BACALAUREAT 2022, sesiunea speciala: SUBIECTELE SI BAREMELE la Limba Romana pentru elevii olimpici

de Portal Invatamant la 19 Mai. 2022
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

BACALAUREAT 2022, sesiunea speciala: SUBIECTELE SI BAREMELE la Limba Romana pentru elevii olimpici19Mai.2022

Miercuri au inceput probele scrise din sesiunea speciala a examenului de BACALAUREAT 2022, prima proba fiind cea de Limba si literatura romana. Subiectele si baremul de notare la Limba si literatura romana au fost publicate pe site-ul subiecte.edu.ro. Joi se desfasoara proba obligatorie a profilului, iar vineri proba la alegere a profilului si specializarii.

La primul subiect, elevii de la uman au primit un text semnat de C. Radulescu, "Marturisiri", la care au avut de rezolvat mai multe cerinte. La al doilea subiect s-a dat un fragment dintr-o poezie semnata de Grigore Alexandrescu, "Inca o zi", iar la cel de-al treilea subiect, elevii au avut de redactat un eseu de minimum 400 de cuvinte in care sa prezinte particularitati de constructie a unui personaj dintr-un text narativ studiat, apartinand lui Camil Petrescu sau lui G. Calinescu.
 

Elevii de la profilul real, filiera tehnologica si vocationala, au primit subiecte similare cu cele de la profilul uman, cu exceptia Subiectului al III-lea, unde au avut de redactat un eseu de minimum 400 de cuvinte in care sa prezinte particularitati ale unui text narativ studiat apartinand lui Camil Petrescu sau lui G Calinescu. 
 
SUBIECTUL I - Filiera teoretica – Profilul umanist; Filiera vocationala – Profilul pedagogic
 
Citeste urmatorul fragment:
 
"Primele indrumari, care probabil au hotarat in buna parte mersul carierei mele de profesor si publicist, le-am primit de la tatal meu. Zic „probabil”, fiindca despre propria viata cine face marturisiri nu poate sa nu  amestece in ele si o mare doza de subiectivitate. Tatal m-a crescut foarte sever. Severitatea era in firea sa si era si in metoda educatiei de pe acea  vreme. Acum saptezeci de ani nu era la moda pedagogia indulgenta de astazi. Copiii nu aveau dreptul sa-si faca toate placerile. Mi-a fost interzisa astfel orice distractie prelungita si cu deosebire eram ferit de orice  distractie care se putea preface in obicei. Un servitor al casei, [...] scripcar* in ceasurile lui libere, isi pusese in cap sa ma invete si pe mine mestesugul lui, dar tatal meu, prinzand de veste, l-a certat strasnic si l-a mutat numaidecat cu serviciul. Aveam pe atunci trei ani si mi-aduc aminte bine de vorbele cu care l-a certat [...]: „Ce vrei, [...] sa faci din copilul meu un pierde-vara?”. Severitatea aceasta ceda in cazul cand eram bolnav. Atunci era de acord si tatal cu pedagogia indulgenta. Prima clasa primara am facut-o in scoala satului meu natal, Butoiesti, in judetul Mehedinti, la varsta de sase ani. Aveam ca invatator pe un batran, care stia citi si scrie potrivit, dar de socotit era ramas la cele patru operatii aritmetice elementare. Cand am terminat anul primei clase primare, stiam mai mult decat invatatorul, dar nu fiindca tatal ma ajutase, ci prin munca proprie, facuta sub ochiul lui sever. Acest ochi sever m-a urmarit in tot cursul studiilor mele. N-a fost moment, chiar cand ma gaseam la studii universitare in strainatate, in care sa nu-l simt indreptat asupra-mi. De la a doua clasa primara inainte, pana la terminarea claselor secundare, am fost in scolile din Craiova, apoi patru ani in Universitatea din Bucuresti; tot timpul de vacanta insa, si timpul de vacanta scolara la noi este destul de lung, eram din nou la tara, la Butoiesti, in tovarasia tatalui meu. Pana la varsta de douazeci si unu de ani, am fost astfel sub continua lui supraveghere. Independenta totala de sub influenta tatalui a inceput la mine dupa aceasta varsta, deodata cu plecarea in strainatate pentru continuarea de studii. Indrumarile tatalui pe timpul vacantelor scolare nu-mi erau date sub forma didactica. Nu eram nici examinat, nici obligat sa ascult lectii in toata regula. Daca ar fi procedat asa, desigur ca influenta lui asupra mea ar fi fost foarte scazuta. Eram prea satul eu de lectiile auzite in timpul scolii; apoi si cunostintele lui stiintifice se margineau la acelea primite in sase clase secundare urmate la Liceul „Raureanu” din Bucuresti si acestea inca nu in mod regulat. Procedarea tatalui consta in folosirea oricarei ocazii pentru a-mi atrage atentia si a-mi da explicatiile sale asupra faptelor care intamplator ieseau inaintea noastra si care prezentau pentru dansul un interes.

C. Radulescu-Motru, Marturisiri
*scripcar – (reg.) lautar care canta la vioara
 
A. Scrie pe foaia de examen, in enunturi, raspunsul la fiecare dintre urmatoarele cerinte cu privire la textul dat.
 
1. Indica sensul din text al secventei prinzand de veste. 6 puncte
2. Mentioneaza localitatea in care s-a nascut C. Radulescu-Motru, utilizand informatiile din textul dat. 6 puncte
3. Precizeaza situatia in care tatal autorului devine mai indulgent, justificandu-ti raspunsul cu o secventa semnificativa din textul dat. 6 puncte
4. Explica motivul pentru care tatal schimba locul de munca al unuia dintre servitorii casei. 6 puncte
5. Prezinta, in 30 – 50 de cuvinte, modul in care tatal continua, in timpul vacantelor scolare, procesul de instruire a fiului sau, asa cum reiese din ultimul paragraf. 6 puncte
 
B. Redacteaza un text de minimum 150 de cuvinte, in care sa argumentezi daca severitatea este sau nu eficienta in educarea copiilor, raportandu-te atat la informatiile din fragmentul extras din volumul Marturisiri de C. Radulescu-Motru, cat si la experienta personala sau culturala. 20 de puncte
 
In redactarea textului, vei avea in vedere urmatoarele repere:
– formularea unei opinii fata de problematica pusa in discutie, enuntarea si dezvoltarea corespunzatoare a doua argumente adecvate opiniei si formularea unei concluzii pertinente; 14 puncte
– utilizarea corecta a conectorilor in argumentare, respectarea normelor limbii literare (norme de exprimare, de ortografie si de punctuatie), asezarea in pagina, lizibilitatea, respectarea precizarii privind numarul minim de cuvinte. 6 puncte
 
In vederea acordarii punctajului, textul trebuie sa dezvolte subiectul propus.
 
SUBIECTUL al II-lea (10 puncte)
Comenteaza textul de mai jos, in minimum 50 de cuvinte, evidentiind relatia dintre ideea poetica si mijloacele artistice.

Inca o zi cu tine, o zi de fericire,
In dulcele extazuri ce simt cand te privesc:
Inca un ceas... un zambet... Adanca mea iubire
Izvoarele nadejdei mai mult nu o hranesc.
Si soarele mai palid din zi in zi imi pare,
Si coardele vietei in pieptu-mi obosit
Se rup! Nici tineretea, nici scumpa-ti sarutare,
Nu pot ele sa schimbe ce soarta a voit.
Intorc acum asupra-ti privirea-mi dureroasa,
Ca cel din urma-adio la tot ce am pierdut:
Din ceata vesniciei, stea blanda, luminoasa,
Te vad lucind departe, departe in trecut. [...]
Grigore Alexandrescu, Inca o zi (fragment)
 
Pentru continut, vei primi 6 puncte, iar pentru redactare, vei primi 4 puncte (utilizarea limbii literare – 1 punct; logica inlantuirii ideilor – 1 punct; ortografia – 1 punct; punctuatia – 1 punct).
 
In vederea acordarii punctajului pentru redactare, raspunsul trebuie sa aiba minimum 50 de cuvinte si 
sa dezvolte subiectul propus.
 
SUBIECTUL al III-lea (30 de puncte)
Redacteaza un eseu de minimum 400 de cuvinte, in care sa prezinti particularitati de constructie a unui personaj dintr-un text narativ studiat, apartinand lui Camil Petrescu sau lui G. Calinescu.
 
In elaborarea eseului, vei avea in vedere urmatoarele repere:
– prezentarea statutului social, psihologic, moral etc. al personajului ales;
– evidentierea unei trasaturi a personajului ales, prin doua episoade/secvente comentate;
– analiza a doua elemente de structura, de compozitie si/sau de limbaj din textul narativ studiat, semnificative pentru constructia personajului (de exemplu: actiune, conflict, relatii temporale si spatiale, incipit, final, tehnici narative, instante ale comunicarii narative, modalitati de caracterizare, perspectiva narativa, registre stilistice, limbaj etc.).
 
Ordinea integrarii reperelor in cuprinsul eseului este la alegere.
Pentru continutul eseului, vei primi 18 puncte (cate 6 puncte pentru fiecare cerinta/reper).
Pentru redactarea eseului, vei primi 12 puncte (existenta partilor componente – introducere, cuprins, incheiere 
– 1 punct; logica inlantuirii ideilor – 1 punct; abilitati de analiza si de argumentare – 3 puncte; utilizarea limbii literare – 2 puncte; ortografia – 2 puncte; punctuatia – 2 puncte; asezarea in pagina, lizibilitatea – 1 punct).
In vederea acordarii punctajului pentru redactare, eseul trebuie sa aiba minimum 400 de cuvinte si sa dezvolte subiectul propus.

*pentru profilul real

SUBIECTUL al III-lea (30 de puncte)
Redacteaza un eseu de minimum 400 de cuvinte, in care sa prezinti particularitati ale unui text narativ studiat, apartinand lui Camil Petrescu sau lui G. Calinescu.

In elaborarea eseului, vei avea in vedere urmatoarele repere:
– evidentierea a doua trasaturi care fac posibila incadrarea textului narativ studiat intr-o perioada, intr-un curent cultural/literar sau intr-o orientare tematica;
– comentarea a doua episoade/secvente relevante pentru tema textului narativ studiat;
– analiza a doua elemente de structura, de compozitie si/sau de limbaj, semnificative pentru textul narativ studiat (de exemplu: actiune, conflict, relatii temporale si spatiale, incipit, final, tehnici narative, instante ale comunicarii narative, perspectiva narativa, registre stilistice, limbaj etc.).
 
Ordinea integrarii reperelor in cuprinsul eseului este la alegere.
Pentru continutul eseului, vei primi 18 puncte (cate 6 puncte pentru fiecare cerinta/reper).
Pentru redactarea eseului, vei primi 12 puncte (existenta partilor componente – introducere, cuprins, incheiere 
– 1 punct; logica inlantuirii ideilor – 1 punct; abilitati de analiza si de argumentare – 3 puncte; utilizarea limbii literare – 2 puncte; ortografia – 2 puncte; punctuatia – 2 puncte; asezarea in pagina, lizibilitatea – 1 punct).
In vederea acordarii punctajului pentru redactare, eseul trebuie sa aiba minimum 400 de cuvinte si sa dezvolte subiectul propus.

Vezi aici BAREMELE DE CORECTARE pentru subiectele la Limba si literatura romana<<

Sesiunea speciala de Bacalaureat este pentru absolventii de liceu participanti la loturile olimpice si la competitiile sportive si artistice internationale care se desfasoara in aceeasi perioada cu examenul national de Bacalaureat 2022.
 
 

Pregatiti-va suplimentar pentru Bacalaureat 2022! Portal Invatamant va recomanda Teste rezolvate la Limba si Literatura Romana - profil uman si real...click AICI pentru detalii si comenzi >>>Sfaturi pentru Nota 10 - Raspunsuri si Explicatii

Matematica de nota 10!


Atentie: Matematica este una dintre materiile importante din scoala. Trebuie sa ne ajutam copiii, indiferent ca sunt in clasa a II-a, a IV-a, a VI-a, a VIII-a sau a XII-a!
 
Aveti la dispozitie colectia de Culegeri de teste REZOLVATE de Matematica. Alcatuita de un grup de cadre didactice dedicate, cu metode moderne de prezentare, aceasta colectie a intrunit pe deplin aprecierea copiilor, profesorilor si parintilor.

Culegerile de teste respecta integral programa scolara in vigoare si metodologia testelor PISA


...Vezi AICI noile Teste <<


Ti-a placut acest articol?
Distribuie-l pe Facebook sau trimite-l pe WhatsApp altor parinti sau profesori!

0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Urmareste-ne pe Google News
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:

bac 2022bacalaureat 2022sesiunea speciala bacsesiune speciala bacalaureatbacalaureat olimpici


x

Lasa un raspuns
Pregatire pentru Nota 10. Teste rezolvate la Matematica si Limba Romana - clasele I - XII
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Pregatire pentru Nota 10. Teste rezolvate la Matematica si Limba Romana - clasele I - XII

Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.

Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
eNews Portal INVATAMANT
Pregatire pentru Nota 10. Teste rezolvate la Matematica si Limba Romana - clasele I - XII
Descarca GRATUIT
Raportul Special

Pregatire pentru Nota 10. Teste rezolvate la Matematica si Limba Romana - clasele I - XII
 
Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul GratuitPregatire pentru Nota 10. Teste rezolvate la Matematica si Limba Romana - clasele I - XII
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Pregatire pentru Nota 10. Teste rezolvate la Matematica si Limba Romana - clasele I - XII


Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.

Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, doresc să descarc GRATUIT cadoul si să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton
Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare
Pregatire pentru Nota 10. Teste rezolvate la Matematica si Limba Romana - clasele I - XII
Iti oferim GRATUIT Raportul Special

Pregatire pentru Nota 10. Teste rezolvate la Matematica si Limba Romana - clasele I - XII

 
Citeste GRATUIT toate informatiile despre CE, CAND si CUM sa inveti. Program si Sfaturi din invatamantul primar, gimnazial si liceal.

Adauga mai jos adresa ta de email si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Atentie: veti primi in fiecare zi un newsletter gratuit cu ultimele noutati din invatamantul gimnazial si liceal!
x
//