Manualele elevilor au fost dintotdeauna un subiect controversat in invatamantul romanesc, in special datorita faptului ca nu erau finalizate la timp, ori ca nu erau aprobate de minister. Actualul ministru a demarat deja realizarea acestora pentru anul scolar care urmeaza, pentru ca procedurile sa fie terminate intr-o perioada optima.
Cu ocazia intalnirii dintre ministrul Anisie si editorii de manuale, s-au clarificat intrebarile editorilor si s-au anticipat anumite sincope care ar putea impiedica aparitia manualelor la timp. De asemenea, s-a discutat despre realizarea unor manuale care sa le placa elevilor si sa le capteze atentia, fiind in acelasi timp adecvate lor, asa cum apare in comunicatul de presa de pe Ministerul Educatiei si Cercetarii.
Procedura a fost inceputa mult mai devreme, comparativ cu alti ani, lucru pe care si reprezentantii editurilor l-au admirat. De asemenea, intalnirea a avut un caracter deschis, asa cum se precizeaza in comunicat, si a avut loc intr-un cadru formal de dialog, in indeplinirea obiectivului ministerului invatamantului de a asigura manuale elevilor la inceputul anului scolar viitor.
Printre subiectele discutate si analizate la intalnire se numara urmatoarele:
-eliminarea numarului-limita de manuale castigatoare;
-modificarea fiselor de evaluare in vederea elaborarii unor manuale mai clare;
-evaluarea de catre minister a deficitului numeric de manuale traduse din limba romana in limbile minoritatilor nationale si a cauzelor care genereaza aceasta situatie.
Ministrul a cerut propuneri si sugestii pentru o mai buna strategie a realizarii manualelor, iar reprezentantii editurilor au propus organizarea de consultari intre parti, inainte de lansarea procedurilor de licitatie.
Va reamintim ca Ministerul Educatiei si Cercetarii a lansat pe 5 decembrie procedurile de licitatie in vederea asigurarii manualelor scolare pentru elevii claselor a VIII-a in anul scolar 2020-2021.