Cei care nu au luat bacalaureatul au de ales intre a se pregati mai bine si a mai incerca inca o data sau sa inceapa deja cariera, iar elevii care au trecut de "examenul maturitatii" au de luat o decizie foarte importanta, de care depinde o mare parte din viata lor profesionala: cum sa-si aleaga specializarea la facultate, astfel incat aceasta sa ii reprezinte cel mai bine dorintele si aptitudinile? Raspunsul la aceasta intrebare esentiala pentru viata unui viitor student o da psihologul Maria Verdi, directorul Centrului ReCreation Life.
In opinia specialistului, tanarul este suficient de matur incat sa constientizeze ce isi doreste, ce ii place si cariera care i se potriveste cel mai bine.
"Daca parintii impun copiilor o facultate, iar acesta nu se regaseste in acel domeniu, risca sa inceapa acea facultate, s-o abandoneze pe parcurs, s-o termine dar sa nu profeseze sau, in cea mai nefericita situatie, sa lucreze in acel domeniu, dar sa traiasca esec dupa esec.
Regasim aici multi licentiati de facultati care nu lucreaza sau nu evolueaza in acel domeniu. Pentru a cunoaste succesul in cariera, este corect sa lasam copilul sa urmeze calea unde poate fi creativ, unde invata si lucreaza cu placere ca si cum s-ar odihni. Veti fi uimiti de rezultate", declara psihologul Maria Verdi. In acelasi timp, specialistul considera ca visele unui tanar in ceea ce priveste specializarea la facultate sau, mai departe, cariera, apar de mici, iar un copil isi construieste, in tot acest timp, un intreg sistem de valori care il indreapta catre o specializare sau alta.
"Admiram pe cineva bun intr-un domeniu, ne dorim sa fim ca el. Fiecare copil are un personaj preferat, un model in viata. Unele modele sunt preluate din relatia parentala, alte modele de la personaje ce si-au pus amprenta in viata copilului. Asa se structureaza scenariul personal de viata. Personajele preferate din primii ani de viata devin modelele noastre de mai tarziu. Nu intamplator, copii urmeaza cariera unui parinte sau a unei persoane influente. In alte situatii, cand copilul nu a perceput siguranta, iubire in relatia parentala, nu doreste sa continue pe aceeasi cale. Cand copilul si-a asteptat parintele acasa, iar el statea multe ore la job, in mintea lui, locul de munca al parintelui devine concurentul lui. Va evita acea meserie", afirma Verdi.
Psiholog: "De multe ori, cei care pica la BAC, nu o fac pentru ca sunt slabi, ci pentru ca din punct de vedere emotional nu au stiut sa gestioneze acel moment"
De regula, orice esec din viata unui adolescent e ridicat de acesta la nivel de drama absoluta, cu atat mai mult daca acel esec are legatura cu examenul de
bacalaureat sau admiterea la facultate.
"Increderea in sine dispare, nu este o situatie fericita. Dincolo de aceasta realitate, stim ca pe moment nu putem face nimic. Urmeaza o perioada in care elevul are nevoie sa se regaseasca pe sine. Are nevoie de suport emotional, are nevoie de incredere, de ascultare. Un elev bun va ajunge cu siguranta la locul potrivit. Daca nu a fost acum, va fi sigur data viitoare. Alaturi de cei dragi, familie, prieteni, isi va regasi echilibrul", considera psihologul Maria Verdi.
Totodata, specialistul afirma ca, de cele mai multe ori, un elev foarte bun, nu a picat examenul pentru ca are un IQ mic, ci pentru ca din punct de vedere emotional nu a reusit sa gestioneze acel moment. Ca o posibila solutie de gasire a echilibrului si castigare a increderii in sine, psihologul ii sfatuieste pe tinerii care nu au reusit sa treaca de "examenul maturitatii", sa participe la grupuri de dezvoltare personala si terapie individuala. Totodata, pentru urmatorul an de examinare, ne sfatuieste psihologul, elevul urmeaza sa-si stabileasca o strategie de invatare si control emotional, un program bine structurat, astfel incat BAC-ul sa se incheie cu succes.
In tot acest proces de recastigare a increderii in sine, parintele joaca un rol foarte important, crede psihologul. Ei trebuie sa-i ofere tot sprijinul pentru a trece peste aceasta etapa nefasta, nu trebuie sa-l certe, nu trebuie sa-i reproseze, ci trebuie sa-l responsabilizeze. “Indiferent de situatie, cu examenul de bac luat sau picat, copilul este tot un copil pentru parinte.
Are nevoie inca de sutinere, de intelegere, de acceptare, de relaxare, de refacere. Rolul parintelui este de a fi prezent in viata lui, nu pentru a-l controla. Cu cat suntem mai detasati, mai obiectivi, copilul invata mai repede din greseli. Daca privim in istorie, multe genii au gresit nenumarat inaintea marii realizari. Daca tanarul are nevoie de experiente, viata i le va oferi. In spatele unui esec, poate fi o mare bogatie, inca nedescoperita. Bacul este primul examen, urmeaza multe altele. Este un inceput, nu un sfarsit”, conchide psihologul Maria Verdi, directorul Centrului ReCreation Life.