Proiect de lege: doctoratul NU se acorda decat dupa ce lucrarea este publicata online de Ministerul Educatiei

de Ana Ghiarasim la 29 Mar. 2022
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Proiect de lege: doctoratul  NU se acorda decat dupa ce lucrarea este publicata online de Ministerul Educatiei29Mar.2022

Titlul de doctorat nu se va mai acorda decat dupa ce teza este publicata online de Ministerul Educatiei, potrivit unui proiect de lege initiat de un grup de senatori si deputati din Parlamentul Romaniei.

Proiectul isi propune sa aduca modificari la art.168 din Legea educatiei nationale 1/2011, prin eficientizarea cadrului normativ a procedurii de asigurare a garantiilor de transparenta si publicitate pentru tezele de doctorat elaborate in cadrul universitatilor din Romania.
 
Autorii proiectului sustin ca modificarile aduse la Legea educatiei nationale 1/2011 vor impiedica acele situatii in care tezele de doctorat se transforma in "veritabile mijloace prin care titularii lor pot accede mai facil la avantaje de natura economica, ori de de statut profesional  eludand astfel scopul fundamental al unei teze de doctorat: inovarea si cercetarea stiintifica".
 

Acordarea doctoratelor, doar dupa publicarea tezelor de Ministerul Educatiei


Totodatii, noteaza autorii propunerii legislative, in unele cazuri, autoritatile publice, institutiile statului, precum si universitatile de stat sau private s-au confruntat cu dificultati in vederea respectarii procedurilor legale de asigurare a publicitatii tezelor de doctorat si al accesului neingriidit al persoanelor interesate in vederea studierii acestor lucrarilor de interes public.
 
"Tinand cont de toate acestea, prezenta initiativa legislativa consolideaza garantiile legale privind asigurarea publicitatii si transparentei tezelor de doctorat, instituind mecanisme eficiente prin intermediul carora, pe de-o parte universitatile vor fi mobilizate sa respecte cu celeritate normele legale, iar pe de alta parte Biblioteca Nationala a Romaniei va asigura intr-o maniera eficienta si moderna accesul neingradit al persoanelor interesate de studiul tezelor de doctorat", se arata in expunerea de motive care insoteste proiectul legislativ.
 

In ce consta modificarea referitoare la acordarea doctoratelor in Romania

 

Lege pentru modificarea și completarea art. 168 din Legea educației nationale 1/2011

 
Art. I. Articolul 168 din Legea educatiei nr. 1/2011, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 18 din 10 ianuarie 201 I, cu modificările și completările ulterioare, se modifică și se completează după cum urmează:
 
1. La articolul 168, alineatele (7) și (10) se modifica și vor avea următorul cuprins:
 
„(7) Titlul de doctor se atribuie prin ordin al ministrului educatiei, după validarea tezei de doctorat de către CNATDCU, dupa transmiterea acesteia de către IOSUD către Biblioteca Nationala a României în termenul și condițiile prevăzute la alin. (10) și dupa publicarea acesteia pe site-ul administrat de Ministerul Educatiei conform prevederilor alin. (9).
(10) Dupa validarea tezei de doctorat de catre CNATDCU in conditiile prevazute la alin. (5), in termen de maximum 90 de zile, IOSUD are obligatia transmiterii catre Biblioteca Nationala a Romaniei a unui exemplar tiparit al tezei de doctorat si al anexelor acesteia, conform Legii nr. 111/1995 privind Depozitul legal de documente, republicata, exemplar destinat Fondului intangibil, precum si a unui exemplar digital al acestora, pe suport electronic, destinat consultarii la cerere, de catre orice persoana interesata, in conditiile respectarii reglementarilor legale in vigoare.”

2. La articolul 168, dupa alineatul (10) se introduce uri nou alineat, alin. (11), cu urmatorul
„(11) Cererea de consultare a unei teze de doctorat cuprinde datele de identificare a tezei de doctorat, numele, prenumele si semnatura solicitantului, precum si adresa la care se solicita primirea raspunsului. Cererea se transmite catre Biblioteca Nationala a Romaniei prin orice mijloc care asigura dovada comunicarii. In 30 de zile de la primirea cererii, Biblioteca Nationala a Romaniei comunica solicitantului invitatia de a studia teza de doctorat, fie la sediul acesteia, fie in orice alta modalitatea prevazuta de lege. 
Nerespectarea termenului de 30 de zile atrage incidenta sanctiunilor prevazute de Legea nr. 544/2001 privind liberul acces la informatiile de interes public cu modificarile si completarile ulterioare.”
 
Art. U. - Prin derogare de la art. 5 alin. (2) din Legea educatiei nationale 1/2011 cu modificarile si completarile iilterioare, prevederile prezentei legi intra in vigoare la 3 zile de la data publicarii in Monitorul Oficial.
 
Art. III. - Legea educatiei nationale nr. 1/2011, publicata in Monitorul Oficial aI Romaniei, Partea I, nr. 18 din 10 ianuarie 2011, cu modificarile si completarile ulterionre, inclusiv cu completarea adusa prin prezenta lege, va fi republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, dandu-se textelor o noua numerotare.
 
Propunere legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr.1/2011 a educaţiei naţionale se afla in consultare publica pana pe 28 aprilie, Senatul fiind camera decizionala.

Sfaturi pentru Nota 10 - Raspunsuri si Explicatii

Ce NOUTATI sunt la Evaluarea Nationala?


Atentie la modificarile de la Evaluarea Nationala pentru clasa a II-a, a IV-a, a VI-a sau in clasa a VIII-a!

Important: Notele, Evaluarea Nationala, Mediile si Testele NU vor disparea

TREBUIE sa ii ajutam. Este obligatia noastra. Culegerile de Teste la Limba Romana si Matematica vin in ajutorul celor mici.

...Vezi AICI noile Teste rezolvate <<


Ti-a placut acest articol?
Distribuie-l pe Facebook sau trimite-l pe WhatsApp altor parinti sau profesori!

0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Urmareste-ne pe Google News
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:

doctoratteza de doctoratministerul educatieiproiect de legelegea educatiei nationale


x

Lasa un raspuns
Pregatire pentru Nota 10. Teste rezolvate la Matematica si Limba Romana - clasele I - XII
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Pregatire pentru Nota 10. Teste rezolvate la Matematica si Limba Romana - clasele I - XII

Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.

Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
eNews Portal INVATAMANT
Pregatire pentru Nota 10. Teste rezolvate la Matematica si Limba Romana - clasele I - XII
Iti oferim GRATUIT Raportul Special

Pregatire pentru Nota 10. Teste rezolvate la Matematica si Limba Romana - clasele I - XII
 
Citeste GRATUIT toate informatiile despre invatamantul primar, gimnazial si liceal.

Adauga mai jos adresa ta de email si primesti Raportul GratuitPregatire pentru Nota 10. Teste rezolvate la Matematica si Limba Romana - clasele I - XII
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Pregatire pentru Nota 10. Teste rezolvate la Matematica si Limba Romana - clasele I - XII


Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.

Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, doresc să descarc GRATUIT cadoul si să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton
Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare
Pregatire pentru Nota 10. Teste rezolvate la Matematica si Limba Romana - clasele I - XII
Iti oferim GRATUIT Raportul Special

Pregatire pentru Nota 10. Teste rezolvate la Matematica si Limba Romana - clasele I - XII

 
Citeste GRATUIT toate informatiile despre CE, CAND si CUM sa inveti. Program si Sfaturi din invatamantul primar, gimnazial si liceal.

Adauga mai jos adresa ta de email si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Atentie: veti primi in fiecare zi un newsletter gratuit cu ultimele noutati din invatamantul gimnazial si liceal!
x
//