Lamuriri privind sporul de stabilitate si salariul de baza pentru cadrele didactice in 2016

De Portal Invatamant
la 29 Ian. 2016 Exclusiv
3 comentarii
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Lamuriri privind sporul de stabilitate si salariul de baza pentru cadrele didactice in 201629Ian.2016

Am primit mai multe intrebari pe adresa redactiei referitoare la modul de calcul al salariilor personalului didactic si auxiliar, dar si la sporurile care se pot acorda in invatamant in 2016. Consultantul juridic Gabriela Dita ne-a explicat care este cuantumul brut al salariilor de incadrare, al sporurilor, indemnizatiilor, compensatiilor si al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare aferent personalului didactic si didactic auxiliar din invatamant.

Prevederile Legii nr. 63/2011 privind incadrarea si salarizarea in anul 2011 a personalului didactic si didactic auxiliar din invatamant, cu modificarile ulterioare se aplica si in 2016 in ceea ce priveste metodologia de stabilire a drepturilor de natura salariala pentru personalul didactic si didactic auxiliar din invatamant, potrivit dispozitiilor art. 2 din OUG 57/2015.

Incepand cu luna ianuarie 2016, cuantumul brut al salariilor de incadrare, al sporurilor, indemnizatiilor, compensatiilor si al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare aferent personalului didactic si didactic auxiliar din invatamant, stabilit in conformitate cu prevederile Legii nr. 63/2011, cu modificarile ulterioare, se mentine la acelasi nivel cu cel ce se acorda pentru luna decembrie 2015, in masura in care personalul isi desfasoara activitatea in aceleasi conditii.

In cazul schimbarii conditiilor in care isi desfasoara activitatea, personalul in discutie beneficiaza de noile drepturi la nivelul acordat functiilor actuale similare de la noile locuri de munca.

Astfel, opinam ca intentia legiuitorului este in sensul de a mentine cuantumurile brute ale salariilor  si ale sporurilor acordate pentru luna decembrie 2015, pastrand doar algoritmul de calcul, respectiv metodologia de stabilire a drepturilor de natura salariala prevazuta in Legea nr.63/2011.
 
Cuantumul brut al salariilor de incadrare pentru personalul didactic si didactic auxiliar din invatamant este cel prevazut in anexele nr. 1, 2, 3a si 3b, dupa caz din Legea 63/2011, cuantumul sporurilor, indemnizatiilor, compensatiilor si al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare prevazute de aceasta lege se calculeaza in functie de salariile de incadrare prevazute in anexele nr.1, 2, 3a sau 3b, dupa caz, in conformitate cu metodologia prevazuta in anexa nr. 5, cu luarea in considerare a indemnizatiei de conducere prevazuta in anexa nr. 4, daca este cazul.

Potrivit dispozitiilor art. 2 din cap. I al anexei nr.5 salariul brut al personalului didactic este compus din salariul de baza, la care se adauga sporurile, indemnizatiile, precum si alte drepturi salariale prevazute de lege si este format din:

A. salariul de incadrare al functiei didactice prevazut in anexele nr. 1 si 2 la lege, in care este inclus sporul de stabilitate numai pentru transele de vechime in invatamant de peste 10 ani, precum si sporul de suprasolicitare neuropsihica existent la toate transele de vechime in invatamant;
B. indemnizatia de conducere, astfel cum este reglementata in anexa nr. 4 la lege;
C. indemnizatia pentru invatamant special;
D. gradatia de merit, astfel cum este reglementata prin art. 92, 264 si 311 din Legea educatiei nationale nr. 1/2011;
E. indemnizatia pentru personalul didactic care indeplineste activitatea de diriginte, pentru invatatori, educatoare, institutori si profesor pentru invatamantul prescolar si primar.

Pe langa salariul de baza definit anterior, se acorda, dupa caz, indemnizatia de zone izolate, spor de practica pedagogica, spor de predare simultana, compensatii tranzitorii, spor pentru conditii periculoase sau vatamatoare, spor de vechime in munca.

Pe langa aceste drepturi salariale acordate, din veniturile proprii ale institutiilor de invatamant superior si preuniversitar se pot stabili salarii diferentiate reprezentand o crestere de pana la 30% a salariilor de incadrare prevazute in anexele nr. 1 si 2 la lege, fara ca aceste sume sa constituie baza de calcul pentru stabilirea altor drepturi salariale.

Modul de calcul al salariilor personalului didactic cuprins in anexele nr. 1 si 2 la lege este redat in macheta de mai jos:

    A. Salariul de incadrare al functiei didactice

    B. Indemnizatie de conducere                 B = procentul aferent din                                                                     anexa nr. 4 x A (pentru invatamant preuniversitar) sau procentul aferent x nivelul minim al salariului de incadrare profesor universitar transa peste 40 de ani (pentru invatamant universitar)

    C. Indemnizatie pentru invatamant             C = 15% x A special

    D. Gradatie de merit                              D = 25% x A

    E. Indemnizatie dirigentie, invatatori,       E = 10% x (A + B + C + D)
    educatoare, institutori, profesor pentru
    invatamantul prescolar si primar
    
    Spor de vechime in munca                      = 5 - 25% x (A + B + C + D + E)
    Spor practica pedagogica                      = 10 - 25% x A (proportional cu                                                                      nr. de elevi/studenti si cu numarul orelor efectiv lucrate)
    Spor predare simultana                        = 7, 10, 15% x (A + B + C + D + E)

    Indemnizatie zone izolate                     = 3 - 20% x A - diferenta, dupa caz, in compensatii tranzitorii
    Spor titlu stiintific de care a           = 15% x (A + B + C + D + E) -
    beneficiat pana la data de                inclus in compensatii tranzitorii
    31 decembrie 2009
    Spor conditii de munca                    = % x (A + B + C + D + E)
                                              (proportional cu timpul efectiv
                                              lucrat)

Potrivit art. 2 din Cap. II din anexa nr.5 la Legea 63/2011, salariul brut al personalului didactic auxiliar este compus din salariul de baza, la care se adauga sporurile, indemnizatiile, precum si alte drepturi salariale prevazute de prezenta lege.

Salariul de baza este format din:
A. salariul de incadrare al functiei didactice auxiliare prevazut in anexele nr. 3a sau 3b, dupa caz, la lege, care include sporul de suprasolicitare neuropsihica existent la toate gradele si treptele profesionale;
B. indemnizatia de conducere, astfel cum este reglementata in anexa nr. 4 la lege;
C. indemnizatia pentru invatamant special;
D. gradatia de merit, acordata in conditiile legii;
E. sporul de stabilitate.

Pe langa salariul de baza definit mai sus, se acorda, dupa caz, spor pentru conditii de munca, spor pentru vechime in munca, precum si compensatii tranzitorii.

Pe langa drepturile salariale acordate, din veniturile proprii ale institutiilor de invatamant superior si preuniversitar se pot stabili salarii diferentiate reprezentand o crestere de pana la 30% a salariilor de incadrare din anexele nr. 3a sau 3b la lege, fara ca aceste sume sa constituie baza de calcul pentru stabilirea altor drepturi salariale.

Modul de calcul al salariilor personalului didactic auxiliar prevazut in anexele nr. 3a si 3b la lege este redat in macheta de mai jos:

    A. Salariul de incadrare al functiei didactice auxiliare
    
    B. Indemnizatie de conducere                      = procentul aferent din anexa nr. 4 x A

    C. Indemnizatie pentru invatamant special              C = 15% x A
 
    D. Gradatie de merit                                  D = 25% x A

    E. Sporul de stabilitate                             E = 15% x (A + B + C + D)
    Spor de vechime in munca                          = 5 - 25% x (A + B + C + D + E)
    Spor titlu stiintific acordat pana la
    data de 31 decembrie 2009                         = 15% x (A + B + C + D + E)
                                                            (suma inclusa in compensatii tranzitorii).
    Spor conditii de munca                            = % x (A + B + C + D + E)
                                                            (proportional cu timpul efectiv lucrat)

Pentru ambele categorii, facem precizarea ca, potrivit legii, compensatiile tranzitorii si sporul de vechime fac parte din salariul de baza si nu constituie baza de calcul pentru stabilirea altor sporuri, indemnizatii sau altor compensatii.

In ceea ce priveste sporul de doctorat, precizam ca acesta a fost acordat ca suma compensatorie doar persoanelor care la data de 31 decembrie 2009 beneficiau de acest drept, ulterior prin modificarile aduse la OUG 83/2014 punandu-se in discutie acordarea acestuia, in conditiile art.5 alin.(1^1).

Autor: Gabriela Dita, consultant juridic


Ti-a placut acest articol?
Distribuie-l pe Facebook sau trimite-l pe WhatsApp altor parinti sau profesori!

Urmareste-ne pe Google News
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:

spor invatamant spor stabilitate spor stabilitate 2016 spor profesori salariu profesori


x
Lasa un raspuns



Comentarii [3 comentarii]Adauga comentariul tau
17Feb.2016

Rita 17 Feb. 2016 21:24:07

-cadrele didactice trebuie sa fie evaluate la clasa pentru gradatiile de merit si nu de directori care sunt prieteni cu personalu, sa fie schimbata aceasta moda veche,de aceea sunt foarte slabi pregatiti profesional cu merite foarte mari si program de doar 5 ore pe zi.
17Feb.2016

Titi 17 Feb. 2016 21:18:04

gradatiile de merit trebuie sa se acorde persoanelor care sunt profesional foarte pregatite,dar cu mare regret amintesc ca au primit presonalul care copieaza diplomele la xerox si in loc sa pregateasca elevii pierd timpul pentru a putea xeroxa 400-500 de pagine si invatamantul ajunge sa fie foarte slab pregatit
01Feb.2016

Ivan Lenuta 01 Feb. 2016 19:19:58

Am lucrat ca profesor calificat in invatamant, 33 de ani.Din toamna am intrat in somaj.Intreb:daca imi voi relua activitatea ca profesor, am pierdut sporul de stabilitate?
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala

+ REDUCERE 15% la Culegeri si Carti

Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.

Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
eNews Portal INVATAMANT
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Iti oferim GRATUIT Raportul Special

Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
 
Citeste GRATUIT toate informatiile despre invatamantul primar, gimnazial si liceal.

Adauga mai jos adresa ta de email si primesti Raportul Gratuit



Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala


+ REDUCERE 15% la Culegeri si Carti

Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.

Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, doresc să descarc GRATUIT cadoul si să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton
Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Iti oferim GRATUIT Raportul Special

Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala

 
Primesti GRATUIT noile TESTE REZOLVATE pentru Evaluarea Nationala conform PROGRAMEI la zi. Explicatii si Sfaturi pentru Nota Maxima + REDUCERE 15% la Culegeri si Carti!

Adauga mai jos adresa ta de email si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Atentie: veti primi in fiecare zi un newsletter gratuit cu ultimele noutati din invatamantul gimnazial si liceal!
x
//