Rata abandonului scolar atat la ciclul primar, cat si la gimnaziu si liceu a ajuns la cel mai mic nivel din ultimii cinci ani, conform statisticilor Institutului National de Statistica (INS).
In timpul ultimului an scolar au renuntat la studii mai putin de 50.000 de elevi, astfel, abandonul din invatamantul preuniversitar ajungand la 1,1% pentru ciclul primar, la 1,7% pentru gimnaziu si la aproximativ 3% in cazul liceenilor.
Datele prezentate de Institutul National de Statistica arata ca rata abandonului scolar este intra-adevar in scadere, insa procentul elevilor care renunta la studii nu este cu mult mai micfata de ultimii cinci ani. Cea mai importanta scadere a abandonului scolar a fost inregistrata in randul elevilor de liceu: 0,7%.
In topul judetelor in care se inregistreaza cele mai mari rate ale abandonului scolar se afla Brasov (3,1%), Vrancea (2,9%), Ialomita si Mehedinti (2,2%), Braila (2,1%) si Giurgiu si Sibiu (2%). Pe de alta parte, numarul cel mai mic de elevi de scoala primara si de gimnaziu care au renuntat la scoala au fost, in 2013, cei din Valcea (0,1%), Gorj si Cluj (0,2%) si Arges (0,7%).
"Cea mai mare cauza a abandonului scolar este starea social-economica a familiei din care provin copiii. Majoritatea celor care nu isi mai continua studiile provin din medii defavorizate, din familii care traiesc din alocatii si ajutoare sociale.
Acestea se acorda insa daca ai copii inscrisi la scoala si bursele sociale se dau daca elevii sau liceeni nu au absente nemotivate, pe langa alte criterii. Deci se poate spune ca unul dintre motivele reducerii absenteismului tine de initiativele legislative", a declarat Marian Banu, inspector in cadrul Inspectoratului Scolar al Municipiului Bucuresti.
Una dintre cele mai importante solutii identificate pentru rezolvarea problemei a fost mutarea clasei a noua (nivel la care s-a inregistrat cea mai mare rata a abandonului scolar in ultimii ani) la ciclul gimnazial, astfel incat sa devina obligatorie.