Astfel, cadrele didactice netitulare calificate, care au participat in ultimii sase ani la concursul national unic de
titularizare, au obtinut cel putin nota/media 7 si au ocupat un post/catedra, au posibilitatea de a deveni titulare in sistemul de invatamant preuniversitar, dupa parcurgerea unei proceduri aprobate prin ordin al ministrului Educatiei Nationale, conform prevederilor OUG.
Ministrul Educatiei, Remus Pricopie a explicat ca prin aceasta OUG se reglementeaza calendarul de introducere a noilor forme ale examenului de
evaluare nationala, admitere la liceu si
bacalaureat, incepand cu generatiile de elevi care intra in clasa a V-a, respectiv in clasa a IX-a, in anul scolar 2015 - 2016.
"Legea nr. 1/2011 introduce noi forme de sustinere a examenelor de evaluare nationala, admitere la liceu si bacalaureat, forme care pleaca de la conceptul de transdisciplinaritate. Totusi, din punct de vedere pedagogic, nu se poate concepe o modalitate de evaluare fara ca ea sa se coreleze cu modalitatea de predare. Noi nu respingem aceste concept, dar orice profesor stie ca nu poti sa ai dupa o alta metoda decat cea care este folosita la clasa. In acest sens, metoda interdisciplinara de predare a fost introdusa, pentru prima data, in sistemul romanesc de educatie in anul scolar 2013-2014, pentru ciclul primar, urmand ca ea sa fie extinsa, in anii urmatori, si la celelalte cicluri de studii. De asemenea, introducerea evaluarilor la clasele a II-a, a IV-a si a VI-a, incepand cu anul scolar in curs, evaluari care sunt concepute dupa modelul testelor internationale de tip PISA, va permite elevilor sa se pregateasca pentru noua forma de evaluare prevazuta de Legea nr. 1/2011. Primul an in care vom avea examen de evaluare nationala la sfarsitul clasei a VIII-a si bacalaureatul tot in formula interdisciplinara va fi anul 2019, deci pentru cei care incep clasa a V-a respectiv liceul in anul scolar 2015-2016", a explicat demnitarul.
Ministrul a mai adaugat ca o serie de prevederi ale OUG va completa Legea Educatiei Nationale ca urmare a unei experiente de 2-3 ani de cand functioneaza, sau o va corecta.
"Nu este vorba nici de o abordare politica, nici de o abordare critica. Pur si simplu in actuala forma inca mai sunt greseli, chiar daca s-au facut unele corectii", a declarat Pricopie.