Potrivit datelor prezentate de Ministerul Educatiei, aproximativ 70% dintre elevi doresc ca anul scolar viitor sa fie organizat in continuare pe module de invatare, in vreme de jumatate dintre parintii respondenti sunt de parere ca anul scolar organizat in doua semestre reprezinta o structura mai potrivita pentru copiii lor.
In opinia elevilor, organizarea pe intervale de cursuri a anului scolar este perceputa ca avand numeroase beneficii, printre care:
- mai buna gestionare a efortului din perioadele de scoala (pentru 82% dintre elevi),
- mai mult timp liber (72%),
- reducerea presiunii aferente evaluarilor (61%),
- reducerea stresului legat de obtinerea notelor (46%),
- respectarea ritmului propriu de invatare (60%),
- mai mult timp pentru aprofundarea anumitor teme/subiecte de studiu (54%).
Intrebati despre organizarea pe module de invatare, cei mai multi dintre profesori (45%) sustin ca actuala organizare a anului scolar in 5 intervale de cursuri ar trebui mentinuta in formula actuala, iar un sfert dintre profesori considera ca este o masura buna, dar care are nevoie de unele imbunatatiri.
80% dintre profesori considera ca aceasta modificare a structurii scolare a adus beneficii la nivelul evaluarii elevilor, in sensul reducerii presiunilor care se resimteau mai ales in privinta incheierii mediilor semestriale.
Cea mai mare dificultate resimtita de profesori (62%) se refera la mobilizarea elevilor si reluarea efortului din cauza fragmentarilor timpului scolar.
Potrivit directorilor, principalul beneficiu al structurii pe module a anului scolar se observa la nivelul starii de bine a elevilor (pentru 60% dintre directori). Climatul scolar si starea de bine a profesorilor sunt asociate, de asemenea, unor schimbari pozitive de catre majoritatea directorilor (aproximativ 53%).
In acelasi timp, insa, peste o treime dintre directori constata o scadere a calitatii practicilor de evaluare, notare si incheiere a mediilor - procentele o indica drept cea mai frecvent mentionata schimbare negativa. Astfel, cel mai critic aspect influentat de schimbarea structurii scolare ramane evaluarea.
Concret, principalele categorii de provocari in contextul structurii pe intervale de cursuri/ module raportate in raspunsuri deschise de catre directori, vizeaza:
- deficiente in realizarea evaluarii si feedback deficitar in relatia profesor-elev-parinte,
- presiunea asupra asigurarii ritmicitatii in sistemul de notare,
- dificultati in organizarea Saptamanii Verzi si a Saptamanii Scoala Altfel,
- fragmentarea activitatii scolare,
- gestionarea de catre profesori a perioadelor de dinainte si de dupa vacantele elevilor.
La chestionar au raspuns 375 directori, 22.946 elevi, 37.936 parinti, 6.840 profesori din 892 unitati de invatamant (248 scoli primare, 487 scoli gimnaziale, 144 licee, 13 scoli profesionale).
Studiu - Evaluarea structurii anului scolar pe intervale de cursuri/module