Aceasta este una dintre solicitarile CNR amintita in sedinta de lucru din perioada 8 - 10 octombrie, organizata la Brasov.
''Avand in vedere agenda reuniunii si subiectele complexe supuse dezbaterii, Consiliul National al Rectorilor a adoptat (...) masuri privind cresterea performantei si competitivitatii sistemului national de invatamant superior si cercetare stiintifica, precum si structura, respectiv modul de desfasurare a reuniunilor CNR'', se arata intr-un comunicat.
Potrivit sursei citate, CNR solicita Guvernului/Parlamentului modificarea cadrului legislativ astfel incat accesul in spatiul universitar sa se faca pe baza certificatului verde digital, cu exceptia celor care au contraindicatii medicale.
Totodata, se cere ARACIS ca pana la data de 31 decembrie sa finalizeze evaluarea tuturor IOSUD-urilor care au depus dosarele de evaluare, inclusiv prin suplimentarea listei membrilor echipelor de evaluare.
CNR mai solicita Guvernului/Parlamentului suplimentarea finantarii institutionale, avand in vedere impactul cresterii salariului minim de la data 1 ianuarie 2022 si cresterea preturilor la utilitati, dar si suplimentarea finantarii destinate sustinerii activitatii de cercetare in universitatile romanesti.
De asemenea, Consiliul National al Rectorilor propune Ministerului Educatiei constituirea unui grup de lucru care sa actualizeze Metodologia de finantare a cercetarii stiintifice universitare in institutiile de invatamant superior de stat si solicita transparentizarea tuturor datelor raportate de universitati pe baza carora se face finantarea acestora.
CNR mai solicita organizatiilor studentesti sa contribuie la actualizarea periodica a situatiei studentilor vaccinati din universitati.
Cerificatul verde, pe care studentii vor fi nevoiti sa il prezinte, atesta vaccinarea anti-COVID-19, testarea sau trecerea prin boala, folosindu-se un cod QR.
Scenariile pentru universitati sunt urmatoarele: