In judetul Dambovita, proiectul planului de scolarizare la invatamantul dual si invatamantul profesional, pentru anul scolar 2018-2019, stabilit in baza solicitarilor de scolarizare primite de la operatorii economici prevede ca pentru liceul tehnologic, a fost realizate un procent de 80,6%, adica 41 clase, cu 1.258 elevi la liceu tehnologic, clasa a-IX-a. La invatamantul profesional, planul de scolarizare propus a fost realizat in procent de 78,5%, din cele 30 clase propuse cu 840 elevi au fost realizate 25 clase, cu 659 elevi.
Au fost realizate doua clase pentru invatamantul dual la Liceul Tehnologic "Nicolae Cioranescu" Targoviste, la solicitarea operatorului economic SC Arctic Gaesti, pentru domeniile de pregatire: mecanica- operator la masini cu comanda numerica si electronica-automatizari-electronist aparate si echipamente.
"Un mare interes a trezit studiul OSP (optiunile scolare ale elevilor clasei a VIII-a) realizat de CJRAE Dambovita. Studiul a fost efectuat pe 3.882 elevi, din Targoviste, Moreni, Pucioasa, Voinesti, Gaesti, Baleni, Titu, pentru fundamentarea planului de scolarizare 2018-2019. Astfel, s-a putut observa ca 84,88% din elevi opteaza pentru invatamantul licel si doar 15,12% opteaza pentru invatamintul profesional", se arata intr-un comunicat al ISJ Dambovita.
Proiectul planului de scolarizare pentru invatamantul dual a presupus realizarea a 3 clase, cu 28 de elevi pe clasa, 84 locuri la solicitarea operatorului economic SC ARCTIC Gaesti, in parteneriat cu Liceul Tehnologic "Nicolae Cioranescu" Targoviste si Liceul Tehnologic "Iordache Golescu" Gaesti.
In cadrul invatamantului dual operatorii economici asigura pregatirea practica a elevilor, bursa la nivelul celei acordate din fonduri publice si alte cheltuieli pentru formarea de calitate a elevilor, faciliteaza implicarea operatorilor economici in mecanismele decizionale la nivelul unitatii de invatamant partenere.
El se adreseaza absolventilor clasei a VIII-a, are o durata de cel putin 3 ani si are o pondere semnificativa a pregatirii practice derulate la operatorul economic:
- in primul an, pregatirea practica realizata in atelierele scolii si la operatorul economic reprezinta aproximativ 20% din timpul total alocat programului;
- in al doilea an aproximativ 60% din timp este alocat pregatirii practice;
- in anul al treilea, aproximativ 72% din timp este alocat pregatirii practice.
Pe parcursul celor trei ani sunt organizate stagii comasate de practica cu o durata totala de 24 saptamani, 5 saptamani in primul an, 9 saptamani in anul doi si 10 saptamani in cel de-al treilea an.