Asadar, elevii nu vor mai sustine probele de competente, acestea fiind echivalate cu cu mediile pe care elevii le-au avut la materiile respective in timpul celor patru ani de liceu.
Ministerul Educatiei urmeaza sa emita ordinul de aprobare a metodologiei de punere in aplicare a acestei masuri in termen de 15 zile de la intrarea in vigoare a ordonantei de urgenta.
Al doilea an consecutiv cand dispar probele de competente
Si in anul 2020 a fost luata o masura similara. Echivalarea a inlocuit probele orale de competente, iar singurii elevi pentru care a fost nevoie de prezenta fizica la aceste probe au fost cei care au dat proba de competente digitale, daca nu au studiat disciplina tehnologia informatiei si a comunicatiilor in cei patru ani de liceu. La aceasta proba, candidatii se noteaza cu „Admis/Respins”.
Pentru cei care au studiat tehnologia informatiei si a comunicatiilor, competentele digitale au fost echivalate cu media aritmetica a mediilor anuale la materie din clasele a IX-a si a X-a.
Media aritmetica a celor 4 ani de liceu a mediilor de la limba si literatura româna a devenit calificativ la proba orala de la Bac 2020. Astfel,
- cei cu media intre 5 si 6,99 au fost considerati „utilizatori medii”;
- cei cu media intre 7 si 8,49 au primit calificativ „utilizator avansat”
- cei cu media intre 8,50 si 10 au primit calificativul „utilizator experimentat”.
Cum s-au calculat calificativele pentru competentele in limba straina:
- nivel A1- pentru media cuprinsa intre 5 si 5.99
- nivel A2 -pentru media cuprinsa intre 6 si 6,99
- nivel B1- pentru media cuprinsa intre 7 -8,49
- nivel B2 – pentru media cuprinsa intre 8,50 si 10.
Totusi, rezultatele de la probele de competente nu sunt luate in considerare la admiterea la facultati, sau mai tarziu la angajare, astfel ca aceste calificative nu au un scop binedefinit. Ramane de vazut ce se va intampla pe viitor, daca vor fi eliminate definitiv de la
Bacalaureat.