In prezent, transferul elevilor de la o scoala la alta se face cu respectarea legislatiei si a regulamentului intern al scolii care primeste elevul, iar prevederile acestuia pot diferi de la o scoala la alta.
Astfel, elevii au dreptul sa se transfere de la o clasa la alta, de la o unitate de invatamant la alta, de la o filiera la alta, de la un profil la altul, de la o specializare/calificare profesionala la alta, de la o forma de invatamant la alta, in conformitate cu prevederile ROFUIP si ale regulamentului de organizare si functionare a unitatii de invatamant la care se face transferul.
...citeste si
Transferul de la o scoala la alta. Conditii si acte necesare<<<
De asemenea, transferul elevilor se face cu aprobarea consiliului de administratie al unitatii de invatamant la care se solicita transferul si cu avizul consultativ al consiliului de administratie al unitatii de invatamant de la care se transfera.
Prin urmare, sustin initiatorii proiectului de lege, nu exista in legislatie o procedura concreta ce poate fi aplicata de catre inspectoratele scolare judetene in vederea transferarii urgente, cu caracter temporar, a copiilor victime sau martori ai violentei domestice la unitatea scolara recomandata de catre institutiile care ofera servicii sociale, pentru prevenirea si combaterea violentei domestice, prevazuta de art.1O din Legea 217/2003.
Mai mult, "caracterul previzibil al actelor normative in vigoare nu exista si tocmai de aceea nu avem o practica unitara in ceea ce priveste transferul urgent al copiilor si elevilor victime sau martori ai violentei domestice in cazul existentei unui ordin de protectie. Astfel, aceasta categorie vulnerabila ar trebui sa beneficieze de interventia legislativa a statului pentru a garanta respectarea interesului superior al copilului", se mai arata in proiectul de lege.
Ce prevede initiativa legislativa:
Articol unic. – Legea educatiei nationale nr. 1/2011, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 18 din 10 ianuarie 2000, cu modificarile si completarile ulterioare, se completeaza si va avea urmatorul cuprins:
1. Dupa alineatul (1) al articolului 21 se introduce un nou alineat, alin(l^), care va avea urmatorul cuprins:
„(1^) Prin exceptie de la prevederile alin. (l)in invatamantul preuniversitar, trecerea elevilor de la o unitate scolara la alta este posibila de indata, indiferent de limita efectivelor maxime de anteprescolari/prescolari/elevi la grupa/formatiunea de studiu si fara aprobarea inspectoratului scolar, in cazul copiilor si elevilor victime sau martori ai violentei domestice.”