Ministrul Educatiei si Cercetarii, Monica Anisie, a subliniat, inca de la inceputul reuniunii, ca si-a dedicat mandatul elevilor si studentilor si a facut referire la situatia invatamantului superior, unde prea putini copii reusesc sa finalizeze studiile cu o diploma :” Iar Romania are, în continuare, prea putini copii care reusesc sa absolve o facultate. Si prea putini dintre ei sunt implicati în cercetare, dezvoltare, inovare si antreprenoriat.”
Dupa multi ani de experienta in profesorat, ministrul considera ca schimbarile pentru o Romanie mai educata si mai performanta nu se pot realiza daca nu se va implica intregul mediu educational: de la invatamantul primar, pana la cel universitar: “Anii de experinta la catedra m-au convins ca e nevoie de toti pentru ca Romania Educata sa devina o realitate, sa raspunda nevoii elevilor si studentilor de a învata într-un sistem de educatie performant, predictibil, care sa îi spijine sa fie cetateni competitivi într-o societate globala. “
Anisie crede ca implicarea elitei societatii romanesti, reprezentata de invatamantul superior, este esentiala in dezvoltarea Romaniei, in special in contextul european si international, asa cum se precizeaza in comunicatul de presa de pe Ministerul Educatiei si Cercetarii.
Universitatile au o mare responsabilitate in vederea specializatii si pregatirii pentru viitor a tinerilor absolventi ai sistemului de educatie generala, fiind numite de Anisie “principalul ferment”care participa la dezvoltarea studentilor.
De asemenea, ministrul a adaugat faptul ca institutiile invatamantului superior sunt raspunsul nevoilor de resursa umana calificata pe piata muncii, dar si al nevoii de pregatire a tinerilor, astfel incat sa faca fata viitorului:“Imi doresc ca universitatile noastre sa poata asigura aceasta resursa umana, corelata cu nevoile pietei muncii, prin programe de studii bine definite, apreciate si cautate de studenti romani si de studenti din alte tari.”
“Performanta educatiei universitare este în stransa relatie cu performanta educatiei din sistemul preuniversitar. stiu ca ne dorim, cu totii, mai multi studenti. De aceea cred ca e bine sa ne asumam onest responsabilitatile. Avem nevoie în gradinitele si scolile noastre de profesori dedicati, profesionisti în predare – învatare – evaluare. Împreuna putem depasi blocajul din domeniul formarii initiale a cadrelor didactice. Printr-o buna si onesta colaborare putem gasi solutii pentru ca viitoarele generatii de elevi si studenti sa aiba profesorii pe care îi merita.” a mai adaugat ministrul.
Viitorul educatiei din Romania consta in implementarea celor mai bune conditii de invatare si cercetare in universitatile din tara, pentru a le oferi tinerilor performanti, dar si olimpicilor, sansa de a se dezvolta armonios. In plus, fiecare student ar trebui sa poata invata macar un semestru intr-o alta universitate europeana.
Ministrul Educatiei si Cercetarii va incepe evaluarea scolilor doctorale prin metodologii centrate pe criterii de calitate:”Numarul de plagiate dovedite si sanctionate în ultimii ani este foarte mare. E provocator, sunt constienta, dar parca de prea mult timp “ne facem ca facem” în acest domeniu. scolile doctorale din Romania au nevoie de reconstruirea reputatiei, de absolventi integri, de teze de doctorat de calitate, cu elemente de noutate si inovatie. “
Un alt obiectiv despre care a vorbit Anisie este finantarea pe baza de performante in educatie si cercetare. Acesta poate fi realizat prin crearea unei metodologii care sa reflecte excelenta. Ministrul a precizat ca acest lucru va fi posibil cu ajutorul consiliului consultativ al Ministerului Educatiei si Cercetarii. De asemenea, se vor lua masuri imediate care sa asigure un cadru legislativ coerent si crearea unor mecanisme care sa asigure functionalitatea organismelor consultative din învatamantul universitar si cercetare, prin implicarea expertilor internationali si a diasporei, precum si o componenta independenta, asa cum apare in comunicat.