Solicitarea ca Limba romana sa fie proba de sine statatoare la BAC a aparut in spatiul public la scurt timp dupa lansarea Legii invatamantului preuniversitar in consultare publica. Acum, in urma discutiilor avute cu cei implicati, este foarte probabil ca varianta finala a proiectului de lege sa cuprinda un examen de
Bacalaureat la care proba de limba si literatura romana, inclusiv gramatica, sa fie proba scrisa de sine statatoare, scrie
edupedu.ro.
"In zilele de 23 si 24 august vor fi cele mai mari dezbateri publice pe marginea proiectelor legilor invatamantului preuniversitar si invatamantului superior. Vom face publice si orele [la care se vor tine] pentru a aduna cat mai multe opinii. Despre ceea ce s-a intamplat pana acum, am retinut multe propuneri de imbunatatiri ale proiectului de lege. In urma discutiilor avute cu cei implicati, este foarte probabil ca varianta finala a proiectului de lege care sa ajunga in guvern sa cuprinda un examen de Bacalaureat 2027 la care proba de limba si literatura romana, inclusiv gramatica, sa fie proba scrisa de sine statatoare. Este una dintre imbunatatirile aduse pe parcurs, sunt multe altele care vor fi facute publice dupa o centralizare. Va spun ca am primit mult peste 1.000 de astfel de propuneri. Unele dintre ele constructive, drept urmare multumesc. Veti vedea dupa ce vom centraliza datele care este forma in care va fi adoptat proiectul legii invatamantului preuniversitar, respectiv proiectul legii invatamantului superior Romania Educata in Guvern”, a spus Sorin Cimpeanu.
Asociatia profesorilor de limba si literatura romana „Ioana Em. Petrescu” se numara printre contestatarii acestei propuneri din noua lege a Educatiei. Intr-un comunicat remis presei, reprezentantii profesorilor de limba si literatura romana explica faptul ca propunerile Ministerului Educatiei devalorizeaza statutul disciplinei si minimalizeaza calitatile ei formative, interventie care nu poate fi justificata.
Acestia mentioneaza ca intentia de cumulare a mai multor discipline intr-o singura proba reduce considerabil importanta acestei discipline „care constituie fundamentul identitatii noastre si sunt parte a patrimoniului cultural”.
Conform proiectului Legii invatamantului preuniversitar, asa cum arata el astazi, absolvenții de clasa a XII-a vor susține la Bacalaureat o singură probă scrisa la mai multe discipline, alte doua probe la limbi straine si o proba de competente digitale. Proba specifica profilului este optionala si trebuie organizata de fiecare scoala in parte, in functie de solicitarile elevilor.