"Am avut discutii cu cei care se ocupa de coordonarea acestor grupuri de lucru. Au fost o serie de variante intermediare. Insa am avut niste principii de la care am plecat, principii reflectate si in legile Educatiei. Consideram ca aceste planuri cadru trebuie sa fie personalizate, in functie de nevoile copiilor, sa descarce acolo unde avem prea mult, cand vine vorba de numar de ore pe zi si sa permita o ruta duala flexibila cu multiple puncte de intrare si cu pasarele de tranzitie, daca se doreste aceste lucru, catre alte rute", a spus ministrul Educatiei, citat de
Agerpres.
In raspuns la solicitarea elevilor privind
desfiintarea examenului de Bacalaureat, Ligia Deca a spus ca, in ultimii ani, probele de la examenele nationale "au trecut inspre o zona mai aplicata, mai axata pe competente" si a aratat ca aceasta directie trebuie continuata.
Totodata, ministrul a explicat ca discutia nu trebuie sa fie centrata pe a fi sau a nu fi examen de Bacalaureat, si ca "reformele care vor fi aduse examenului il vor face mai relevant atat pentru elevi, cat si pentru intreaga societate".
"Discutia nu cred ca trebuie sa fie centrata pe a fi sau a nu fi examen de Bacalaureat. Este clar ca avem nevoie de o certificare de competente, pentru ca altfel nu putem sa aratam inclusiv pietei muncii care sunt competentele pe care un absolvent le are. (...) Cu siguranta ca avem nevoie de o abordare teoretica care sa insemne inclusiv o conexiune cu viata reala. Ne dorim acest lucru in programele scolare si in pedagogie. Conteaza foarte mult cum abordeaza un cadru didactic programa. Inclusiv probele de examenele nationale cred ca in ultimii ani, daca observam, au trecut inspre o zona mai aplicata, mai axata pe competente. In functie de profilul absolventului cred ca trebuie sa gasim acele tipuri de evaluari standardizate - nu in sensul de grila - ci in sensul de a putea compara rezultatele si de a putea trage concluzii relevante cu privire la performanta sistemului, a scolilor, a cadrelor didactice", a spus Ligia Deca.
Ministrul Ligia Deca a mai spus ca examenul de Bacalaureat are o istorie in Romania si un anumit tip de abordare, iar noua lege a invatamantului vine cu o schimbare de perspectiva.
"Insistam mai mult pe probele de competente, pe zona limbilor straine, avem si un focus mai mare pe profilul pe care elevul il are. Sigur, aud ceea ce este in spatele declaratiei elevilor, si anume faptul ca isi doresc sa inteleaga mai bine care este utilitatea examenului si sa fie, poate, mai adecvat pentru ceea ce isi doresc ei sa fac in continuare, iar aceste ingrijorari sunt unele legitime", a spus ministrul Educatiei.