Daca ati facut asta macar o data, inseamna ca stiti ca ghiozdanul scolarilor are peste 5 kilograme, in fiecare zi, ceea ce nu face altceva decat sa ii oboseasca, sa contribuie la deformarea coloanei vertebrale si la scaderea randamentului si capacitatii lor de concentrare la cursuri si teme. Daca micutul tau este in clasele I-IV, in niciun caz greutatea ghiozdanului sau nu trebuie sa depaseasca 4 kilograme!
In ciuda sfaturilor medicilor, micutii nostri transporta zilnic minim cinci manuale si culegeri, cinci caiete, un penar incarcat cu pixuri, stilouri, o trusa de geometrie, acuarele si bloc de desen, pachetelul cu mancare si o sticla de apa. Pe langa toate acestea, putem adauga echipamentul sportiv pentru orele de educatie fizica si alte materiale auxiliare.
Parintii nu au timp sa ii duca si sa ii aduca pe cei mici zilnic de la scoala, de aceea, de cele mai multe ori, acestia sunt nevoiti sa isi duca in spate singuri ghiozdanul, iar aceasta greutate, provoaca du
reri de spate, ii obisnuieste sa stea cocosati si le reduce puterea de concentrare.
Greutatea ghiozdanului este o probleme dezbatuta de multi ani, atat in randul parintilor si al medicilor, cat si la nivelul reprezentantilor din invtamant, insa o solutie ideala nu a fost inca descoperita.
O idee buna este investitia intr-un dulap/vestiar pentru fiecare elev, in cadrul salii de curs sau pe holul unitatii de invatamant, unde elevii sa isi tina manualele pe care le plimba in fiecare zi de acasa la scoala si inapoi. Astfel, si-ar putea lua cu ei doar cartile din care au teme pentru ziua urmatoare si nu ar mai transporta toata "biblioteca". Chiar si echipamentul pentru sport poate fi tinut in vestiarul de la scoala si luat acasa la schimbat doar in weekend-uri.
O alta varianta o reprezinta caietele multifunctionale, pe care cei mici pot scrie la mai multe materii, care de asemenea, contribuie semnificativ la greutatea ghiozdanului lor.
La prevenirea deformarii coloanei vertebrale a micutilor nostri contribuie si tipul de ghiozdan pe care acestia il folosesc. Medicii recomanda ghiozdanul cu doua bretele, care trebuie sa fie late si ajustabile, in functie de inaltimea copilului.
Este indicat de asemenea ca ghiozdanul elevilor sa fie captusit cu burete, iar partea care sta lipita de spatele sau sa aiba o forma adaptata liniilor corpului celor mici.
Chiar daca investitia este una mai mare, sanatatea copiilor nostri este intotdeauna pe primul loc!