Profesoara Ruxandra Achim a explicat ca
subiectul de la Simularea la Limba romana respecta modelul si structura, dar este destul de dificil, avand in vedere ca textul poetic ii poate pune pe multi copii in dificultate, inclusiv la cerintele cu itemi obiectivi.
"Nu mi s-a parut deloc usor. Elevii, pentru o nota mare, trebuie sa demonstreze ca stapanesc foarte bine anumite nuante. La poezie, de exemplu, ar fi trebuit sa-si dea seama ca utilizeaza un limbaj figurat metaforic. De exemplu, daca elevul este obisnuit sa observe semnificatiile textului poetic, el a putut sa vada ca zmeul din text este, de fapt, metaforic. Dar cineva care are mai putina experienta ar putea sa greseasca. Ma refer la punctul cinci, intrebarea a treia. (...) „Elevii recepteaza mult mai bine ideea de text narativ cu rezumat decat text liric cu mesaj", a spus profesoara de Limba romana, Ruxandra Achim, pentru
Adevarul.ro.
Dascalul a mai spus ca poetul Lucian Blaga nu e accesibil nici pentru elevii mai mari, insa elevii de clasa a VIII-a au avut norocul sa studieze Blaga "prin decembrie-ianuarie", deci "aveau acest autor proaspat in minte". In plus, explica profesoara de Limba romana, textul permitea analiza pe mai multe niveluri de intelegere. Unul de suprafata si altul de profunzime, ambele fiind corecte in contextul unei evaluari la clasa VIII-a.
"Poezia lui Blaga este profund metaforica, iar copiii trebuie sa-si exercite capacitatea de intelegere. Textul literar are, insa, mai multe niveluri de intelegere. Se poate merge pe o intelegere de suprafata, si atunci textul dezvaluie o parte din semnificatii, dar se poate merge si pe o intelegere in profunzimea lucrurilor. Adica, pot sa merg pe aceasta intelegere profunda si sa descoper ca textul mai transmite si altceva. Parerea mea este ca abordarea putea fi facuta pe oricare dintre aceste niveluri. Adica, nu vor fi penalizati daca nu vor ajunge la filozofia lui Blaga. Este vorba despre o analiza pe un nivel de intelegere de clasa VIII-a", a mai spus profesoara.
Simularea Evaluarii Nationale 2025 a inceput luni, 17 martie, la ora 9.00, cu proba la Limba si literatura romana. Potrivit cifrelor oficiale lansate de Ministerul Educatiei si Cercetarii, la simularea la clasa a VIII-a sunt asteptati sa participe peste 173.000 de elevi.
La proba de Limba si literatura romana, elevii de clasa a VIII-a au avut de rezolvat mai multe cerinte pe baza a doua texte la prima vedere: poezia "Trezire" de Lucian Blaga si un articol al jurnalistei Cristina Stefan, "Rezistenta prin apicultura", publicat in Dilema veche in 2017. La subiectul al II-lea din foaia de examen, elevii au avut de prezentat, in minimum 150 de cuvinte, mesajul poeziei "Trezire" de Lucian Blaga.
Evaluarea lucrarilor redactate de elevii participanti se va realiza digitalizat prin intermediul
platformei de evaluare digitalizata. Rezultatele obtinute la simulare se comunica individual, nu prin afisare. Ele vor fi analizate la nivelul fiecarei unitati de invatamant, pentru adoptarea unor masuri care au scopul de a imbunatati performantele scolare, in perspectiva examenelor din vara acestui an.
Atentie: Rezultatele obtinute la simulare nu se trec in catalog. In situatia in care se doreste consemnarea notelor in catalog, acest lucru se poate face in baza unei cereri scrise depuse de elevi sau parintii lor.