Guvernul a anuntat lista de produse care se vor distribui prescolarilor si elevilor pana in gimnaziu, iar limita valorica fixata este de 2,05 lei pe zi. In total, suma alocata de la bugetul de stat este de peste 377 milioane de lei. Numarul total al beneficiarilor acestui program este estimat la peste doua milioane.
Guvernul a aprobat joi lista de fructe, legume si produse lactate si de panificatie care se vor distribui prescolarilor si elevilor pana in gimnaziu in noul an scolar. Limita valorica fixata este de 2,05 lei pe zi, suma alocata de la bugetul de stat fiind de peste 377 milioane de lei.
Conform actului normativ, pentru anul scolar 2017-2018, limita valorica zilnica/prescolar sau elev este de 2,05 lei, dintre care: 0,6 lei pentru portia de fructe si legume; 0,88 lei pentru portia de lapte de consum si produse lactate fara adaos de lapte praf; 0,57 lei pentru portia de produse de panificatie.
Numarul total al beneficiarilor acestui program este estimat la peste doua milioane.
”Pentru anul scolar 2017-2018, de la bugetul de stat este prevazuta suma de 377,08 milioane lei, care se utilizeaza dupa cum urmeaza: 70,483 milioane lei pentru acordarea gratuita de fructe si legume si 41,408 milioane lei pentru derularea masurilor educative; 109,3 milioane lei pentru acordarea gratuita de lapte de consum si produse lactate fara adaos de lapte praf si 41,408 milioane lei pentru derularea masurilor educative; 114,4 milioane lei pentru acordarea gratuita de produse de panificatie”.
Masurile educative mentionate presupun organizarea de vizite la ferme pomicole/legumicole sau la ferme de producere a laptelui, la expozitii, targuri sau alte evenimente si/sau activitati similare; organizarea de concursuri tematice legate de consumul de fructe si legume si lapte si produse lactate, organizarea de zile tematice dedicate consumului de fructe si legume si de lapte si produse lactate sau de activitati educative practice.
Fondurile alocate de Guvern sunt completate de un ajutor european, prin Fondul European de Garantare Agricola, pentru aceeasi perioada, in cuantum de 6,866 milioane euro pentru acordarea gratuita de fructe si legume si derularea masurilor educative aferente, respectiv de 10,865 milioane euro pentru acordarea gratuita de lapte si produse lactate.
Lista produselor care vor fi distribuite elevilor contine:
- Fructe si legume: mere, pere, struguri de masa, prune, morcov, pastarnac, telina radacina, sfecla rosie, ardei grasi, castraveti proaspeti;
- Lapte si produse lactate: lapte de consum fara adaos de lapte praf (lapte tratat termic, pasteurizat sau UHT), produse lactate fermentate fara adaos de lapte praf ( iaurt, lapte acru, lapte covasit, chefir, sana si alte sortimente de lapte fermentate sau acrite);
- Produse de panificatie: corn sau baton din faina integrala; covrigi simpli sau biscuiti uscati din faina integrala fara adaos de zahar, indulcitori si alti aditivi alimentari.
”Pe parcursul saptamanii, unui prescolar/elev i se vor acorda gratuit 2 portii de fructe si/sau legume, 2 portii de lapte, o portie de produse lactate si 5 portii de produse de panificatie.
Pentru asigurarea diversitatii, portia de fructe si/sau legume va fi insotita de o portie de biscuiti si/sau covrigi uscati, iar portia de lapte si produse lactate va fi insotita de corn si/sau baton. In cazul in care unitatile de invatamant nu dispun de spatii de depozitare, portia de produse lactate poate fi inlocuita cu o portie de lapte”, precizeaza anuntul oficial.
Valentin 21 Sep. 2017 22:03:49
Doamne Ajutã sã fie bine așa.Dana 11 Sep. 2017 23:35:08
Si cate tipuri de acte si documente, procese verbale si alte HARTII INUTILE trebuie sa completam ?!? Invatatorii, educatoarele, profesorii de serviciu pe scoala si mai ales responsabilul comisiei lapte-corn raspundem pentru 1 cutie de lapte sau un mar nedistribuit ! Copiilor nu le place laptele si nici biscuitii/ batonul. De cele mai multe ori le arunca sau le dau la caini. Mai bine, cei de la conducerea guvernului/ ministerului ar cauta solutii si variante reale de a ajuta copii defavorizati. Sunt niste bani cheltuiti fara un folos concret!Petre 11 Sep. 2017 04:47:08
Iar anvãþãtoarei ai dãm o oalã ºi un polonic ºi supa e gata. În maldãrul de cãrþi ºi auxiliare ai mai punem copilului an ghiozdan ºi o strachinã ºi o lingurã ºi am scãpat de griji. Dar cine pune rasolul ciolanul? Sau cine al roade? Tare ºmecherie! Sunt curios a cui o fi!Katiovo 08 Sep. 2017 19:57:11
Dar prescolarii care sunt la gradinite cu program prelungit, vor avea acces la acest program? Fiindca pana acum nu au avut, si sunt si ei copii !!!