...Vezi AICI detaliile complete <<


Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!

0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:

admitere facultate admitere jurnalism. admitere jurnalism 2015 fjsc admitere fjsc 2015


x

Lasa un raspuns
Evaluarea Nationala si Bacalaureat - 33 de Teste Rezolvate pentru pregatirea in clasa
Iti oferim GRATUIT Raportul Special

Evaluarea Nationala si Bacalaureat - 33 de Teste Rezolvate pentru pregatirea in clasa
 
Citeste GRATUIT toate informatiile despre invatamantul primar, gimnazial si liceal.

Adauga mai jos adresa ta de email si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
eNews Portal INVATAMANT
Evaluarea Nationala si Bacalaureat - 33 de Teste Rezolvate pentru pregatirea in clasa
Iti oferim GRATUIT Raportul Special

Evaluarea Nationala si Bacalaureat - 33 de Teste Rezolvate pentru pregatirea in clasa
 
Citeste GRATUIT toate informatiile despre invatamantul primar, gimnazial si liceal.

Adauga mai jos adresa ta de email si primesti Raportul Gratuit26 de Teste rezolvate pentru Evaluarea Nationala si Bacalaureat - Matematica si Romana
Va oferim GRATUIT Raportul Special
26 de Teste rezolvate pentru Evaluarea Nationala si Bacalaureat - Matematica si Romana


Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.

Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, doresc să descarc GRATUIT cadoul si să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton
Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare
Evaluarea Nationala si Bacalaureat - 33 de Teste Rezolvate pentru pregatirea in clasa
Iti oferim GRATUIT Raportul Special

Evaluarea Nationala si Bacalaureat - 33 de Teste Rezolvate pentru pregatirea in clasa

 
Citeste GRATUIT toate informatiile despre invatamantul primar, gimnazial si liceal.

Adauga mai jos adresa ta de email si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Atentie: veti primi in fiecare zi un newsletter gratuit cu ultimele noutati din invatamantul gimnazial si liceal!
x