Ministrul Educatiei sustine ca a dat ordinul prin care fostii directori care nu au promovat sau nu s-au prezentat la concursul de anul trecut pot ocupa din nou functile ca sa detensioneze situatia din sistemul de invatamant preuniversitar.
Pavel Nastase: "Nu a fost nicio restrictie privind vechea metodologie, ci, pur si simplu, a fost o extensie, in conditiile in care pe aceste posturi nu dorea nimeni sa fie nominalizat. Ca sa fie nominalizat pe un post de director sau director adjunct trebuia, in primul rand, sa faca parte din corpul expertilor in management educational".
Ordinul semnat de ministru in urma cu doua saptamani a fost criticat de fostul sef al Educatiei, Mircea Dumitru. Intr-o postare pe Facebook, acesta aminteste ca directorul ar trebui sa fie un exemplu de profesionalism si conduita.
Mircea Dumitru: "Am spus ca nu va exista nicio scoala care sa ramana fara director, in urma acestui concurs. Da, acele prevederi metododologice trebuie respectate, iar exceptiile, analizate de la caz la caz si decise in consecinta. Acum vad ca exceptia a fost transformata in regula si orice idee de competitie, competente, meritocratie, valoare este manipulata brutal. Derogarea de la regula, permisa doar in cazuri exceptionale, bine intemeiate si oferita nominal, a ajuns text de metodologie".
Actualul ministru al Educatiei spune ca 80% dintre posturile scoase la concurs sunt ocupate de fosti directori si directori adjuncti.
Pavel Nastase: "Nu a fost vorba de nicio politizare, pentru ca oamenii trebuie sa inteleaga ca toti cei care lucram in scoala avem un singur partid si acest partid este bunul mers al scolii sau scoala ca atare. Eu nu am evidente ca cei care au fost numiti dintre fosti directori sau directori adjuncti sunt dintr-un partid sau altul".
Decizia ministrului este sustinuta si de sindicalistii din Educatie, care spun ca la conducerea unor scoli efectiv nu ar fi avut pe cine altcineva sa nominalizeze.
Simion Hancescu, presedintele FSLI: "S-a constatat ca aproximativ 360 de unitati ar fi ramas fara directori daca acest articol n-ar fi fost modificat. Noi am atras atentia ca nu e in regula cu aceasta prevedere pentru ca se va demonstra ca vor fi unitati care nu vor avea pe cine sa puna, ceea ce s-a si demonstrat".
Metodologia concursului pentru posturile de director prevedea ca cei care nu participa la concurs sau nu-l promoveaza nu mai pot fi delegati director. In urma concursului de anul trecut, 358 de posturi de director si 308 de posturi de director-adjunct au ramas vacante.