O noua lege: locuri dedicate la admiterea in facultate pentru tinerii cu CES

de Bianca Tila la 29 Mar. 2022
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

O noua lege: locuri dedicate la admiterea in facultate pentru tinerii cu CES29Mar.2022

22 de deputati PSD, PNL, UDMR si USR au depus in Camera Deputatilor o noua propunere legislativa cu privire la locurile dedicate admiterii in facultate pentru tinerii cu CES. In esenta, se doreste ca fiecare facultate sa rezerve cel putin 5 locuri bugetate pentru elevii cu Cerinte Educationale Speciale. Accesul la invatare se realizeaza fara discriminare, unind principiul egalitatii sociale cu cel al incluziunii sociale. Propunerea de modificare a art. 205, alin (5) din Legea nr. 1/2011 a venit in urma numarului mare de elevi cu cerinte educationale speciale - CES (35.000) ce acced la nivel national in invatamant.

Modificarile si completarile propuse urmaresc asigurarea unei sistematizari a legislatiei si elaborarea unei reguli clare in ceea ce priveste accesul la invatamantul superior al tinerilor CES.
 
La nivel national, protectia tinerilor si copiilor cu CES este reglementata la nivel national "fiind incidente in materie de o serie de acte specifice, precum: Legea nr. 1/2011 a educatei nafionale; Ordinul nr. 1985/2016 privind metodologia evaluarii si orientarii scolare; OG nr. 137/2000 privind prevenirea si sanctionarea tuturor formelor de discriminare; Ordin nr. 5574/2011 pentru aprobarea Metodologiei privind organizarea serviciilor de sprijin educational pentru copiii, elevii si tinerii cu cerinte educationale speciale integrati in invatamantul de masa; Legea nr. 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului", conform motivelor enuntate de Camera Debutatilor.
 
 
Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege:
 
Articol unic - Legea nr. 1/2011 a educatiei nationale, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, numarul 18 din data de 10 ianuarie 2011, cu modificarile şi completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
 
1. Articolul 205 se modifica prin inserarea unui nou alineat, respectiv alin. (5'), care va avea urmatorul cuprins:
 
(5') Institutiile de invatamant superior de stat acorda cel putin 5 locuri bugetate, in cadrul cifrei de scolarizare aprobate anual, absolventilor cu diploma de bacalaureat orientati scolar si profesional pe sistemul cerintelor educationale speciale - CES. In cazul in care locurile nu se ocupa, universitatile le redistribuie catre ceilalti candidati.
 
Această lege a fost adoptata de Parlamentul Romaniei, cu respectarea prevederilor art. 75 si ale art. 76 alin.( 2) din ConstituTia Romaniei, republicata.
 
Lista cu modificari preconizate pentru Legea nr. 1/2011 a educatiei nationale este:
 
(1) Studenții beneficiază de asistenta medicala si psihologică gratuita in cabinete medicale și psihologice universitare ori in policlinici si unitati spitalicesti de stat, conform legii.
 
(2) Studentii inmatriculati la forma de invatamnt cu frecventa, in instituțiile de învățământ superior acreditate, in varsta de pana la 26 de ani, beneficiază de tarif redus cu 50% pe mijloacele de transport local în comun, transportul intern auto, metroul, precum și pentru transportul intern feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a si naval, parcursul anului calendaristic. Studentii orfani sau proveniti din casele de copii beneficiaza de gratuitate pentru aceste categorii de transport. 
 
(3) Studentii beneficiaza de tarife reduse cu 75% pentru accesul la muzee, concerte, spectacole de teatru, operă, film, la alte manifestări culturale si sportive organizate de institutii publice, in limita bugetolor aprobate. 
 
(4) Studentii etnici romani din afara granijolor tarii, bursieri ai statului roman, beneficiaza de gratuitate la toate manifostarile previzute la alin. (3), care se desfasoara pe teritoriul Romaniei.
 
(5) Institutiile de invatamant superior do stat acorda cel putin 10 locuri bugetate, in cadrul cifrei de scolarizare aprobate, absolventilor cu diploma de bacalaureat proveniti din sistemul de protectie sociala. In cazul in care locurile nu se ocupa, umiversitatile le redistribuie catre ceilalti candidati. 
 
(5') Institutiile de învatamant superior de stat acorda cel putin 5 locuri bugetate, in cadrul cifrei de scolarizare aprobate anual, absolventilor cu diploma de bacalaureat orientati scolar si profesional pe sistemul cerintelor educationale speciale- CES. In cazul in care locurile nu se ocupa, umiversitatile redistribuie catre ceilalti candidati. 
 
(6) Candidatii proveniti din medii cu risc socioeconomic ridicat sau marginalizate din punct de vedere social - romi absolventi ai liceelor din mediul rural sau din orase cu putin de 10.000 de locuitori - pot beneficia de un numar de locuri bugetate garantate, in conditiile legii. 
 
(7) Activitatile extracurriculare - stiintifice, tehnice, cultural-artistice și sportive, precum și cele pentru studentii capabili de performanțc sunt finantate de la bugetul statului, conform normelor stabilite de Ministerul Educatiei, Cercetari, Tineretului si Sportului. In acest scop se pot folosi alte surse de finanțare. 
 
(8) Prevederile alin. (6) se aplica si in cazul taberelor de creatie, sportive si de odihna ale studentilor. 
 
(9) Statutul de student cu taxa se modifica in conditiile stabilite de senatul universitar.
 
(10) Ministerul Educatei, Cercetarii, Tineretului și Sportului poate acorda anual burse pentru stagii de studii universitare şi postuniversitare in strainatate din fonduri constituite in acest scop. Aceste burse se obtin prin concurs organizat la nivel national. 
 
(11) La concursurile pentru obtinerea burselor prevazute alin. (10) pot participa studentii si absolventii institutiilor de învatamant superior de stat si cei ai institutiilor de invatamant superior particular acreditate.
 
(12) Cheltuielile de intretinere a internatelor, a caminelor şi cantinelor universitatilor se acopera din veniturile proprii ale institutiilor de invatamant respective si din subventii de buget cu aceasta destinatie. 
 
(13) Tarifele practicate de universitati pentru studenti la camine si cantine sunt cel mult egale cu diferenta dintre costurile de functionare, cuprinzând cheltuielile de personal, cheltuielile cu utilitatile, cheltuielile cu materiile prime și consumabile cheltuielile de intretinere curenta si, respectiv, subventiile de la bugetul de stat. 
 
(14) In vederea asiguririi transparentei, universitatea de stat publica periodic balanta de venituri și cheltuieli pentru fiecare camin studentesc.
 
(15) Pot fi acordate subvenții pentru cazare si studentilor care aleg alta forma de cazare decat caminele institutiilor de invatamant superior.
 
(16) Institutiile de invatamant superior de stat asigura, in limita resurselor financiare alocate pentru efectuarea practicii comasate a studentilor, pe perioada prevazuta in planurile de invatamant, cheltuielile de masa, cazare si transport, in situatiile in care practica se desfasoara in afara centrului universitar respectiv. 
 
(17) Toate actele de studii eliberate de universitate, precum si cele care atesta statutul de student (adeverinte, carnete, legitimatii) se elibereaza in mod gratuit.


NOTA: Modificarea enuntata mai sus este o propunere legislativa. Pentru a deveni lege aceasta trebuie sa fie votata in Parlament si mai apoi promulgata de presedintele Romaniei. 


Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!

0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Urmareste-ne pe Google News
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:

admitere facultate tineri cestineri cu ceslocuri dedicate tinerilor cu ces


x

Lasa un raspuns
Titularizare 2022 - Legislatia la zi - 15 Modele de Teste rezolvate
Iti oferim GRATUIT Raportul Special

Titularizare 2022 - Legislatia la zi - 15 Modele de Teste rezolvate
 
Citeste GRATUIT toate informatiile despre invatamantul primar, gimnazial si liceal.

Adauga mai jos adresa ta de email si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
eNews Portal INVATAMANT
Titularizare 2022 - Legislatia la zi - 15 Modele de Teste rezolvate
Iti oferim GRATUIT Raportul Special

Titularizare 2022 - Legislatia la zi - 15 Modele de Teste rezolvate
 
Citeste GRATUIT toate informatiile despre invatamantul primar, gimnazial si liceal.

Adauga mai jos adresa ta de email si primesti Raportul GratuitNoile Teste rezolvate pentru Evaluarea Nationala si Bacalaureat - Matematica si Limba Romana -
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Noile Teste rezolvate pentru Evaluarea Nationala si Bacalaureat - Matematica si Limba Romana -


Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.

Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, doresc să descarc GRATUIT cadoul si să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton
Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare
Titularizare 2022 - Legislatia la zi - 15 Modele de Teste rezolvate
Iti oferim GRATUIT Raportul Special

Titularizare 2022 - Legislatia la zi - 15 Modele de Teste rezolvate

 
Citeste GRATUIT toate informatiile despre invatamantul primar, gimnazial si liceal.

Adauga mai jos adresa ta de email si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Atentie: veti primi in fiecare zi un newsletter gratuit cu ultimele noutati din invatamantul gimnazial si liceal!
x
//