Aceste aplicatii educationale vor fi disponibile gratuit pentru toti elevii si studentii din unitatile de invatamant atat preuniversitar, cat si universitar, datorita contractului semnat de MEN cu Google.
Astfel, cadrele didactice au la dispozitie foile de calcul tabelar, ale aplicatiei Google Sheets, prezentarile online - Google Slides si partajarea documentelor, prin Google Docs si vor afla chiar inainte de a intra in sala de curs daca elevii si-au facut temele.
Parteneriatul incheiat de reprezentantii Ministerului Educatiei prevede si un program de instruire a cadrelor didactice, pentru utilizarea corecta si rapida a aplicatiilor online.
"Am incurajat toate firmele care au reprezentanta in Romania si pe cele romanesti sa vina sa construiasca alaturi de noi scoala viitorului sau clasa viitorului. Ieri am vazut un raport in care tinerii din Romania sunt pe primul loc la acces, pe baza telefonului, la internet. Ceea ce poate sa fie si bine si poate sa fie si rau. Pentru ca accesul necontrolat, nedirectionat catre materiale educationale ar putea sa faca mai mult rau decat bine. Ne-am propus introducerea acestor mijloace in clasa - table digitale, lectii digitale, managementul digital al claselor si al scolilor, pentru ca, daca am teme pe care mi le fac pe tableta, asta inseamna ca profesorul, inainte sa intre la ora, ar putea sa stie cine si-a facut tema si cine nu si-a facut tema si sa pregateasca intalnirea cu elevii mult mai bine", a declarat Remus Pricopie.
Google Apps for Education este deja folosita in Romania de studentii Academiei de Studii Economice si va fi disponibila din acest an si pentru colegii lor din celelalte facultati, scoli si licee.
Aplicatia le permite elevilor si studentilor sa invete intr-un mod dinamic si interactiv, datorita noilor tehnologii ale claselor digitale, care ii determina sa fie mai atenti la ore si sa retina mult mai usor informatiile noi. Unul dintre motive este faptul ca pot fi mai atenti la explicatiile profesorilor, pentru ca nu trebuie sa mai ia notite.
Scolile si universitatile au acces gratuit aplicatiile educationale Google dar au nevoie de internet si echipamente.
Unitatile de invatamant din Romania care sunt interesate sa adopte Google Apps for Education pot accesa site-ul Ministerul Educatiei la adresa
licente.edu.ro.