Sportul va fi obligatoriu la Bacalaureat. Minimum 3 ore de sport pe saptamana la scoala si alte 2 ore de "sport competitional"

de Gavrila Cristina la 21 Nov. 2017
19 comentarii
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Sportul va fi obligatoriu la Bacalaureat. Minimum 3 ore de sport pe saptamana la scoala si alte 2 ore de "sport competitional"21Nov.2017

O noua lege stabileste ca sportul va deveni materie obligatorie la Bacalaureat. In plus, va creste numarul orelor de educatie fizica din scoli la 3 ore pe saptamana (clasele I- IV), respectiv 3 ore + 2 alte ore de colectiv sport (sport competitional) la clasele V-VIII si la liceu. La gradinita vor fi obligatorii minimum 3 ore de activitati psihomotrice pe saptamana. Orele de sport din invatamatul primar vor putea fi predate de invatatori/institutori, fiind incluse in norma acestora.

53 de deputati si senatori PSD, USR si din partea minoritatilor au depus in Parlament o initiativa legislativa care prevede marirea numarului orelor de sport in scoli. In plus, noua lege spune si faptul ca sportul va fi materie obligatorie de examen la Bacalaureat.
 
"Statisticile oficiale arata ca 1 din 3 tineri nu face sport, iar 9 din 10 tineri petrec 8 ore pe zi la televizor, internet sau jocuri video. Lipsa activitatilor fizice omoara la fel de multi oameni ca si fumatul. Lipsa activitatilor fizice scade 7 ani din viata", se arata in Expunerea de motive a acestei legi.
 
In consecinta, noua lege vrea sa introduca sportul ca materie obligatorie la Bacalaureat, dar si sa mareasca numarul de ore de sport din scoala.
 
Ce spune noua lege?
 
2.    La articolul 77, alineatul (4) se completeaza si va avea urmatorul cuprins:
 
-    proba E practica de evaluare a competentelor motrice formate pe durata invatamantului liceal, pentru elevii apti din punct de vedere medical sa desfasoare activitati de educatie fizica si sport.
 
Legea nr. 69/2000 educatiei fizice si sportului, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 200, din 9 mai 2000, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
 
1. Articolul 5 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
 
"Art. 5
(1)    Educatia fizica scolara este disciplina obligatorie, prevazuta in planurile de invatamant cu un numar de ore diferentiat, conform curriculumului stabilit de comun acord intre Ministerul Tineretului si Sportului si Ministerul Educatiei Nationale.
(2)    Educatia fizica in invatamantul preuniversitar este cuprinsa in trunchiul comun al planurilor de invatamant si in curriculum la decizia scolii astfel:
1.    la invatamantul prescolar care cuprinde grupa mica, mijlocie si mare, minim 3 ore de activitati psihomotrice saptamanal pentru fiecare grupa de copii in institutiile cu program normal sau prelungit.
2.    la invatamantul primar care cuprinde clasa pregatitoare si clasele I-IV, minim 3 ore de educatie fizica saptamanal in trunchiul comun pentru fiecare clasa.
3.    la invatamantul gimnazial care cuprinde clasele V-VIII, minim 3 ore de educatie fizica saptamanal in trunchiul comun si 2 ore de colectiv sportiv (sport competitional) la curriculum la decizia scolii, care se va desfasura sub diferite forme, in functie de specificul fiecarei unitati scolare pentru fiecare clasa.
4.    la invatamantul liceal care cuprinde clasele de liceu IX-XII/XIII, minim 3 ore de educatie fizica saptamanal in trunchiul comun si 2 ore de colectiv sportiv (sport competitional) la curriculum la decizia scolii, care se va desfasura sub diferite forme, in functie de specificul fiecarei unitati scolare pentru fiecare clasa.
(3)    la invatamantul superior, educatia fizica este disciplina de invatamant obligatorie, complementara, cu frecventa de minim 2 ore saptamanal pe parcursul fiecarui semestru pentru fiecare an de studiu pentru ciclul de studii de licenta, prevazuta in planurile de invatamant peste numarul de ore alocat pe profiluri, si optional 2 ore de colectiv sportiv (sport competitional) pe ramura
de sport sau grupe sportive".
 
Cine vor fi profesorii care vor preda sportul?
 
La articolul 27, dupa alineatul 7 se introduce un nou alineat, alineatul (8), cu urmatorul cuprins:
 
1. "(8) Personalul didactic din unitatile de educatie timpurie anteprescolara organizeaza minim 2 ore de activitati psihomotrice saptamanal pentru fiecare grupa de copii".
 
La articolul 263, alineatul (7) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
 
"(7) Orele de educatie fizica din invatamantul primar, prevazute in planurile de invatamant pot fi predate de invatator/invatatoare, institutor/institutoare, fiind incluse in norma acestora".
 
La articolul 263, dupa alineatul (7) se introduce un nou alineat, alineatul (7A1), cu urmatorul cuprins:
 
"(7A1) Orele de educatie fizica din invatamantul primar pot fi predate si de profesorii pentru invatamantul primar de la grupa sau clasa respectiva, in cadrul activitatilor postului, daca fac dovada calificarii prin diploma de studii ori certificatul de competenta. in cazul in care profesorii pentru invatamantul primar de la grupa ori clasa respectiva, nu fac dovada calificarii prin diploma de studii sau prin certificatul de competenta, orele de educatie fizica din invatamantul primar vor fi predate si de profesorii cu studii superioare de specialitate, fiind incluse in norma acestora, sau prin plata cu ora".
 
Deocamdata aceasta lege este in stadiul de proiect legislativ, fiind inregistrata la Camera Deputatilor pentru dezbatere.

Pana la data de 28 decembrie se pot depune propuneri sau sugestii, asteptandu-se si puncte de vedere de la Guvern sau Consiliul Legislativ.

Sfaturi pentru Nota 10 - Raspunsuri si Explicatii

Ati inceput antrenamentul pentru Evaluarea Nationala la clasa a VIII-a?


Va doriti o pregatire eficienta si SUCCES deplin pentru copilul dvs. la Evaluarea Nationala?

Oferiti-i copilului dvs. suportul unei pregatiri conforme programei scolare in vigoare!

Culegerile ajuta acum elevul:

-> sa recapituleze/asimileze/lamureasca/fixeze notiunile de examen;
-> sa exerseze rezolvari similare celor de la examen;
-> sa capete incredere in fortele proprii;
-> sa atinga performante cu efect benefic pentru evolutia ulterioara.

...Vezi AICI detaliile complete <<


Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!

Urmareste-ne pe Google News
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:

sportul la bacbac 2018educatie fizica


x

Lasa un raspuns
Comentarii [19 comentarii]Adauga comentariul tau

18Feb.2018

Adrian 18 Feb. 2018 08:53:58

Aberații cat Casa Poporului de mari! Da, este ok să forțăm deschiderea copiilor pentru sport, ansă obligativitatea susținerii unei probe la bac din educație fizică e prea mult.
În primul rand sunt copii ''antitalent'' la sport. Nu poţi să-i obligi să se ancadreze antr-un anume barem pentru a le oferi note! Ba mai mult, chiar și an ciclul gimnazial mi se pare nepotrivită acordarea de note, la fel ca și pentru muzică sau desen. La aceste materii ar trebui acordate calificative de genul ?admis-respins?, nicidecum aceste note să fie luate an considerare pentru o medie de absolvire a ciclului gimnazial, medie care să conteze la admiterea an liceu! Deviza olimpiadelor este ?important e să participi, nu să caștigi? adaptare...!
În al doilea rand, iarăși punem carul anaintea boilor... Asigurarea de condiții pentru efort fizic și pentru igiena de după de ex. dușuri lipsește! Imaginați-vă o sală de clasă plină cu adolescenți care vin transpirați de la ora de sport la 30 de grade și care stau așa de la ora 10 să zicem pană la ora 15... Și asta an minim 3 zile pe săptămană!
În al treilea rand...ce se antamplă cu un elev, care cu o seară anainte de susținerea probei OBLIGATORII de sport se accidentează an timpul antrenamentului? Pică cu glorie, nu? Eu nu mi-aș sfătui copilul să aleagă sportul nici măcar an prezent cand este posibilă susținerea probei ca ?opțional?!
În al patrulea rand...proba este obligatorie, dar nu pentru cei scutiți medical??? Discriminare! Nu susțin că trebuie să-i obligăm pe suferinzi să alerge, ci ori e pentru TOȚI ori pentru NICIUNUL! O să avem o generație antreagă de absolvenți de liceu scutiți medical la sport!... Părerea mea!
17Feb.2018

Sorin 17 Feb. 2018 19:42:38

Cei care sunteti impotriva... sunteti vai de capul vostru. Copiii din ziua de azi prefera sa se drogheze si sa se joace pe calculator majoritatea. Inafara de cateva genii, masa de copii prosti si indoctrinati cu prostiile de la TV creste pe zi ce trece. Sportul e o activitate prin care pot invata sa se autodepaseasca, si sa isi corecteze putin defectele fizice, sau sa previna aparitia scoliozei, si a altor afectiuni. E vorba despre cei apti fizic, ca ei sunt cei vizati de aceasta lege.
12Dec.2017

Pop Leontin 12 Dec. 2017 10:44:09

In Germania, spre exemplu orele optionale sunt externalizate, au loc sub indrumarea unor instructori/ antrenori /profesori- calificati , apartinatori ai cluburilor sportive inregistrate/ autorizate nu exista cluburi sportive scolare, municipale, departamantale... ca la noi.
Se rezolva astfel lipsa cadrelor didactice ; elevii beneficiaza de adevarati profesionisti la fiecare disciplina ; cadrul didactic fiind extern scolii , prezenta la ora nu este subiectiva; se asigura o sursa de finantare si entitatilor non -profit !
Aceasta se poate aplica si in alte domenii !
Cand elevul ,, regleaza piata '', adica este multumit de prestatia profesorului , vom schimba multe.
24Nov.2017

Vinter Angela 24 Nov. 2017 14:32:27

Nu sunt de acord cu introducerea disciplinei - sportul - sa fie materie obligatorie la bacalaureat, nu orice persoana are o stare de sanatate perfecta, eu sufar de cifoscolioza de la varsta de 13 ani, am fost scutita de educatie fizica, dar pregatirea mea intelectuala si acum dupa 30 de ani de la terminarea facultatii, si a doctoratului este continua !
24Nov.2017

Mariana 24 Nov. 2017 10:48:43

N-am intalnit angajator care sa intrebe "Cate ore de sport faci pe saptamana?" sau "Cate secunde poti sta in cap?". Adica viitorul copiilor nostri, admiterea la facultate, etc sa depinda de timpul in care alearga 800m? Si, fiind obligatoriu, probabil ca tot mai multi copii vor uri orele de educatie fizica. Sport? DA si iar DA! Insa dupa masa, in conditii civilizate, cu dus si vestiar, NU intre ora de romana si teza la matematica sau tremurand "imi strica media sau nu". Fac parte dintre cei care au fost scutiti la scoala. Nu am nici o trauma din cauza asta. Fac sport si azi, regulat, de 2 ori pe saptamana pentru ca IMI PLACE nu pentru ca ma obliga cineva. Inainte sa ii obligam la orice, hai sa-i facem pe copii sa le placa miscarea! Nu e chiar atat de greu...
24Nov.2017

Cristina. 24 Nov. 2017 09:20:17

N-as avea nimic impotriva miscarii suplimentare a elevilor, e important sa fie sanatosi, dar unele clase au deja 30-31 ore/saptamana, daca se introduc ore suplimentare de sport, ce alte materii se scot?... Mai exact, pe cine lasam fara norma? Poate UNEFS sa asigure suficienti absolventi, care sa si vrea sa lucreze ca profesori de sport, pe cat vor fi necesari pentru a acoperi toate aceste ore suplimentare? Dar cu profesorii de fizica, biologie, etc. ce facem? Ii trimitem in somaj? Sau, mai simplu, nici somaj nu le asiguram, ca sunt suplinitori si n-au dreptul... Desi, frecvent, suplinitorii muncesc mai mult decat titularii, pentru ca sunt in vizorul directorilor, inspectorilor, etc. Fiecare nou ministru se simte obligat sa dea peste cap invatamantul cu idei noi, asa s-a ajuns la haosul actual. Nu de idei nastrusnice are invatamantul nevoie, ci de STABILITATE si de timp pentru asigurarea functionarii intr-o forma continua. Asa cum s-a mai zis pe aici, ar fi bine sa se asigure ca acea ora/saptamana, singura cum e, sa se faca BINE - adica sa existe sala de sport la toate scolile, renovata periodic, dusuri functionale ca sa nu se lesine prin clasa la ora de dupa sport, de atatea feluri transpiratie... Asa, e usor de pocnit din bici cu idei din astea rasarite peste noapte...
23Nov.2017

Maria 23 Nov. 2017 17:51:01

Sportul este o disciplina vocationala, la fel ca si muzica sau desenul. Ia ganditi-va putin ce ar fi daca toti elevii ar fi obligati sa-si dea examenul maturitatii din cantat iar ei au tot atata ureche muzicala precum un surdo-mut.
23Nov.2017

Claudiu 23 Nov. 2017 17:45:36

In opinia mea sportul la fel teologia, predata sub numele de religie este o activitate total discordanta cu toate celelalte activitati desfasurate in scoala. El induce in sala de clasa transpiratie, oboseala si agitatie. In mod normal activitatile sportive are trebui desfasurate facultativ in weekenduri sau dupa-amiaza in cadrul cluburilor sportive dotate cu mijloace de igiena specifice. Sunt un om capabil sa munceasca fizic de dimineata pana seara, la cazma, in gradina sau la coasa, dar normele sportive sunt deasupra capacitatilor mele fizice si astazi la fel cum erau in urma cu 30 de ani cand eram elev. Sunt fizic mai puternic decat o multime de profesori de sport , dar nu sunt capabil si nici nu vreau sa fiu capabil de performantele sportive ale domniilor lor. NU cred ca poti sa fii simultan dotat intelectual si in acelasi timp sa faci fata pretentiilor unui exament de bacalaureat sustinut din probe de educatie fizica. Dar poate ca asta se cauta mai nou in Romania: Carte multa nu se cere: prost sa fii sa ai putere
23Nov.2017

D 23 Nov. 2017 17:42:17

NU sunt de acord sa fie disciplina OBLIGATORIE! Daca chiar se doreste reintroducerea sportului la BAC, OK, dar doar ca PROBA LA ALEGERE!!! Sunt multi elevi apti pentru sport dar care conform baremelor impuse de ??? si-ar pica cu succes bacul, insa acesti copii chiar POT pot invata la fizica, chimie, biologie, logica, geografie, etc. etc.
23Nov.2017

Claudiu 23 Nov. 2017 17:42:14

In opinia mea sportul la fel teologia, predata sub numele de religie este o activitate total discordanta cu toate celelalte activitati desfasurate in scoala. El induce in sala de clasa transpiratie, oboseala si agitatie. In mod normal activitatile sportive are trebui desfasurate facultativ in weekenduri sau dupa-amiaza in cadrul cluburilor sportive dotate cu mijloace de igiena specifice. Sunt un om capabil sa munceasca fizic de dimineata pana seara, la cazma, in gradina sau la coasa, dar normele sportive sunt deasupra capacitatilor mele fizice si astazi la fel cum erau in urma cu 30 de ani cand eram elev. Sunt fizic mai puternic decat o multime de profesori de sport , dar nu sunt capabil si nici nu vreau sa fiu capabil de performantele sportive ale domniilor lor. NU cred ca poti sa fii simultan dotat intelectual si in acelasi timp sa faci fata pretentiilor unui exament de bacalaureat sustinut din probe de educatie fizica. Dar poate ca asta se cauta mai nou in Romania: Carte multa nu se cere: prost sa fii sa ai putere
23Nov.2017

Popescu Felix 23 Nov. 2017 15:19:55

* Dupa parerea MEA este...
23Nov.2017

Popescu Felix 23 Nov. 2017 15:11:23

Dupa parerea este un proiect foarte bun care trebuia pus in aplicare de multi ani. Legat de persoanele care nu sunt de acord, va sfatuiesc sa cititi cu atentie... de ex. scrie clar faptul ca doar cei care sunt apti de efort fizic vor sustine BAC-ul din Ed. fiz. iar legat de dotarile din scolile noastre sunt de acord din nou, lipsa de investitii dar intreb eu totusi pt softuri, laptopuri si diverse laboratoare de unde sunt bani in fiecare an? iar o amarata de renovare a bazei sportive nu se poate face? ca doar nu trebuie facuta decat sa zicem o data la 10 ani sa zicem, si cu termenul acesta sunt chiar generos. Sunt sigur ca cei din breasla sunt de acord ca o investitie chiar daca minima ar fi de ajuns.
23Nov.2017

Nicoleta 23 Nov. 2017 08:55:53

In ce an se va impune acesta proba la BAC?Nu sunt de acord cu aceasta lege in conditiile in care la liceu acum se face o ora de educatie fizica pe saptamana.Exista copii talentati la invatatura dar care nu au conditie fizica.probele au standarde prea mari. si intr-adevar, nu exista dusuri si nici vestiare in multe licee.
22Nov.2017

Anonim 22 Nov. 2017 20:08:14

Atatea ore de sport se fac doar in conditiile in care la scoala nu avem peste 14 materii, la care noi cica am fi obligati sa invatam ora de ora. Vi se pare ca suntem roboti ? Aratam noi a tinichele ? Imi place ca adoptam noi legi inspirate din alte tari dar nu ne gandim la elev. Sunt total impotriva acestei legi, este total absurda !
22Nov.2017

Fitness Urban In Ora De Sport 22 Nov. 2017 12:38:59

Iar cea mai bună soluție an acest sens este modernizarea materiei sportive prin implementarea #FitnessUrban la bare de tracțiuni an #OraDeSport fiindcă fitnessul prevede elementarele exerciții cu propria greutate a corpului ancălzire/răcire mușchi, diverse tracțiuni, diverse abdomene la spalier, scaun, sol, diverse flotări la paralele, sol, diverse genuflexiuni la spalier, sol etc an combinație cu o alimentație sănătoasă. Mai mult, profesorii de sport trebuie să fie antrenori tineri autorizați an Fitness și Nutriție. Fitnessul este baza la tot sportul, inclusiv cel profesional. De mult milităm pentru această idee.
https://www.facebook.com/BareTractiuniRomania/posts/1872518466411280
22Nov.2017

Nicolae Capatana 22 Nov. 2017 10:02:58

1. De acord cu observatia d-nei Ana Eremia Elena, cu completarea ca dincolo de mirosul din clasa, mai mult sau mai putin suportabil, lipsa vestiarelor si dusurilor, cu apa calda bineinteles,dincolo de lipsa de igiena elementara, poate duce la imbolnavirea copiilor.
2. Cand se vor intelege corect notiunile de "sport" si "educatie fizica"???? Este o diferenta "de la cer la pamant" Cred ca este necesara predarea integrata in aria curriculara "Educatie pentru sanatate", respectiv educatie fizica, nutritie, igiena fizica, igiena intelectuala este o necesitate a zilelor noastre. D-na Munteanu Gabriela, unor copii le sunt nerecomandate eforturile EXCESIVE, dar sportul, adica, la limita. miscarea, facuta "cu cap" este "sanatate curata". Totul se reduce la acel "CU CAP"!!! Sunt reale si cazurile de copii 'scutiti" de sport ca sa nu-si strice media. Stiu oare parintii acelor copii, si medicii care se preteaza la aceasta, cat rau provoaca psihicului copiilor ???
3. D-na Patricia "dixit" : NU SUNT DE ACORD, dar de ce nu ne spune ??? Si in alte tari, ex. Franta, educatia fizica, muzica, artele plastice sunt probe de bacalaureat. deci nici aici ministerul nu a descoperit "apa calda"!!!
22Nov.2017

Ana Eremia Elena 22 Nov. 2017 06:01:31

Ar trebui mai antai sa se construiaca vestiare si dusuri, pentru ca dupa o ora de sport an conditiile actuale nu se mai poate sta an clasa de miros.
21Nov.2017

Munteanu Gabriela 21 Nov. 2017 15:20:17

OBLIGATORIU????Dar copiii cu handicap locomotor, cei scutiți pentru ca au operații pe cord deschis sau alte afectiuni ce vor face? Nu vor mai susține bacalaureatul? O lege fără căpătai! Halal legiuitori!!
21Nov.2017

Patricia 21 Nov. 2017 15:09:36

Nu sunt de aord ca sportul să fie obligatoriu la Bacalaureat.
Noile Teste rezolvate pentru Evaluarea Nationala si Bacalaureat - Matematica si Limba Romana -
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Noile Teste rezolvate pentru Evaluarea Nationala si Bacalaureat - Matematica si Limba Romana -

Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.

Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
eNews Portal INVATAMANT
Noile Teste rezolvate pentru Evaluarea Nationala si Bacalaureat - Matematica si Limba Romana -
Descarca GRATUIT
Raportul Special

Noile Teste rezolvate pentru Evaluarea Nationala si Bacalaureat - Matematica si Limba Romana -
 
Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul GratuitNoile Teste rezolvate pentru Evaluarea Nationala si Bacalaureat - Matematica si Limba Romana -
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Noile Teste rezolvate pentru Evaluarea Nationala si Bacalaureat - Matematica si Limba Romana -


Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.

Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, doresc să descarc GRATUIT cadoul si să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton
Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare
Noile Teste rezolvate pentru Evaluarea Nationala si Bacalaureat - Matematica si Limba Romana -
Iti oferim GRATUIT Raportul Special

Noile Teste rezolvate pentru Evaluarea Nationala si Bacalaureat - Matematica si Limba Romana -

 
Citeste GRATUIT toate informatiile despre CE, CAND si CUM sa inveti. Program si Sfaturi din invatamantul primar, gimnazial si liceal.

Adauga mai jos adresa ta de email si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Atentie: veti primi in fiecare zi un newsletter gratuit cu ultimele noutati din invatamantul gimnazial si liceal!
x