La
Bacalaureat 2022, sesiunea de toamna, s-au putut inscrie inclusiv acei elevi care au sustinut examenele de corigente in aceasta vara si au promovat.
La fiecare proba scrisa de examen, candidatii au la dispozitie trei ore pentru rezolvarea subiectelor, timp socotit din momentul in care s-a incheiat distribuirea subiectelor fotocopiate pentru fiecare candidat.
Pregatiti-va pentru Bacalaureat 2022! Portal Invatamant va recomanda culegerile cu exercitii si rezolvari de AICI ....click pentru detalii si comenzi culegeri >>>
Pentru elaborarea lucrarii scrise, candidatii folosesc numai cerneala sau pasta de culoare albastra, iar pentru executarea schemelor si a desenelor folosesc numai creion negru. Pentru probele scrise la disciplinele „Matematica” si „Geografie”, candidatii pot sa utilizeze instrumente de desen. Se interzice folosirea, in timpul probelor scrise, a mijloacelor de calcul. Se foloseste numai hartia distribuita candidatilor de catre asistenti.
Calendar BAC 2022, sesiunea august-septembrie
18 – 25 iulie 2022: Inscrierea candidatilor la a doua sesiune de examen, inclusiv a candidatilor care au promovat examenele de corigente
16 august 2022: Limba si literatura romana — proba E.a) — proba scrisa
17 august 2022: Proba obligatorie a profilului — proba E.c) — proba scrisa
18 august 2022: Proba la alegere a profilului si specializarii —– proba E.d) — proba scrisa
19 august 2022: Limba si literatura materna — proba E.b) — proba scrisa
22 – 23 august 2022: Evaluarea competentelor lingvistice de comunicare orala in limba romana — proba A
24 august 2022: Evaluarea competentelor lingvistice de comunicare orala in limba materna — proba B
25 august 2022: Evaluarea competentelor digitale — proba D
26 si 29 august 2022: Evaluarea competentelor lingvistice intr-o limba de circulatie internationala — proba C
31 august 2022: Afisarea rezultatelor la probele scrise (pana la ora 12:00) si depunerea contestatiilor (orele 12:00 – 18:00)
1 – 2 septembrie 2022: Rezolvarea contestatiilor
3 septembrie 2022: Afisarea rezultatelor finale
Programele pentru sustinerea probelor scrise la disciplinele limba si literatura romana, limba si literatura materna pentru elevii de la toate filierele, profilurile si specializarile, care au urmat studiile liceale intr-o limba a minoritatilor nationale, matematica, istorie, fizica, chimie, biologie, informatica, geografie, logica, argumentare si comunicare, psihologie, economie, sociologie si filosofie, valabile pentru examenul national de bacalaureat 2022, sunt cele aprobate prin Ordinul ministrului educatiei nr. 3.237/2021 - disponibile
aici.
Cum se obtine nota la Bacalaureat (Art 12 - OM 5.151_2021)
(1) In procesul de evaluare initiala a lucrarilor scrise si de rezolvare a contestatiilor, dupa validarea finalizarii evaluarii de catre cei doi profesori evaluatori, in cazul in care diferenta dintre notele celor doi evaluatori este mai mica sau egala cu un punct, este calculata nota finala, ca medie aritmetica cu doua zecimale a notelor acordate de evaluatori, fara rotunjire, fiind inregistrata in catalogul de bacalaureat.
(2) In cazul in care diferenta dintre notele acordate de cei doi profesori evaluatori este mai mare de 1 punct, acestea nu se transcriu pe lucrare si se procedeaza astfel:
- presedintele comisiei nominalizeaza alti doi profesori evaluatori pentru recorectarea lucrarii;
- dupa finalizarea recorectarii lucrarii, notele acordate de fiecare din cei patru evaluatori se trec pe lucrare si se semneaza de catre evaluatori;
- presedintele comisiei calculeaza nota finala din cele 4 (patru) note, dupa eliminarea celor doua note - valori extreme, ca medie aritmetica cu doua zecimale, fara rotunjire, a celor doua note - valori centrale. Media rezultata reprezinta nota finala pe care o trece pe lucrare si semneaza.
(3) In cadrul etapei de solutionare a contestatiilor, dupa incheierea evaluarii lucrarilor, nota finala se calculeaza cu respectarea prevederilor alin. (1) si (2). In situatia in care, dupa desecretizarea lucrarii, se constata o diferenta de notare mai mare de 1,5 puncte, in plus sau in minus, intre nota de la evaluarea initiala si cea de la contestatii, lucrarea se resecretizeaza si este transmisa spre a fi reevaluata altor doi profesori evaluatori. Nota finala, ca urmare a reevaluarii in etapa de solutionare a contestatiei, este calculata cu respectarea prevederilor alin. (1) si (2).