Cele 1.200 de posturi au fost repartizate in toate cele 42 de judete, pentru acest demers fiind avute in vedere mai multe criterii obiective. In primul rand, s-au corectat decalajele istorice inregistrate intre judete. In al doilea rand, s-a tinut cont de diferentele de densitate a populatiei scolare de la un judet la altul. Astfel, se vor infiinta cabinete de consiliere scolara in unitati de invatamant de dimensiune mica si medie, cele mai multe dintre acestea fiind localizate in mediul rural, se arata in
comunicatul Ministerului Educatiei.
Prin alocarea noilor posturi, se va ajunge la o medie nationala de aproximativ un consilier la 800 de elevi si prescolari. Situatia din anumite judete va fi vizibil schimbata, deoarece raportul consilier/numar de elevi va fi imbunatatit chiar si de 4 ori.
Cele mai multe posturi de consilier scolar au fost repartizate in Prahova, Giurgiu si Neamt
Cele mai multe posturi au fost repartizate in judetele unde raportul era de 1 consilier la peste 3.000 de elevi, cum ar fi Prahova, Giurgiu sau Neamt.
In alte judete au fost repartizate mai putine posturi, intrucat s-a constatat ca raportul mai sus mentionat este mai mic: Hunedoara (raport de 1 consilier la peste 800) sau Bacau (raport 1 consilier la aproape 1.000 de elevi).
Aceasta distribuire permite ca, mai departe, ISJ si CJRAE/CMBRAE sa poata organiza concursuri pentru ocuparea celor 1.200 de posturi.
Posturile vor putea fi scoase la concurs pentru perioada determinata chiar de la momentul repartizarii, urmand sa fie publicat anunt pentru ocuparea acestora, in cadrul concursului national pentru posturile didactice.
In prezent, sunt incadrati 2.288 de consilieri in cabinete de asistenta psihopedagogica, pentru un total de 2.751.233 elevi si prescolari din invatamantul public de masa din tara.
Majorarea numarului de consilieri scolari va contribui la atingerea mai multor obiective importante, precum:
- cresterea accesului elevilor si prescolarilor la servicii de asistenta psihopedagogica, orientare scolara si vocationala;
- extinderea retelei de cabinete scolare de asistenta psihopedagogica;
- extinderea activitatilor de prevenire a violentei scolare in cadrul campaniei „Nu sunteti singuri! Impreuna oprim violenta din scoli”;
- cresterea accesului la activitati de informare, consiliere si sprijin pentru elevii in risc de excluziune scolara si pentru familiile acestora.