La primul test, elevii de clasa a II-a au avut de scris o invitatie pentru colegi la ziua lor de nastere. Copiilor li s-a reamintit ca trebuie sa respecte cerinta, sa scrie data, formula de inceput a invitatiei si sa semneze biletul.
Urmatorul exercitiu le-a cerut elevilor sa scrie un text format din sase propozitii in care sa povesteasca cum a petrecut vacanta de primavara care tocmai s-a incheiat si apoi sa dea un titlu povestirii lor. Si de aceasta data, elevii au primit ajutor, sub forma unor intrebari care sa ii ghideze in redactarea propozitiilor: "Unde ai petrecut vacanta?", "Cu cine ai fost in aceasta vacanta?", "Ce jocuri ati jucat impreuna?", "Ce ti-a placut cel mai mult?", "Ce ti-ai fi dorit sa mai faci?", "Cum te-ai simtit la intoarcere?".
Elevii de clasa a II-a sustin miercuri Evaluarea Nationala la limba romana/ limba materna,
proba de citit. Testarile au inceput marti, 10 mai, cu proba scrisa la limba romana/ limba materna. Joi, elevii vor sustine testarea la Matematica, iar vineri elevii minoritatilor nationale vor da testul de limba romana, scris si citit.
Evaluarea Nationala la clasa a II-a are drept scop descoperirea problemelor de intelegere ale elevilor si rezolvarea cat mai repede a acestora.
Testele pentru Evaluarea Nationala trebuie sa fie formulate clar, precis si in stricta concordanta cu programele scolare in vigoare pentru fiecare disciplina de studiu si sa aiba un nivel mediu de dificultate.
Potrivit Metodologiei, testele elaborate pentru Evaluarea Nationala la clasa a II-a sunt structurate astfel:
a) primul test vizeaza evaluarea competentelor de producere a mesajelor scrise;
b) al doilea test vizeaza evaluarea competentelor de receptare a mesajelor citite;
c) al treilea test vizeaza evaluarea competentelor de matematica.
Elevii de clasa a II-a au la dispozitie cate 30 de minute pentru fiecare test administrat la Evaluarea Nationala. Rezultatele testelor nu se fac publice, nu se noteaza cu calificative, nu se trec in catalog.
In ceea ce priveste sistemul de corectare, Ministerul Educatiei anunta ca evaluarea fiecarui test se face cu respectarea stricta a baremului si a instructiunilor cuprinse in Caietul cadrului didactic.
Corectarea testelor se realizeaza in termen de maxim 7 zile de la sustinerea lor.
Ulterior corectarii, fiecare parinte/reprezentant legal este invitat la scoala sa ia la cunostinta rezultatele, in mod individual si privat. Invatatorul clasei arata testul, explica acordarea codurilor in functie de greselile avute si intocmeste un proces verbal semnat de catre parinte.
Scris — Limba romana — 10 mai 2022
Scris — Limba materna — 10 mai 2022
Citit — Limba romana — 11 mai 2022
Citit — Limba materna — 11 mai 2022
Matematica — 12 mai 2022
Scris-Citit — Limba romana pentru minoritatile nationale — 13 mai 2022
Testele administrate in cadrul Evaluarii Nationale si documentele intocmite pentru buna administrare a acesteia se pastreaza timp de doi ani in arhiva unitatii de invatamant care a organizat evaluarea.