Camera Deputatilor a adoptat un proiect de modificare a Legii educatiei care prevede ca inscrierea copiilor la clasa zero sa nu se mai faca dupa criteriul implinirii varstei de 6 ani, ci dupa dezvoltarea lor psihosomatica, posibila dupa varsta de 5 ani.
Legea Educatiei se va modifica astfel:
"In clasa pregatitoare sunt inscrisi copiii care au implinit varsta de 6 ani pana la data inceperii anului scolar. La solicitarea scrisa a parintilor, a tutorilor sau a sustinatorilor legali, pot fi inscrisi in clasa pregatitoare si copiii care implinesc varsta de 6 ani in urmatoarele 6 luni calendaristice, calculate de la data inceperii anului scolar, daca dezvoltarea lor psihosomatica este corespunzatoarei."
La ora actuala Legea educatiei prevede ca inscrierea in invatamantul primar se poate face doar pentru copii care implinesc varsta de 6 ani pana la finalul anului calendaristic.
"Prin reglementarea actuala se creeaza practic o discriminare intre copiii care implinesc varsta legala pentru inscriere in invatamantul primar in perioada cuprinsa intre 15 septembrie – 31 decembrie si cei care ar implini aceasta varsta ulterior datei de 31 decembrie, respectiv in cursul celui de-al doilea an calendaristic din
structura anului scolar”, este mentionat in expunerea de motive.
Noua masura prevede inscrierea copiilor la solicitarea parintilor, chiar daca implinesc 6 ani in urmatoarele 6 luni de la inceperea anului scolar. Norma va fi insa optionala, nu obligatorie, singura conditie care trebuie indeplinita fiind, ca si acum, obtinerea unui rezultat favorabil ca urmare a evaluarii dezvoltarii psihosomatice.
Evaluarea psihosomatica se realizeaza de catre personalul de specialitate al CJRAE/CMBRAE, personal de specialitate din alte institutii/unitati, precum si de medici scolari sau medici de familie, acolo unde este necesar.
Proiectul de lege mai trebuie sa treaca de Senat si sa fie trimis presedintelui tarii pentru promulgare, pentru a putea incepe sa fie pus in aplicare.