Declaratiile au fost facute joi, la Guvern. Ministrul afirma ca se va implementa intai un proiect pilot. De-abia dupa ce vor fi analizate rezultate acestora vom putea vorbi despre planuri-cadru noi la liceu.
Reporter: "Puteti sa ne explicati mai mult in ce fel se va schimba curricula, de exemplu la Liceul 'Lazar'. Ce vor invata fata de ce invata acum si cat dureaza acest proiect-pilot, un an sau mai mult?"
Sorin Cimpeanu: "Acest pilot va dura mai multi ani, insa primele rezultate speram sa fie relevante inca dupa un an. Daca vorbiti de Colegiul 'Gheorghe Lazar', la nivel liceal se va pilota reorganizarea materiei din trunchiul comun la clasa a XII-a, astfel incat in semestrul al doilea sa permita elevilor sa se concentreze pe materiile care sunt de interes pentru examenele de
Bacalaureat si pentru admitere la facultate. Se faciliteaza astfel dreptul elevului de a-si alege anumite discipline sau, altfel spus, curriculumul la dispozitia scolii va avea o pondere mai mare decat este acum."
Reporter: "La toate clasele a XII-a sau…"
Sorin Cimpeanu: "Din scolile pilot, da, si, in masura in care rezultatele vor fi cele in care speram si cele pe care le asteptam, este posibil sa se generalizeze la nivelul intregului invatamant liceal. Ne vor ajuta foarte mult aceste rezultate sa decidem in momentul in care vom aproba planurile cadru pentru liceu. Ele trebuiau sa fie implementate inca de anul acesta. Am spus ca nu vor fi implementate nici anul acesta, nici anul viitor. Asteptam acele rezultate, astfel incat sa avem planuri-cadru pentru liceu, adecvate asteptarilor elevilor si asteptarilor intregii societati. Planurile cadru care au fost elaborate in anul 2020 au primit peste 10.000 de propuneri de modificare.
Asa cum am spus, s-au facut propuneri de modificare, chiar si cei care au elaborat acele planuri si le-au avizat. Este un lucru inadmisibil. Din perspectiva mea, care nu am competente in stiintele educatiei, dar am responsabilitati ca ministru, pot sa apreciez ca aceste planuri-cadru care au fost propuse si care ar fi trebuit sa fie implementate inca de anul acesta sunt departe de ceea ce se asteapta; sunt, de fapt, o cosmetizare usoara si nu tocmai potrivita a planurilor-cadru existente. Or, asteptarile sunt de reforma si nu de usoara cosmetizare", a afirmat ministrul.
De altfel, ministrul a anuntat inca de la inceputul anului ca noile planuri-cadru pentru liceu nu vor fi definitivate curand, insa nu precizase un termen exact. Potrivit acestuia, au fost inaintate peste 10.000 de propuneri de modificare - atat profesorii, cat si parintii si-au manifestat nemultumirile, intr-un numar foarte mare.
Planuri-cadru liceu 2021
"Planurile-cadru de liceu, care au fost lansate in dezbatere publica - vreau sa va spun ca am depasit 10.000 de propuneri de modificare.
Aceste planuri-cadru care inseamna lista de discipline si numarul de ore aferente pentru clasele a IX-a, a X-a, a XI-a si a XII-a au fost realizate anul trecut, au fost lansate in dezbatere publica de indata ce mi-am preluat mandatul.
Numarul de propuneri de modificare a fost atat de mare incat practic nimanui nu-i convin, am impresia ca nu mai plac nici macar celor care le-au facut, sau celor care le-au validat. Si atunci poate e momentul sa luam o mica pauza si sa ne mai gandim un pic", declara ministrul Sorin Cimpeanu, la inceputul anului 2021.
Ministerul Educatiei si Cercetarii a prezentat, la inceputul lunii ianuarie, propunerile de planuri-cadru pentru invatamantul liceal si profesional, care vor intra in vigoare gradual, incepand cu clasa a IX-a a anului scolar 2021-2022. Acestea au primit numeroase critici, afirmandu-se ca nu sunt optime nici pentru elevi, nici pentru o parte dintre profesori, care ar ramane fara catedre.
Asadar, inca cel putin doi ani, elevii de liceu vor invata dupa programele vechi, aprobate in 2009.