Planurile-cadru pentru liceu
"In forma lor actuala, propunerile Ministerului Educatiei pentru modificarea planurilor-cadru de liceu, care s-au aflat in proces de consultare publica pana la sfarsitul lunii ianuarie, dezamagesc prin faptul ca nu aduc o viziune reformatoare in plan curricular, ci pastreaza abordarea desueta prezenta in toate modelele curriculare aprobate si promovate in ultimii ani", se arata intr-o scrisoare deschisa a Consiliul National al Elevilor.
in opinia organizatiei, sistemul educational din Romania se afla intr-un moment "crucial", in care se poate reflecta asupra a ceea ce nu a functionat in ultimii ani si sa se ia atitudine pentru a schimba in bine elementele de baza, precum finantarea, curriculumul, formarea cadrelor didactice, participarea elevilor la procesele decizionale din scoala.
"Proiectul presedintelui Romaniei, 'Romania Educata', ofera o perspectiva clara pe tema curriculumului centrat pe elev: unul dintre pilonii din arhitectura sistemului de educatie romanesc presupune ca sistemul de invatamant sa fie centrat pe nevoile beneficiarului, oferind experiente de invatare autentice pentru fiecare copil sau tanar, pornind de la profilul si inclinatiile acestuia. in plus, pentru a ne asigura de faptul ca implementarea noilor planuri-cadru va fi posibila, este necesara realizarea unei analize de costuri (privind modificarea normarii cadrelor didactice s.a), care sa reprezinte unul dintre punctele de plecare pentru conturarea finantarii educatiei in anii urmatori", afirma CNE.
Ca urmare, Consiliul National al Elevilor solicita reluarea dezbaterilor pentru planurile-cadru, astfel incat, pana la finele anului, noua arhitectura curriculara sa fie deja creionata, iar viitoarele generatii de elevi sa poata invata dupa programe noi, adaptate cerintelor societatii actuale.
Initiata de Consiliul National al Elevilor, scrisoarea este semnata de Federatia Nationala a Asociatiilor de Parinti; Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania; Consiliul Tineretului din Romania; Organizatia Salvati Copiii Romania; Fundatia Agentia impreuna; Federatia Coalitia pentru Educatie; MAKOSZ - Uniunea Liceenilor Maghiari din Romania; Grupul civic "Parintii cer schimbare"; Asociatia scolilor Particulare din Romania.
Totusi, noile planuri-cadru pentru liceu nu vor fi definitivate curand, anunta ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu, in luna februarie. Potrivit acestuia, au fost inaintate peste 10.000 de propuneri de modificare - atat profesorii, cat si parintii si-au manifestat nemultumirile, intr-un numar foarte mare.
"
Planurile-cadru de liceu, care au fost lansate in dezbatere publica - vreau sa va spun ca am depasit 10.000 de propuneri de modificare. Aceste planuri-cadru care inseamna lista de discipline si numarul de ore aferente pentru clasele a IX-a, a X-a, a XI-a si a XII-a au fost realizate anul trecut, au fost lansate in dezbatere publica de indata ce mi-am preluat mandatul. Numarul de propuneri de modificare a fost atat de mare incat practic nimanui nu-i convin, am impresia ca nu mai plac nici macar celor care le-au facut, sau celor care le-au validat. Si atunci poate e momentul sa luam o mica pauza si sa ne mai gandim un pic", a declarat atunci ministrul Sorin Cimpeanu.
Ramane de vazut cat de mult va mai dura pana se vor contura noile planuri-cadru. Momentan, elevii invata dupa planuri-cadru care sunt in vigoare din 2009, iar prima generatie de liceeni care ar trebui sa beneficieze de un nou sistem de invatamant va fi cea care incepe clasa a IX-a in septembrie.