Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania (ANOSR) arata ca in urma negocierilor cu Ministerul Educatiei Nationale, studentii vor beneficia de facilitarea accesului pe piata muncii, de o mai buna adaptare la mediul universitar prin centrele de consiliere si orientare in cariera din universitati si isi vor putea imbogati experienta de invatare prin mobilitati academice interne.
"Saptamana aceasta au fost publicate in Monitorul Oficial doua metodologii care aduc reglementari noi in sistemul de invatamant superior, una care defineste cum ar trebui sa functioneze centrele de consiliere si orientare in cariera din universitati, iar cealalta care reglementeaza mobilitatile interne si internationale, inclusiv transferul definitiv de la o universitate la alta", afirma ANOSR in comunicat.
Noua metodologie care reglementeaza activitatea centrelor introduce obligativitatea de a avea minimum un angajat la 2000 de studenti, ofera norme "clare" privind activitatile care trebuie desfasurate de centre, adaugand inclusiv obligativitatea de a oferi servicii de consiliere psihologica pentru studentii cu probleme de natura psihica.
"De asemenea, pentru a facilita o alegere informata a elevilor, Centrele de Consiliere si Orientare in Cariera vor incheia parteneriate si cu liceele pentru a-i consilia pe elevi cu privire la viitoarea facultate pe care vor sa si-o aleaga. Universitatile vor realiza metodologii proprii pentru centre, plecand de la metodologia nationala, avand astfel posibilitatea sa adauge noi prevederi, in functie de contextele locale", afirma reprezentantii ANOSR.
Ei sustin ca metodologia pentru mobilitati academice aduce si ea o serie de beneficii pentru studenti, printre cele mai importante fiind posibilitate de a studia un semestru sau un an universitar la o alta universitate din tara. "Pe langa definirea mult mai clara a mobilitatilor externe, care pana acum se desfasurau in mare parte prin programe Erasmus, metodologia introduce si obligativitatea realizarii unei compatibilitati a programelor de studiu intre universitatile la care se fac mobilitatile atat la inceputul mobilitatii, cat si la sfarsitul ei, pentru ca studentii sa stie de la inceput daca trebuie sau nu sa dea examene de diferente la intoarcere", se mai arata in comunicat.
Ca si in cazul centrelor de consiliere, universitatile vor realiza metodologii proprii prin care vor defini proceduri interne clare de realizare a mobilitatilor si a transferului studentilor intre universitati, termenul "transfer" fiind de acum inainte inlocuit cu termenul "mobilitate definitiva".