Distribuie-l pe Facebook sau trimite-l pe WhatsApp altor parinti sau profesori!
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
De Portal Invatamant la 31 Mar. 2022 |
![]() |
0 comentarii Fii primul care comenteaza |
Educatia este un drept fundamental al fiecarui cetatean roman. Pentru copii, accesul la sistemul educational de stat nu este doar garantat, ci si obligatoriu. Teoretic, educatia este asigurata in mod gratuit. Costul este suportat de stat, prin bugetul alocat pentru educatie. Realitatea este ca parintii au la randul lor o implicare financiara pentru ca educatia copiilor sa se desfasoare asa cum trebuie - aici putem include imbracaminte (uniforme), rechizite, alte costuri speciale, dar si activitati extrascolare, meditatii pentru copii etc. Statul ofera nevoile de baza, iar partea buna este ca familiile cu posibilitati financiare modeste au parte in ultima vreme de tot mai multe stimulente, inclusiv prin prisma burselor pentru copii.
Conform datelor statistice publicate in anul 2021 de Eurostat, pe baza informatiilor din anul 2019, Romania ramane la coada clasamentului cand vine vorba de finantarea invatamantului, ca procent din PIB (produs intern brut, indicator macroeconomic fundamental). Astfel, tara noastra se clasa pe locul 26 din 27, in fata Irlandei, cu un procent de 3,6% din PIB acordat sistemului educational. Islanda aloca la nivel european cele mai mari sume pentru educatie (7,1% din PIB), urmata cu valori procentuale apropiate de Suedia (6,9%) si Danemarca (6,3%).
Sumele din anul 2021 au fost chiar mai mici ca valoare procentuala din PIB, insa mai mari la nivel real fata de cele din anul 2020. Partea buna este ca educatia a mai primit si finantare prin Planul National de Redresare si Rezilienta, bani europeni pentru investitii in infrastructura, digitalizare si reducerea abandonului scolar.
Tinand cont de cheltuielile totale ale Guvernului, educatia primeste in Uniunea Europeana aproximativ 10% din sume. In clasamentul cheltuielilor la nivelul UE, cheltuielile cu educatia sunt depasite de cele pentru protectie sociala, sanatate si servicii publice generale.
Incepand cu anul 2022, doar elevii cu medie de cel putin 9,50 primesc bursa de merit (fata de nota 8,50 pana acum). Exista de asemenea burse sociale, inclusiv in invatamantul primar, burse de studiu si burse de performanta. Valorile actuale sunt urmatoarele: 500 lei pentru bursa de performanta, 200 lei pentru bursa de merit, 150 lei pentru bursa de studiu si 200 lei pentru bursa de ajutor social.
Un copil care merge la scoala sau liceu are desigur nevoie de imbracaminte adecvata acestui mediu. In unele scoli exista cerinte speciale prevazute in regulamentul scolar - uniforme, cravate personalizate etc. Pe durata anului scolar, este nevoie de cumpararea de rechizite, uneori culegeri sau alte materiale didactice solicitate de profesori cel putin ca recomandare. Strangerea de bani pentru fondul clasei / fondul scolii este ilegala, insa in realitate parintii strang adesea sume de bani pentru a suplimenta unele dotari din clasa, pentru cadouri cadre didactice in momentele festive din an. In plus, se organizeaza unele excursii in contexte de tip Scoala Altfel si nu numai, iar acestea au costuri suportate de parinti.
Cei care isi doresc sa ofere copiilor sprijin pentru performanta aloca bani pentru meditatii, programe after school, activitati sportive sau legate de alte hobby-uri. La aceste capitole, sumele pot fi foarte mari. Astfel de cheltuieli ocazionale mai ridicate sunt adesea motiv pentru solicitare credite pe termen scurt. Online se poate face simulare credit de nevoi personale, iar creditele rapide de mica valoare, pe termen scurt si mediu, au cel mai mare succes in piata. Pentru a evita imprumuturile sau cel putin pentru a le folosi in mod responsabil, este nevoie de un buget cat mai echilibrat la nivel de familie. Costurile legate de educatia copiilor ar trebui sa reprezinte un segment clar in planul lunar de buget, alaturi de alte costuri curente.
O idee foarte buna pentru tinerii parinti este de a economisi bani din timp exact pentru educatia copiilor. Cu cat acestia cresc, cu atat este nevoie de a aloca sume mai mari de bani pentru educatia lor. In timpul liceului, costurile pentru pregatirea pentru admitere la anumite facultati poate fi foarte ridicat. Este un tip de investitie in viitorul profesional al copiilor, dar este important ca aceste resurse sa existe la momentul potrivit.