Din 2015, elevii pot accesa fonduri pentru continuarea studiilor, iar parintii, tutorii sau sustinatorii legali care nu-i trimit la scoala vor fi sanctionati.
Asadar, parintii elevilor care lipsesc nemotivat de la cursuri vor primi amenzi cuprinse intre 100-1.000 de lei sau vor fi obligati sa presteze munca in folosul comunitatii, conform Regulamentului scolar.
Potrivit Regulamentului de organizare si functionare a unitatilor de invatamant preuniversitar, relizat de Ministerul Educatiei si Cercetarii Stiintifice (MECS), elevii din scolile publice au dreptul la scolarizare gratuita. Pentru anumite activitati stabilite in functie de niveluri, cicluri si programe de studii se pot percepe taxe, in conditiile prevazute de lege.
Actul prevede ca elevii pot beneficia de credite oferite de banci pentru continuarea studiilor. Totodata, ei pot beneficia si de bursa pe baza unui contract incheiat cu operatori economici, ori cu alte persoane juridice sau fizice, si de sprijin financiar din sursele extrabugetare ale unitatilor de invatamant de stat.
Unitatile de invatamant sunt obligate sa asigure elevilor servicii complementare cum ar fi: consilierea si informarea de catre cadrele didactice, in cadrul orei de consiliere, consilierea in scopul orientarii profesionale, consilierea psihologica si sociala prin personal de specialitate.