Avantajele evaluarii digitalizate a lucrarilor de la examenele nationale
Potrivit Ministerului Educatiei, decizia de a generaliza evaluarea digitalizata este fundamentata pe urmatoarele beneficii:
• anularea costurilor pentru transportul lucrarilor dintr-un judet in altul, in vederea evaluarii;
• eliminarea birocratiei (borderourile individuale de notare, precum si cele finale sunt generate automat, odata cu finalizarea evaluarii);
• reducerea timpului de lucru destinat evaluarii;
• transmiterea, in mod automat si aleatoriu, catre alti doi evaluatori, a lucrarilor pentru care diferenta dintre notele acordate de cei doi evaluatori initiali este mai mare de un punct;
• scaderea riscului erorii umane in privinta: calcului notei finale, a acordarii altor punctaje decat cele din baremul de corectare, a introducerii notelor de pe lucrare in calculator, in vederea afisarii rezultatelor;
• posibilitatea realizarii unor analize complexe a rezultatelor examenelor, pe itemi, categorii de elevi sau scoli, pentru a valorifica rezultatele evaluarii in beneficiul elevilor.
Pentru evaluarea digitalizata se folosesc scanere distribuite si instalate in fiecare centru de examen.
Lucrarile sunt scanate in sala de examen, la sfarsitul probei scrise, in prezenta candidatului, fiind incarcate pe platforma de evaluare de catre profesorii asistenti. Secretizarea lucrarii se face automat, in momentul incarcarii, nemaifiind necesar a fi facuta de catre candidati/profesorii asistenti. Ulterior, lucrarile sunt repartizate automat si aleatoriu, prin intermediul platformei, catre doi evaluatori aflati in alt judet decat judetul din care provin candidatii.
In aceasta perioada, au fost parcurse etapele pentru pregatirea procesului de evaluare digitalizata si au fost elaborate si transmise ghidurile pentru fiecare rol de utilizator din platforma.
"Nu vom mai transporta lucrari dintr-un judet in altul pentru evaluare, se reduce considerabil riscul producerii unor erori in momentul transcrierii notelor de pe borderou pe lucrare sau de pe lucrare in aplicatie, in vederea afisarii. Sunt doar cateva dintre beneficiile evaluarii digitalizate. Adaug faptul ca lucrarile sunt repartizate automat si aleatoriu catre profesori evaluatori din alt judet decat judetul din care provin candidatii, printr-un click", a transmis ministrul Educatiei, Ligia Deca.
Ligia Deca a mai spus ca evaluarea digitalizata va fi extinsa, in urmatorii ani, la toate examenele nationale, inclusiv la cele pentru ocuparea posturilor didactice sau pentru definitivare in invatamant.
"Primul examen national la care evaluarea digitalizata este generalizata va fi si cel mai important moment pentru a ajusta sau a imbunatati acest proces, a carui pilotare s-a facut in ultimii doi ani in doua judete. Ne dorim digitalizarea evaluarii pentru toate examenele nationale, fie ca vorbim despre bacalaureat, evaluare nationala, concurs de ocupare a posturilor sau definitivat. Este un progres nu doar necesar, pentru ca simplifica tot ceea ce inseamna logistica a organizarii acestor examene, ci si firesc, in contextul evolutiei tehnologiei", a mai spus Ligia Deca.
Peste 33.900 de candidati s-au inscris pentru a sustine examenul national de bacalaureat in sesiunea august-septembrie 2023, prima sesiune in care evaluarea digitalizata a lucrarilor scrise este generalizata, si ale carei probe scrise incep miercuri, 16 august.