In cazul in care va trece de Parlament, initiativa legislativa ar putea ajuta la integrarea a peste 70.000 de tineri cu dizabilitati izolati social sau cu risc mare de excluziune.
Proiectul de lege prevede ca fiecare cadru didactic, indiferent daca preda la o scoala normala sau la unitate de invatamant special, va fi obligat sa urmeze cursuri de pregatire, pentru a fi informat despre modalitatile de predare pentru copiii cu dizabilitati.
Daca legea va intra in vigoare, vor fi implementate si centre de tip after-school, unde cei mici vor face exercitii de recuperare si de fixare a cunostintelor acumulate la clasa.
Conform datelor transmise de Ministerul Muncii, dintre cei 71.847 de copii cu dizabilitati inregistrati oficial, nu mai putin de 31.132 sunt nescolarizati, ceea ce ii face sa devina asistati sociali pe viata.
Alti aproape 12.000 urmeaza cursurile unor scoli speciale, considerate insa inutile de reprezentantii organizatiilor de aparare a persoanelor cu dizabilitati.
"Cum pot fi integrati in societate cand pana la 7 ani nu au posibilitatea de a beneficia de recuperare? Apoi dupa ce petrec 8 ani la o scoala speciala, evolutia se opreste. Credeti ca poate apoi sa dea examen pentru a intra la un liceu normal? In acest mod li se blocheaza orice tentativa de a putea fi independenti la maturitate", afirma Madalina Turza.
Cei care se opun ca ?colile speciale s? fie reformate ?i s? îi ajute pe tineri s? se integreze sunt chiar profesorii din acest domeniu de înv???mânt, care sustin ca nu se pot descurca cu sali pline de 30 de elevi, din care fac parte si cativa copii cu dizabilitati, carora trebuie sa le acorde o atentie speciala.
Nici parintii celorlalti copii nu au o parere prea buna despre aceasta initiativa, deoarece considera ca reprezinta un pericol pentru restul elevilor din clasele normale.