Ministerul Educatiei informeaza, intr-un
comunicat, ca proiectul se va derula in urmatorii doi ani (pana in luna iunie 2026) si are ca obiectiv general promovarea unui mediu scolar sanatos si sigur in care invatarea sociala si emotionala, sprijinul psihosocial si sanatatea mintala fac parte din cultura si practica curenta a fiecarei scoli, ca abordare la nivelul scolii in ansamblu.
Analiza reprezentativa cu privire la starea de bine a elevilor de gimnaziu
Concret, proiectul consta intr-o analiza reprezentativa la nivel national cu privire la starea de bine a elevilor si la abilitatile sociale si emotionale ale acestora in cadrul invatamantului gimnazial, o evaluare a bunelor practici europene in acest domeniu, dezvoltarea de instrumente si recomandari, precum si un program-pilot in 8 - 10 scoli, care sa sprijine testarea elementelor dezvoltate prin proiect.
"Politici si resurse pentru scoli sigure si suportive" este finantat de Uniunea Europeana prin Instrumentul de Suport Tehnic si implementat de Ministerul Educatiei, cu asistenta tehnica a UNICEF si in cooperare cu Comisia Europeana.
Prin acest proiect se vor dezvolta instrumente personalizate, cum ar fi ghiduri, recomandari si programe de formare dedicate personalului educational pentru a integra activitati pentru dezvoltarea competentelor sociale si emotionale in activitatea de predare si in managementul clasei. Totodata, eforturile se vor concentra pe promovarea utilizarii responsabile a tehnologiei, internetului si retelelor sociale in cadrul activitatilor curriculare si extra-curriculare. Proiectul va dezvolta, de asemenea, instrumente pentru identificarea si sustinerea elevilor care necesita sprijin psiho-social specializat din partea psihologilor si a altor profesionisti.
Programe de formare si sprijin pentru profesori, directori si consilieri scolari
Activitatile-cheie includ o analiza reprezentativa la nivel national cu privire la starea de bine a elevilor si la abilitatile sociale si emotionale ale acestora in cadrul invatamantului gimnazial, o evaluare a bunelor practici europene in acest domeniu, dezvoltarea de instrumente si recomandari, precum si un program-pilot in 8 - 10 scoli, care sa sprijine testarea elementelor dezvoltate prin proiect. Comunitatea scolara si principalii factori interesati vor fi implicati si consultati in proiectarea si implementarea proiectului.
Acest proiect a fost dezvoltat in concordanta cu abordarea comprehensiva a Comisiei Europene privind sanatatea mintala, inclusiv noile ghiduri pentru sprijinirea bunastarii in mediul scolar si cu Strategia Uniunii Europene privind Drepturile Copilului, promovand sisteme educationale incluzive si prietenoase pentru copii.
Pe termen lung, sprijinul tehnic reprezentat de acest proiect va oferi autoritatilor romane instrumente si recomandari pentru a promova un mediu scolar mai sanatos in care invatarea sociala si emotionala, sprijinul psiho-social, bunastarea si sanatatea mintala sa fie parte integranta a unei abordari la nivelul intregii scoli. Acest lucru include protocoale cuprinzatoare, programe de dezvoltare a capacitatilor pentru profesori si instrumente pentru identificarea timpurie si referirea elevilor care au nevoie de sprijin psiho-social specializat, asigurand sustenabilitatea rezultatelor proiectului.
"Asigurarea unui mediu primitor si sustinerea dezvoltarii socio-emotionale a copiilor trebuie sa devina una dintre prioritatile comunitatilor scolare. Ministerul Educatiei vine in sprijinul profesorilor si al directorilor cu resurse dedicate, la standarde europene, care vor fi elaborate si pilotate in cadrul acestui proiect. Aceasta initiativa este o continuare a eforturilor mele si ale Ministerului de combatere si prevenire a violentei si a consumului de droguri in mediul scolar", a spus Ligia Deca, ministrul Educatiei.
„Directia Generala de Sprijin pentru Reforme Structurale a Comisiei Europene are placerea de a sprijini o reforma esentiala a sistemului educational romanesc, menita sa asigure scoli sigure, care sa promoveze starea de bine a copiilor. Acest proiect al Instrumentului de Sprijin Tehnic este de mare importanta pentru agenda noastra europeana, plasandu-se la intersectia prioritatilor europene pentru educatie si sanatate mintala", a spus Nathalie Berger, Director pentru sprijinirea reformelor statelor membre, DG REFORM, Comisia Europeana.
„Bunastarea emotionala a copiilor este esentiala pentru dezvoltarea lor, iar scolile pot juca un rol decisiv in promovarea invatarii socio-emotionale si a beneficia de sanatate mintala prin asigurarea unor medii de invatare sigure si stimulative. UNICEF se angajeaza sa colaboreze cu Ministerul Educatiei si Comisia Europeana in dezvoltarea tuturor acestor instrumente moderne, - pentru a produce o schimbare de durata in mediul educational si a promova sanatatea mintala si bunastarea tuturor copiilor romani", a declarat Anna Riatti, Reprezentanta UNICEF in Romania, in cadrul evenimentului.