Decizia Curtii Constitutionale arata insa ca sesizarile opozitiei sunt neintemeiate, prin urmare pachetul de legi merge la presedintele Klaus Iohannis pentru promulgare.
La scurt timp dupa comunicarea deciziei CCR, ministrul Educatiei, Ligia Deca, a transmis un mesaj in care anunta "inca o victorie pentru invatamantul romanesc".
"Inca o victorie pentru invatamantul romanesc! Pachetul legislativ „Romania Educata” a trecut si de testul constitutionalitatii. Legea invatamantului preuniversitar si Legea invatamantului superior au in spate zeci de mii de ore de elaborare, sute de discutii cu partenerii importanti din domeniu, mii de observatii analizate si saptamani intregi de dezbatere parlamentara. A fost depus un efort colectiv pentru un proiect atat de necesar pentru Romania. Am incredere ca Legile educatiei vor transforma sistemul de invatamant din Romania si il vor aduce la performanta pe care ne-o dorim. La randul meu, in calitate de ministru, voi face tot ce sta in puterea mea astfel incat obiectivele sa fie indeplinite, iar copiii nostri sa invete intr-un mediu de calitate, bazat pe echitate, respect si profesionalism. Fiecare elev va avea sanse egale de a se dezvolta. Le multumesc tuturor celor care au fost alaturi de noi si au contribuit, astfel incat pachetul legislativ „Romania Educata” sa ajunga in acest punct important!", a scris Ligia Deca, pe Facebook.
Parlamentarii USR au contestat legile Educatiei pe motiv ca incurajeaza discriminarea si limiteaza dreptul elevilor la invatatura. "Discrimineaza intre elevii cu posibilitati materiale si cei saraci care nu pot face meditatii pentru admiterea paralela la liceu. Discrimineaza intre copiii care invata in scoli cu masa calda si cei care nu au acest noroc. Discrimineaza intre copiii care merg la scoli ce pot plati paza privata si copiii care merg la scoli nepazite", a declarat senatorul USR Stefan Palarie, la momentul depunerii sesizarii de neconstitutionalitate.
Conform USR, cele mai "grave" prevederi din proiect sunt cele care vizeaza "limitarea" dreptului la invatatura al copiilor si incalcarea principiului egalitatii in drepturi. Totodata, USR si Forta Dreptei au invocat incalcari privind principiul securitatii juridice, previzibilitatii si claritatii normelor, deoarece legile ar contine "inadvertente" legislative, scrie
Agerpres.
"In ceea ce priveste Legea invatamantului preuniversitar, argumentele de neconstitutionalitate se refera la limitarea accesului la educatie in functie de varsta, posibilitatea de exmatriculare a elevilor si discriminarea in ceea ce priveste admiterea la liceu. USR a subliniat, de asemenea, posibile incalcari ale drepturilor la viata privata a elevilor si profesorilor, in lipsa garantiilor legale privind folosirea inregistrarilor video in scoli", a explicat USR.
Contestatia privind Legea invatamantului superior se refera la reducerea tarifelor pentru transportul local doar pentru studentii mai tineri de 30 de ani, "incalcarea dreptului la invatatura", precum si la alte potentiale incalcari ale Constitutiei - articolul 136 privind infiintarea de societati comerciale si articolul 148 in cazul prevalentei dreptului Uniunii Europene fata de cel national.
Sesizarea cu privire la Legea invatamantului preuniversitar
Eugen MITRAN 21 Iun. 2023 14:25:48
Ok.Dura lex, sed lex!