Ministerul Educatiei: Cum se rezolva subiectele la proba de Limba romana de la Evaluarea Nationala

De Ana Ghiarasim
la 03 Iun. 2022
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Ministerul Educatiei: Cum se rezolva subiectele la proba de Limba romana de la Evaluarea Nationala03Iun.2022

Ministerul Educatiei a transmis, prin Centrul National de Politici si Evaluare in Educatie, cateva precizari importante despre rezolvarea subiectelor la proba de Limba Romana de la Evaluarea Nationala.

Astfel, absolventii claselor a VIII-a trebuie sa stie ca variantele de subiecte sunt construite astfel incat itemii sa masoare gradul de formare/ dezvoltare a competentelor prevazute in programa de examen. Desi in 2022, s-a publicat editia a treia a Dictionarului Ortografic, Ortoepic si Morfologic al Limbii Romane (DOOM3), variantele de subiect vor fi proiectate in asa fel incat sa fie valorificate experientele de invatare ale elevilor, prin aplicarea normelor ortografice, ortoepice si morfologice ale limbii romane ale DOOM2 publicat in 2005. 
 
Textele-suport sunt alese, preponderent, din patrimoniul cultural (national si universal) si respecta temele precizate in programa: Eu si universul meu familiar; Eu si lumea din jurul meu; Orizonturile lumii si ale cunoasterii; Reflectii asupra lumii.

....vezi AICI noile Subiecte rezolvate pentru Evaluarea Nationala - la Limba Romana si Matematica <<
 
Este esential ca absolventul de clasa a VIII-a sa citeasca atent cerintele si sa respecte prevederile acestora.

IMPORTANT! In cazul itemilor care nu solicita explicit formularea raspunsului in enunt, absolventul de clasa a VIII-a poate raspunde punctual, fara integrarea in propozitii sau in enunturi a raspunsului dat.
 
Pentru verificarea respectarii limitei de cuvinte, se vor lua in calcul toate cuvintele scrise de elev (inclusiv conjunctii, prepozitii, articole etc.). 
 
Iata structura subiectelor de la Evaluarea Nationala 2022 si ce trebuie sa urmareasca elevii in rezolvarea lor:
 
✓ Subiectul I — cuprinde itemi obiectivi si semiobiectivi, de tip intrebare structurata, care vizeaza: A — preponderent, evaluarea competentei de lectura, a competentei interculturale; B — preponderent, evaluarea competentei lingvistice.
 
- Itemul care evalueaza competenta de Recunoastere a modurilor in care sunt organizate informatille in texte literare si nonliterare, continue, discontinue si multimodale sau pe cea de Evaluare a informatiilor si a intentiilor de comunicare din texte literare, nonliterare, continue, discontinue si multimodale poate avea in vedere: identificarea structurii/a tiparului textual, a mijloacelor de caracterizare, rolul textului descriptiv/dialogat/narativ in textui literar, relatia dintre imagine si cuvant in textul multimodal, valoarea stilistica a diminutivelor, identificarea/interpretarea unor figuri de stil etc..
 
- Pentru evaluarea competentei de prezentare a unor raspunsuri personale pe marginea unor texte diverse, se solicita absolventului de clasa a VIII-a redactarea unui text de opinie. Astfel, nu este obligatorie utilizarea unor conectori lingvistici de tipul: in primul rand, in al doilea rand, in concluzie etc., accentul fiind pus pe gandirea critica.
- In ceea ce priveste itemii care urmaresc evaluarea competentelor de comparare din programa de examen: Compararea diferitelor puncte de vedere exprimate pe marginea unor texte diverse, Compararea a cel putin doua texte sub aspectul temel, al idellor si al structuril si Compararea unor elemente comune identificate in cultura proprie si in cultura altor popoare sau a unor traditii romanesti cu traditii din alte culturi (asa cum este, de exemplu, cerinta A9 din modelul oficial, publicat in noiembrie 2021: Asociaza fragmentul din „Croitorul de carti" de Monica Pillat cu un alt text literar studiat la clasa sau citit ca lectura suplimentara, prezentand, in 50 — 100 de cuvinte, o valoare culturala comuna, prin referire la cate o secventa relevanta din fiecare text), compararea se poate realiza, conform competentelor, dupa o serie de criterii date, prevazute de acestea si de continuturile asociate: tema, valoare (culturala/morala), personaj, idei, punct de vedere, structura etc.; subliniem ca pentru rezolvarea cu succes a acestor cerinte nu este necesara memorarea unor citate/fragnnente, in baza carora sa se realizeze asocierea dintre texte, iar textele pot fi alese din literatura nationala sau universala.
 
- Subiectul I.B are in vedere, preponderent, evaluarea competentei lingvistice, cu accent pe caracterul comunicativ-functional.
 
✓ Subiectul al II-lea  — consta intr-un item subiectiv, de tip eseu structurat, prin care se evalueaza scrierea despre textul literar (metatext) sau scrierea creativa.
 
- Pentru itemii care vizeaza redactarea unui tip de text studiat (rezumat, text argumentativ etc.), reperele nu vor fi precizate in cerinta, intrucat ele se suprapun cu achizitiile elevului. in cazul rezumatului, de exemplu, evaluarea vizeaza in ce masura elevii cunosc regulile de alcatuire a acestuia, deosebindu-l de planul simplu/dezvoltat de idei sau de simpla relatare a evenimentelor.
 
- Un alt item care vizeaza scrierea despre text ar putea solicita caracterizarea personajului, pe baza unor repere ca: precizarea identitatii, a statutului personajului, prezentarea trasaturilor morale si fizice, precizarea unor mijloace de caracterizare identificate in text, comentarea unor secvente relevante, asocierea personajului din textul-suport cu un personaj dintr-un alt text literar (din perspectiva valorii, a unor trasaturi comune etc.) sau asocierea din perspectiva unei valori comune (o valoare personala si o valoare a personajului); in cazul unui item care vizeaza prezentarea temei sau a semnificatiei/unei semnificatii din textul liric (de asemenea, un item posibil ce vizeaza scrierea despre text), reperele pot avea in vedere: descrierea in cuvinte proprii a lumii textului (redare parafrastica), prezentarea unor semnificatii ale textului dat, interpretarea unor figuri de stil, corelarea unei idei cu o idee dintr-o alta opera artistica etc.
 
- In cazul scrierii creative, itemul permite adaptarea reperelor date la secventele prototipice/structurile textuale prevazute in programa.
 
Absolventii de clasa a VIII-a vor redacta lucrarea astfel incat sa evite o serie de elemente care nu vor putea fi punctate sau care nu se vor puncta, precum: truismele, utilizarea unor idei cu caracter general, folosirea nejustificata a conceptelor de teorie literara, a ideilor teoretice care nu sunt relevante pentru itemul propus, a citatelor si a referintelor irelevante scopului comunicarii, utilizarea cliseelor lingvistice si ideatice.
 
....vezi AICI noile Subiecte rezolvate pentru Evaluarea Nationala - la Limba Romana si Matematica <<


Calendar Evaluare Nationala 2022 clasa a VIII-a

 
30 mai - 3 iunie 2022 - Inscrierea la evaluarea nationala
 
3 iunie 2022  - Incheierea cursurilor pentru clasa a VIII-a
 
14 iunie 2022 - Limba si literatura romana — proba scrisa
16 iunie 2022 - Matematica — proba scrisa
17 iunie 2022 - Limba si literatura materna — proba scrisa
 

Cand se afiseaza rezultatele la Evaluarea Nationala

 
23 iunie 2022 (pana la ora 14,00) - Afisarea rezultatelor inaintea contestatiilor
 
23 iunie 2022 (ora 16,00—ora 19,00)
24 iunie 2022 (ora 8,00—ora 12,00)    -  Depunerea contestatiilor
24 iunie - 29 iunie 2022 - Solutionarea contestatiilor
 
30 iunie 2022 - Afisarea rezultatelor finale dupa solutionarea contestatiilor


Ti-a placut acest articol?
Distribuie-l pe Facebook sau trimite-l pe WhatsApp altor parinti sau profesori!

0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Urmareste-ne pe Google News
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:

evaluarea nationala 2022evaluarea nationalasubiecte evaluare limba romanasubiecte evaluare nationala 2022


x

Lasa un raspuns
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a

Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.

Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
eNews Portal INVATAMANT
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a
Descarca GRATUIT
Raportul Special

Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a
 
Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul GratuitTeste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a


Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.

Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, doresc să descarc GRATUIT cadoul si să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton
Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a
Iti oferim GRATUIT Raportul Special

Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a

 
Citeste GRATUIT toate informatiile despre CE, CAND si CUM sa inveti. Program si Sfaturi din invatamantul primar, gimnazial si liceal.

Adauga mai jos adresa ta de email si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Atentie: veti primi in fiecare zi un newsletter gratuit cu ultimele noutati din invatamantul gimnazial si liceal!
x
//