Ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu, subliniaza ca in cele 10 zile de dezbatere pe marginea proiectului Legii Educatiei s-au avansat mai multe propuneri pentru invatamantul preuniversitar, universitar si pentru reglementarea statutului cadrului didactic.
"A rezultat o serie de propuneri cu titlu de draft, unele dintre ele fiind antagonice. Le-am solicitat colegilor din Ministerul Educatiei sa integreze toate propunerile facute pe cele 10 zile, le-am transmis departamentului juridic din Minister, pentru ca sunt aspecte de ordin juridic si de tehnica legislativa si avem un prim draft care nu are alta semnificatie decat baza de discutie. El nu poate fi numit draft al proiectului legii educatiei, pentru ca am tinut sa inseram toate propunerile si multe dintre ele sunt antagonice", subliniaza ministrul Educatiei.
Va prezentam principalele propuneri pentru modificarea Legii Educatiei
Pentru absolventii de invatamant gimnazial a caror medie de admitere la clasa a IX-a/medie la evaluarea nationala* este mai mica de 5, se organizeaza un program de preprofesionalizare, cu durata de 1 an, dupa clasa a VIII-a.
Modul de calcul a mediei de admitere pentru candidatii care nu au sustinut Evaluarea nationala sau, dupa caz, examenul de capacitate/testele nationale/tezele cu subiect unic, se stabileste prin Metodologia-cadru de organizare si desfasurare a admiterii in clasa a IX-a, aprobata prin ordin al ministrului educatiei si cercetarii stiintifice.
Sistemul national de invatamant
preuniversitar cuprinde urmatoarele
niveluri: a) educatia timpurie (0-6 ani), formata din nivelul anteprescolar (0-3 ani) si invatamantul prescolar (3-6 ani), ambele cu cate trei grupe de varsta : mica, mijlocie si mare;
Anteprescolarii, prescolarii si elevii din invatamantul special si special integrat, indiferent de domiciliul acestora, vor primi servicii de cazare si masa gratuite in internatele/seminternatele si
cantinele scolare ale unitatilor de invatamant special.
Elevii care in localitatea de domiciliu nu au posibilitatea de a invata intr-o unitate de invatamant beneficiaza de decontarea cheltuielilor de transport la cea mai apropiata unitate de invatamant sau vor primi cazare si masa gratuite in internatele scolare.
Invatamantul general obligatoriu cuprinde invatamantul prescolar, primar si secundar inferior. Invatamantul secundar superior devine obligatoriu pana cel mai tarziu in anul 2020.
In sistemul national de invatamant, unitatile de invatamant de stat au personalitate juridica daca se organizeaza si functioneaza, dupa caz, astfel:
a) cu minimum 300 de elevi;
b) cu minimum 300 de elevi, prescolari
si anteprescolari;
c) cu minimum 150 de prescolari si
anteprescolari;
d) Prin exceptie de la alin.(1) unitatile de invatamant special au personalitate juridica, indiferent de numarul de elevi si/sau prescolari.
Elevii din invatamantul preuniversitar de stat, particular si confesional autorizat/acreditat se pot transfera la alte unitati de invatamant de stat sau particular si confesional autorizat/acreditat, cu acordul unitatii primitoare.
Educatia anteprescolara se organizeaza in crese si, dupa caz, in gradinite si in centre de zi, inclusiv in invatamantul special, pentru anteprescolarii cu cerinte educationale speciale.
Educatia anteprescolara se organizeaza, de regula, in crese, gradinite si in centre de zi, precum si in Centre pentru Copil si Familie
Absolventii invatamantului obligatoriu care intrerup studiile pot finaliza, pana la varsta de 24 ani, cel putin un program de pregatire profesionala, in vederea dobandirii unei calificari profesionale.
Pentru absolventii de gimnaziu din seria curenta si din seriile anterioare care au depasit cu mai mult de 3 ani varsta clasei, se pot organiza clase separate de invatamantul profesional.